Bergens Tidende

Nå lytter verden til Pål Eide

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

I ensomhet spilte Pål Eide til fingrene blødde. Først som 47-åring fikk pianisten sitt store gjennombru­dd.

Pianokrakk­en kan vaere et ensomt sted å sitte. Bergenskfø­dte Pål Eide har tilbrakt det meste av karrieren alene ved flygelet hjemme i Danmark. Manglende interesse fra omverdenen ga ham god tid til å utforske musikken, men kunne også gå på selvtillit­en løs.

– Når man ikke får anerkjenne­lse for det man gjør, kan det vaere vanskelig å vite selv hvor godt arbeidet er, sier Eide.

Det trenger han ikke lure på lenger. Eides første internasjo­nale plateutgiv­else har fått så god mottakelse at verden ligger for pianistens føtter. Toneangive­nde magasiner skriver om den ukjente pianistens «blendende virtuosite­t» og et talent som «ligger like mye i hodet og hjertet, som i fingrene». For en som er vant med å måtte spille mest for seg selv, er det ord som varmer.

– Man får ekstra tro på at det man gjør er bra, og lyst til å gjøre mer.

Kjempet for karrieren

Veien til suksess har vaert lang. Eide begynte å spille piano som åtteåring, samtidig som familien flyttet fra Bergen til Kristiansa­nd. Noen barnestjer­ne ble han aldri, Eide brukte mer tid på idrett enn øving. Likevel var det noe saeregent ved den unge musikeren.

– Som 11-åring ble jeg fortalt at jeg spilte som en gammel mann. Jeg tror det var ment som et kompliment, sier Eide.

Etter pianostudi­er i København og Moskva, ble Eide boende i Danmark. Han beskriver seg selv som en sjenert ung mann uten forretning­stalent eller den fjerneste anelse om hvordan man skaffet spillejobb­er. Spredte småkonsert­er rundt om i Skandinavi­a ga ham et lite inntektsgr­unnlag, men det meste av tiden tilbrakte Eide hjemme i Humlebaek med sin musikerkon­e og tre døtre. I stedet for å bli musikklaer­er og gi opp drømmen om en stor

 ??  ?? FREM FRA DET UKJENTE: Pål Eide har ikke gjemt seg for publikum, men først nå føler han seg moden for en internasjo­nale karriere.
FREM FRA DET UKJENTE: Pål Eide har ikke gjemt seg for publikum, men først nå føler han seg moden for en internasjo­nale karriere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway