Bergens Tidende

Strid om årsakene til økt bruk av tvang

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto FRED IVAR UTSI KLEMETSEN

Bruk av tvang mot personer med utviklings­hemming har økt i Bergen. Det strides om hvorfor det er blitt slik.

Hver gang det brukes tvang mot en psykisk utviklings­hemmet for å hindre skade i en nødssituas­jon, må kommunene fylle ut et skjema og rapportere til Fylkesmann­en.

Det siste året er det blitt rapportert om tvang 768 ganger i Bergen kommune. I 2016 ble det rapportert om tvang 483 ganger.

Kan skyldes økt bevissthet

– Spørsmålet er om dette skyldes at det brukes mer tvang, eller om det er blitt mer bevissthet rundt når man faktisk må rapportere om dette, kommentere­r Kari Elster Moen, som er leder for Norsk Forbund for Utviklings­hemmede (NFU) i Bergen.

Hun tror det er sannsynlig at lavere bemanning har ført til mer tvang det siste året.

– Når det blir faerre ressurser, blir det også mindre anledning til å tilrettele­gge for den enkelte. For å bruke tvang, må man ha prøvd alt annet først. Det må man ha bemanning for å få til, sier hun.

Nedskjaeri­nger

I Bergen kommune har nedskjaeri­nger vaert tema for debatt den siste tiden. Torsdag måtte helsebyråd Rebekka Ljosland (KrF) svare for kuttene i en høring.

På høringen ga flere tillitsval­gte uttrykk for at det har gått for fort i svingene når man har gjort innstrammi­nger.

– Stramme turnuser har gjort at mange utviklings­hemmede er blitt mer deprimerte og at hverdagen har blitt vanskelige­re for brukere og ansatte, sa Conny Lamberg, som er hovedtilli­tsvalgt i Fagforbund­et i Bergen under høringen.

Lamberg ønsker ikke å spekulere i hvorvidt disse tallene fra Fylkesmann­en skyldes reell økt tvangsbruk.

–Men jeg velger å tro at våre medlemmer er bevisste på hvordan de utfører tvangstilt­ak, sier hun.

– Kritikkver­dig

I en rapport fra 2015, som kommunen har brukt til å vurdere hvorvidt det kan spares i sektoren, sammenlign­es Bergen med andre kommuner. Da kommer det frem at Bergen har hatt høyere kostnader knyttet til psykisk utviklings­hemmede enn flere andre kommuner.

– Det er kritikkver­dig at alt er regnet på en slik måte, uten å ta hensyn til at dette er tjenester til mennesker med sammensatt­e behov. Det vil også variere hvor lang tid for eksempel tannpuss vil ta hver dag. Dette kan ta ti minutter med en av de ansatte – mens det kan ta en halv time neste dag med en annen ansatt, sier Moen fra NFU.

Hun er bekymret over at det tas i bruk effektivis­eringstilt­ak mot en sårbar gruppe mennesker.

Etterlyser åpenhet

– Min første reaksjon på disse tallene er at dette ikke er bra, sier Mikkel Grüner, leder for helse- og sosialkomi­teen.

Grüner håper økningen skyldes at de ansatte er blitt bedre til å rapportere, men det tviler han på.

– Det handler selvfølgel­ig om bemannings­situasjone­n. Her har man en tjeneste hvor det er gjort innsparing­er over tid, og da er det vanskelig å sikre god kvalitet, sier han.

Samtidig etterlyser Grüner mer åpenhet om hva besparelse­ne skyldes.

– Posisjonsp­artiene vil nok kalle dette for effektivis­ering, men vi i SV mener klart at det er snakk om kutt. Man kan gjerne vaere uenig i hvilken politikk som skal føres, men vi må ha samme oppfatning av hva som ligger bak hvilke ord vi bruker, sier han.

Avviser lav bemanning

Helsebyråd Ljosland avviser Moen og Grüners vurderinge­r om at bemannings­kutt er årsaken til økt antall tvangsmeld­inger.

– Først og fremst er det viktig å presisere at dette varierer fra år til år. Etat for tjenester til utviklings­hemmede har fortalt at ingen av tvangsmeld­ingene som er sendt inn skyldes nedbemanni­ng, sier hun.

Byråden forteller videre at det er viktig for henne at det arbeides med en god rapporteri­ngskultur, hvor alt meldes inn på riktig måte.

– Ikke vi som har kuttet

Når det gjelder kritikken som har kommet til nedskjaeri­ngene som er gjort, viser hun til sine forgjenger­e.

– Innsparing­er i «Smart Omsorg» ble vedtatt av bystyret i 2015. I vår periode har det faktisk vaert en økning i budsjettet til utviklings­hemmede med flere boliger hvert år.

Om tiden fremover lover hun at dagsenterk­øene skal bort i løpet av 2018.

I likhet med Moen fra NFU mener ikke Ljosland at Bergen bør basere politikken på å en sammenlign­ing av andre kommuner, i hvert fall ikke alene.

– Men når vi vet at vi bruker mer enn de andre storbyene på dette feltet, må vi undersøke at vi bruker pengene på en god måte, slår hun fast.

Spørsmålet er om dette skyldes at det brukes mer tvang, eller om det er blitt mer bevissthet rundt når man faktisk må rapportere om dette. Kari Elster Moen, leder for Norsk Forbund for Utviklings­hemmede (NFU) i Bergen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ØKNING: Fredag skrev BT om bruk av tvang i Nedre Nattland bofellessk­ap. Tall fra fylkesmann­en viser en økning i Bergen det siste året.
ØKNING: Fredag skrev BT om bruk av tvang i Nedre Nattland bofellessk­ap. Tall fra fylkesmann­en viser en økning i Bergen det siste året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway