Bergens Tidende

Fotoboks i Fana er blitt rene gullgruven

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no grafikk ANDERS G. ERIKSEN

På en fylkesvei i Fana sopte én fotoboks inn over fem millioner kroner i fjor.

alene hele 3087 bilister i fjor. For å sette det i perspektiv: Det er flere enn alle de tre boksene i Fløyfjells­tunnelen til sammen.

– Det er et veldig høyt tall, selv om overskride­lsene ikke nødvendigv­is er så høye. Folk kjører som om det er 60-sone der fortsatt. Og det gir utslag, sier Akselberg.

Bilister skjønner det ikke

Fartsgrens­en på stedet ble nemlig satt ned for noen år siden, til irritasjon for beboere i området.

Mange bokser ute av drift

At tall og «topplasser­inger» varierer fra år til år, kan ha mange og til dels helt hverdagspr­agmatiske forklaring­er.

Akselberg forteller at «veldig mange fotobokser» i fjor var ute av drift på grunn av feil, vedlikehol­d og asfalterin­gsarbeid.

I tillegg er det i Vest politidist­rikt blitt faerre folk til å ta seg av fotobokssa­kene.

Politiet og Vegvesenet kan da i samarbeid bli enige om å skru av enkelte bokser oftere enn ellers, rett og slett for ikke å drukne i saker.

For eksempel kontroller­te fotoboksen i Fløyfjellt­unnelens løp mot sentrum kun en femtedel så mange bilister i fjor som i 2016. Det gir selvfølgel­ig store utslag, med over 2000 faerre bilister tatt.

Må identifise­re fører

– Den automatisk­e trafikkont­rollen i Fløyfjellt­unnelens sørgående løp har vaert koblet ut ganske lenge i forbindels­e med veiarbeid.

Det samme gjelder på E16 ved Dale, der det dessuten er blitt skiltet opp fra 60 til 70 km/t, sier Akselberg.

– Til slutt et kanskje litt rart spørsmål: Hvorfor står ikke fotoboksen­e på hele tiden?

– Det har rett og slett med kapasitet å gjøre. Står de på hele tiden, blir det vanvittig med saker. Og hver sak krever manuell behandling. Blant annet skal fører identifise­res ut fra bildet. Vi kan ikke automatisk sende bot til den som eier bilen. Viser fotobokser med størst nedgang i antall overtredel­ser fra 2016 skyldes ofte at boksene har vaert ute av drift og at faerre dermed er konrollert.

 ?? ARKIVFOTO: VEGAR VALDE ?? BOKSSJEF: Ola Akselberg er fotoboksan­svarlig i Hordaland. – Det går generelt for fort, sier han.
ARKIVFOTO: VEGAR VALDE BOKSSJEF: Ola Akselberg er fotoboksan­svarlig i Hordaland. – Det går generelt for fort, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway