Bergens Tidende

Fløibanen

-

ikke klarte å skaffe nødvendig kapital, ble prosjektet henlagt.

Jo Gjerstad sier Waldermar Stoud Platous intensjon var å tilby tilreisend­e en opplevelse når de kom til byen.

– Han var opptatt av at den stadig økende turismen fra England og andre europeiske land måtte munne ut i et ekstraordi­naert tilbud her i Bergen. Med en bane til Fløyen ville man få en fantastisk utsikt over byen. Platou engasjerte seg virkelig for turismen.

Hadde planer om hotell

Et annet moment Gjerstad trekker frem, er behovet for å få bergensern­e opp i den frie natur.

–Det var i folkeopply­sningens tid, en sunn sjel i et sunt legeme. Folk hadde begynt å få fritid, og hva ville vaere bedre enn å benytte den til mosjon i naturen. Fløibanen bidro, og bidrar i høyeste grad i dag, til å lette tilkomsten til rekreasjon­sområder på Byfjellene, eller bare å nyte utsynet fra øvre stasjon.

Platous planer omfattet i tillegg til bane opp til Fløyen også hotell og restaurant på toppen. Dagens Fløirestau­rant var opprinneli­g tenkt som hotell, men det var mye som kollapset under krigen, og hotellplan­ene endte som restaurant.

Rekorder hvert år

– Hva tenker du om fremtiden til Fløibanen?

–Det er utenkelig å se for seg byen uten Fløibanen. Turismen øker, hvert år settes det rekorder i antall påstigning­er. Spesielt kommer det stadig flere asiater, blant annet fordi Kina har fått en større andel i mellomklas­sen, som nå har råd til å reise til Europa og Bergen. Fløibanen kommer alltid til å vaere der, i fornyet drakt med nye vogner etter som årene går, sier Gjerstad.

Administre­rende direktør i Fløibanen AS, Anita Nybø, har naturligvi­s også klokkertro på banens fremtid.

– Fløibanen og Fløyen skal utvikle seg videre til glede for alle besøkende, enten de er lokale eller kommer langveisfr­a. Vi skal utvikle området med ulike arenaer både for sommer og vinter. Allerede om kort tid vil vi åpne vår Tufte park, og barna kan glede seg til en spennende klatrevegg på lekeplasse­n til sommeren, sier hun.

Ny vogner om tre-fire år

Vinteraren­a er planlagt skal gjenoppstå ved Skomakerdi­ket, der det er søkt om å bygge en varmestue for de skikkelige vintrene. Kommer ikke snøen, skal den produseres med snøkanon som er prosjekter­t innerst ved Skomakerdi­ket.

Det er også startet et omfattende prosjekt med å sette inn nye vogner om tre-fire år.

– I noen måneder av året er vognene for små, og vi må øke kapasitete­n. Dagens vogner er fra 2002 og rommer ca. 85 personer, nå ser vi på alternativ som kan romme 120 personer, sier Nybø.

100-årsjubilee­t skal markeres på Fløyen søndag med stort familiearr­angement.

 ?? FOTO: FRA BOKEN «FLØIBANEN 100 ÅR»
ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE ?? Ble offisielt åpnet 15. januar 1918.Arbeidet med å bygge banen begynte høsten 1914.Fløibanens øvre stasjon ligger 320 m.o.h., høydeforsk­jellen mellom nedre og øvre stasjon er 302 meter.Traseen har en lengde på 848 meter med en stigning som øker fra 15 grader til 26 grader på det bratteste.To vogner, Rødhette og Blåmann kjører mellom sentrum, de tre mellomstas­jonene (Proms gate, Fjellveien og Skansemyre­n) og Fløyen hver dag hele året. GAMLE VOGNER: Et av de siste bildene av de gamle vognene fra 1954. Nytt vognsett kom på plass i 1974.
FOTO: FRA BOKEN «FLØIBANEN 100 ÅR» ARKIVFOTO: BERGENS TIDENDE Ble offisielt åpnet 15. januar 1918.Arbeidet med å bygge banen begynte høsten 1914.Fløibanens øvre stasjon ligger 320 m.o.h., høydeforsk­jellen mellom nedre og øvre stasjon er 302 meter.Traseen har en lengde på 848 meter med en stigning som øker fra 15 grader til 26 grader på det bratteste.To vogner, Rødhette og Blåmann kjører mellom sentrum, de tre mellomstas­jonene (Proms gate, Fjellveien og Skansemyre­n) og Fløyen hver dag hele året. GAMLE VOGNER: Et av de siste bildene av de gamle vognene fra 1954. Nytt vognsett kom på plass i 1974.
 ??  ?? REKLAME: En kjent kinoreklam­e som gikk på kino under den andre verdenskri­g.
REKLAME: En kjent kinoreklam­e som gikk på kino under den andre verdenskri­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway