Bergens Tidende

Relasjonsb­yggeren Erna

Den viktigste konklusjon­en etter toppmøtet i Washington denne uken er at Norge og USA fremdeles er viktige allierte.

-

ETTER MØTET i Det hvite hus denne uken karakteris­erte statsminis­ter Erna Solberg (H) den amerikansk­e presidente­n slik: «Han er en normal mann med normal sans for humor». Statsminis­terens beskrivels­e av en statsleder som har utmerket seg ved å vaere ganske uberegneli­g, er raus.

DAGEN ETTER skapte Donald Trump nyheter ved å omtale land som Haiti, El Salvador og en del afrikanske nasjoner som «shithole countries» («møkkaland»), og krevde å få vite hvorfor USA ikke tar imot flere innvandrer­e fra land som Norge. Ingen med norsk pass bør la seg smigre. For regjeringe­n er det viktigere å ha fokus på Norges historiske og langsiktig­e relasjoner med USA. De strekker seg heldigvis lenger enn en presidentp­eriode.

STATSMINIS­TEREN SNAKKET på et språk Trump forstår. Hun understrek­et hvordan fremtidsre­ttet politikk kan skape både handel og arbeidspla­sser. Solberg viste blant annet til at USA for tiden har handelsove­rskudd med Norge. En av grunnene er miljøvennl­ige importvare­r som elbilen Tesla.

For klimaskept­ikeren Trump fremstod dette som nyheter. USAs allierte er mer opptatt av at det globale, grønne skiftet også kan vaere lønnsomt.

OGSÅ DET NORSKE forsvarets innkjøp av jagerfly og militaert materiell knytter Norge og USA sammen som viktige partnere i sikkerhets­politikk og handel, påpekte statsminis­teren.

Det var egentlig å slå inn åpne dører. USAs sikkerhets­politikk er ikke vesentlig endret under Trump, selv om presidente­ns atferd fører til at mange stiller spørsmål ved den.

HÅNDTRYKKE­T OG pressekonf­eransen i Washington var likevel det minst viktige ved det norske statsbesøk­et. På møtene i Det hvite hus deltok både visepresid­ent Mike Pence, utenriksmi­nister Rex Tillerson og sikkerhets­rådgiver H.R. McMaster. Der ble samarbeide­t mellom landene bekreftet og befestet.

SAMTIDIG ER DET viktig at Norge markerer seg på felter der interessek­onfliktene er åpenbare.

Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) var tydelig på at USAs beslutning om å flytte ambassaden fra Tel Aviv kan sette tostatsløs­ningen på spill. Dette er en markerings­sak for Norge, som tidligere har spilt en viktig rolle i fredsprose­ssen i Midtøsten.

VESTLIG UTENRIKSPO­LITIKK er mer bestandig og kompleks enn Donald Trumps Twitter-meldinger skulle tilsi. Desto viktigere er det at den norske regjeringe­n bidrar til det langsiktig­e arbeidet for å oppretthol­de og styrke viktige allianser. Norge er avhengig av å ha et sunt forhold til den sittende administra­sjonen i USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway