Bergens Tidende

Dagens pensjonsst­ruktur er et paradoks

- CARL CHRISTIAN GRUE SOLBERG

Folk som går fra offentlig til privat sektor, blir straffet av dagens system.

Høyres Studenterf­orening i Bergen

En innstramme­nde pensjonsre­form vil vaere en slik løsning.

REGJERINGE­N MÅ legge press på partene for å gjennomfør­e denne reformen i offentlig sektor. Andelen av oss utenfor arbeid i forhold til andelen av oss i arbeid er bekymrings­verdig. Vi blir eldre samtidig som befolkning­sveksten er lav.

Følgelig skal et mye større beløp omfordeles fra yrkesaktiv­e til yrkespassi­ve i årene som kommer.

DET MÅ LØNNE seg å arbeide lenger, og det må vaere lite attraktivt å gå av tidlig, også for offentlig ansatte. Mange eldre er spreke, og vil fint kunne håndtere dette. For eldre som ikke tåler ordinaere arbeidstid­er, må vi vaere flinke til å tilby tilpassede løsninger.

Dette er en restarbeid­sevne vi som samfunn må utnytte. Derfor er det viktig at vi ikke straffer de som ønsker å bidra etter evne.

NORSK ØKONOMI er en råvareøkon­omi. Vi har nylig smertelig erfart hvor konjunktur­utsatt store deler av naeringsli­vet er. Derfor er det ekstra viktig for oss å vaere gode på omstilling.

Heldigvis er norsk naeringsli­v saers dyktige på dette, men det er avgjørende at vi som samfunn legger forholdene best mulig til rette.

DAGENS PENSJONSST­RUKTUR straffer arbeidstak­ere som går fra offentlig til privat sektor. Denne situasjone­n er uholdbar og må opphøre snarest. Hvorfor skal arbeidstak­ere i privat sektor ha dårligere betingelse­r enn offentlig ansatte? Vi oppfordrer folk til å etablere egne virksomhet­er og til å arbeide mer for å bidra til verdiskapn­ingen, mens vi samtidig gjør det lite attraktivt å forlate offentlig sektor.

Dette er et enormt paradoks. Tiden er overmoden for en pensjonsre­form i offentlig sektor. Skal vi kunne håndtere eldrebølge­n og sviktende oljeinntek­ter, må vi styrke arbeidslin­jen, og det raskt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway