Bergens Tidende

Janne Jemtlands ektemann pågrepet i forsvinnin­gssaken

- LINUS RØVIK HAUGE, NTB nyhet@bt.no

Ektemannen er pågrepet i forbindels­e med Janne Jemtlands forsvinnin­g, opplyser politiet.

Ektemannen er siktet for drap og vil bli fremstilt for varetektsf­engsling mandag, opplyser politiet. De to barna deres vil bli fulgt tett opp og har fått oppnevnt en bistandsad­vokat.

– Bakgrunnen for pågripelse­n er at det er skjellig grunn til mistanke om drap, opplyste politiadvo­kat Julie Dalsveen under en pressekonf­eranse sent fredag kveld.

Etter to uker er Janne Jemtland (36) fortsatt savnet, men i går tok altså saken en ny vending da 36-åringens ektemann ble pågrepet.

Siden Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise trakk seg, har det kommet syv varsler som også gjelder andre. Høyre beklager at varslerne ikke er tatt alvorlig.

– Etter at Kristian Tonning Riise trakk seg tidligere i uken, har saken fått en helt annen karakter. Vi har fått konkrete varslingss­aker, konkrete historier fra personer som har hatt ubehagelig­e opplevelse­r. Flere har dessverre forsøkt å varsle tidligere. De er ikke fulgt opp på en skikkelig måte. Det er både Unge Høyre og jeg veldig lei oss for. Det har vaert en alvorlig svikt, sa Høyres generalsek­retaer John-Ragnar Aarset på en pressekonf­eranse i Høyres hus fredag.

Aarset forteller at frem

til Dette skjedde helt uten dramatikk, forteller politiet.

Janne Jemtland fra Brumunddal har vaert savnet i to uker. Tidligere fredag ble det hentet flere biler fra huset på eiendommen til Jemtland og hennes mann, samt gjort søk i Mjøsa.

Politiet gjennomfør­te derfor det som i straffepro­sessloven kalles tredjemann­sransaking på eiendommen til Janne Jemtland og ektemannen. Det innebaerer også at politiet gjør grundige undersøkel­ser inne i huset.

– Janne Jemtland har nå vaert savnet i 14 dager, og vi har funnet en ikke ubetydelig mengde blod fra henne på to forskjelli­ge steder. I sum og sammen med vaeret i Ringsaker, med snøfall og kuldeperio­de de siste to Tonning Riise trakk seg som Unge Høyre-leder sent onsdag kveld, var dette en sak som handlet om dårlig oppførsel og en kombinasjo­n av alkohol, pågående sjekking, relasjoner til til dels yngre jenter og personer der maktforhol­dene var skjeve.

Syv nye varsler

I de to dagene som fulgte, har det imidlertid rent inn med nye varsler. I alt er det kommet syv varsler torsdag og fredag, uten at Høyre vil si noe om hvem eller hva det gjelder.

– Flere går på Kristian, men det er også andre saker. Det er for tidlig å si noe saerlig om innholdet i sakene, mest av alt av hensyn til varslerne, og det er de vi tenker mest på nå. Vi følger opp hver enkelt person som har tatt kontakt, grundig og ordentlig. Vi vil stille vår hjelp og bistand til disposisjo­n dersom noen ønsker det, sier Aarset.

Generalsek­retaeren sier han ukene, så mener vi det er skjellig grunn til å tro at hun er blitt utsatt for en straffbar handling, sier politiadvo­kat Julie Dalsveen til NTB.

– Da gir dette oss mulighet til å gjennomfør­e ransaking hos andre enn hos en eventuell gjerningsp­erson. Vi har brukt mye tid blant annet på undersøkel­ser der blodsporen­e ble funnet. Nå er det helt naturlig for oss å snu hver stein på stedet der hun sist ble sett, og det er eiendommen hun bor på, sier Dalsveen.

Søkene etter den 36 år gamle tobarnsmor­en foregikk med uforminske­t styrke og på flere steder fredag. For tredje dag på rad har politiet spesielt konsentrer­t seg om eiendommen i Ellevsaete­rvegen 641 i Brennliroa i for første gang ble gjort oppmerksom på bekymrings­meldinger om Tonning Riise i november i fjor. Selv om partiet nå erkjenner grov svikt i håndtering­en av varsler gjennom flere år, i hvert fall fra 2013, vil han foreløpig ikke vurdere sin stilling.

– Akkurat nå bruker jeg alle mine krefter på denne saken og på å håndtere den, sier Aarset.

Solberg: Alvorlig

Midt i regjerings­forhandlin­gene med Frp og Venstre har Høyreleder Erna Solberg fått den eskalerend­e varslingss­aken i fanget. Solberg må bare innse at partiet ikke har klart å ta varslere alvorlig. Veldre. Tidligere i uken var tolv etterforsk­ere fra Kripos på plass for å bistå lokalt politi i alle ledd av etterforsk­ningen. Fredag var så mange som 19 personer fra Kripos i sving.

– At tidligere varslinger ikke er fulgt opp på en skikkelig måte, er ikke godt nok. Høyre har gjort en for dårlig jobb med håndtering­en av disse sakene. Det er jeg lei meg for og vil beklage overfor varslerne, sier Erna Solberg.

– Opplysning­ene som kommer inn, er svaert alvorlige og vitner om uakseptabe­l oppførsel fra Tonning Riise, sier Solberg og lover nå at rutinene skjerpes og at alle som har vaert utsatt for uakseptabe­l oppførsel, må si ifra.

Ikke fått vite alt

Da han varslet sin avgang i et Facebook-innlegg onsdag kveld, understrek­et Kristian Tonning Riise at det ikke foreligger noen varsler mot ham, og at han aldri med vilje har forsøkt å oppføre seg ufint mot noen. Han erkjente imidlertid at han ved flere anledninge­r har utvist for dårlig dømmekraft og blitt konfronter­t med det.

Tonning Riise ønsker ikke å

– Dette er både tekniske og taktiske etterforsk­ere. De bidrar både med etterforsk­ningsledel­se og taktisk med blant annet avhør og teknisk innendørs og utendørs, sier Dalsveen. NTB gi flere kommentare­r om saken, men generalsek­retaer JohnRagnar Aarset er krystallkl­ar på at varslene med all tydelighet viser at den avgåtte Unge Høyreleder­en ikke har fortalt den hele og fulle sannheten.

– Jeg ønsker ikke å gå naermere inn på dialogen med Kristian. Men det er et faktum at vi ikke har fått vite alt. Det er selvfølgel­ig leit. Varslene er tidligere tatt opp med ham, men det er åpenbart at det ikke har vaert gjort i tilstrekke­lig grad, sier han.

– Nå skal vi gå gjennom alle sakene grundig. Så skal vi komme tilbake til spørsmål om eventuelle sanksjoner, sier Aarset.

Unge Høyre setter nå i verk tiltak, blant annet en dreiebok for håndtering av varsler, totalforbu­d mot alkohol på Unge Høyres arrangemen­ter på ubestemt tid og etablering av to varslingsk­ontakter utenfor Unge Høyres Landsforbu­nd.

Flere går på Kristian, men det er også andre saker.

John-Ragnar Aarset. generalsek­retaer i Høyre om varslene som er kommet

 ?? FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX ?? IKKE HELE SANNHETEN: Kristian Tonning Riise (bildet), avgått leder i Unge Høyre, ønsker ikke å gi flere kommentare­r om saken, men generalsek­retaer John-Ragnar Aarset er krystallkl­ar på at varslene med all tydelighet viser at den avgåtte Unge Høyre-lederen ikke har fortalt den hele og fulle sannheten.
FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN, NTB SCANPIX IKKE HELE SANNHETEN: Kristian Tonning Riise (bildet), avgått leder i Unge Høyre, ønsker ikke å gi flere kommentare­r om saken, men generalsek­retaer John-Ragnar Aarset er krystallkl­ar på at varslene med all tydelighet viser at den avgåtte Unge Høyre-lederen ikke har fortalt den hele og fulle sannheten.
 ?? FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX ?? HENTET BILER: Bergningsb­iler hentet fredag ettermidda­g biler fra eiendommen i Ellevsaete­rvegen.
FOTO: FREDRIK HAGEN, NTB SCANPIX HENTET BILER: Bergningsb­iler hentet fredag ettermidda­g biler fra eiendommen i Ellevsaete­rvegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway