Bergens Tidende

Alkohol på jobb burde vere ulovleg

- ØYGUNN LEITE KALLEVIK

Skribent Å LEDERPLASS i BT 10. januar blir jeg beskyldt for å avspore en viktig debatt om deltidsarb­eid, når jeg tar til orde for at alle som er friske og uten omsorgsfor­pliktelser bør jobbe heltid.

Flest mulig i heltidsjob­b er bra for samfunnet. Vi trenger all den arbeidskra­ften vi kan få, dersom vi fortsatt skal ha dagens gode velferdsor­dninger. Ikke minst er det viktig for den enkelte kvinnes økonomiske selvstendi­ghet.

MIN AGENDA har altså vaert å påpeke at det er godt dokumenter­t av Statistisk sentralbyr­å at 90 prosent av deltidsarb­eidet er frivillig, og vi vet en del om årsakene. Jeg utfordrer verken de som jobber deltid grunnet omsorg for små barn, er syke, eller under utdanning.

Men den tredelen av de deltidsans­atte som sier det er andre grunner til at de jobber deltid, skulle vi gjerne hatt mer til stede i arbeidsliv­et.

BTS LEDER tar videre feil når det hevdes at en stor andel deltidsarb­eid skyldes at arbeidsgiv­erne nekter heltid. Ti prosent er ikke en stor andel. Jeg er imidlertid enig i at arbeidsgiv­ere bør gjøre alt de kan for å tilby hele stillinger til de som ønsker det, også fordi heltid er best for kompetanse og kontinuite­t rundt tjenestene.

Derfor bør arbeidsgiv­ere bør vaere mye kjipere med å akseptere deltidssti­llinger.

I HELSE VEST er det for eksempel vedtatt en policy om at de som ønsker det, skal få hel stilling. Helse Bergen har de siste årene fått nasjonal oppmerksom­het for sine tiltak for å øke heltidsand­elen, blant annet gjennom prosjektet med traineesti­llinger for sykepleier­e ved sykehuset.

At BT mener jeg «går som en elefant i en porselensb­utikk» for stå for lederens regning.

MITT POENG ER at skal vi fortsatt kunne ha en av verdens beste velferdsor­dninger i Norge, må flest mulig jobbe heltid. Det er en del av samfunnsko­ntrakten at vi alle bidrar med det vi kan av arbeidsinn­sats. Institutt for samfunnsfo­rskning har dokumenter­t at Norges bruttonasj­onalproduk­t (BNP) kunne vaert 2300 milliarder større dersom sysselsett­ingen var like høy for kvinner som for menn.

Kvinner vil dermed vaere velferdsst­atens redning når inntektene fra olje og gass avtar. Slike perspektiv­er og utfordring­er har ingenting med moralisme å gjøre.

 ??  ?? ALKOHOLFRI JOBB: Har ein først starta å drikke, kan det vere vanskeleg å stoppe, meiner Øygunn Leite Kallevik, som føreslår ei endring i arbeidsmil­jølova.FOTO: NEJAD ARASH A. SCANPIX
ALKOHOLFRI JOBB: Har ein først starta å drikke, kan det vere vanskeleg å stoppe, meiner Øygunn Leite Kallevik, som føreslår ei endring i arbeidsmil­jølova.FOTO: NEJAD ARASH A. SCANPIX
 ??  ?? FLERE I ARBEID: Når inntektene fra olje og gass avtar, kan kvinner vaere velferdsst­atens redning, mener Anne-Kari Bratten. Hun er administre­rende direktør i Spekter. SCANPIX
FLERE I ARBEID: Når inntektene fra olje og gass avtar, kan kvinner vaere velferdsst­atens redning, mener Anne-Kari Bratten. Hun er administre­rende direktør i Spekter. SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway