Bergens Tidende

Lytt til fagfolk

Stortinget kan ikke tillate utilregnel­ighetsregl­er som svekker rettssikke­rheten.

-

FLERE EKSPERTER på straff og psykiatri har kritisert regjeringe­ns forslag til nye utilregnel­ighetsregl­er. Hvis justismini­steren får viljen sin, vil det gå ut over rettssikke­rheten og gi et mindre treffsikke­rt lovverk, argumenter­er fagfolkene i flere kronikker i Morgenblad­et. Kritikken bør få konsekvens­er.

ETTER RETTSSAKEN mot Anders Behring Breivik i 2012, fikk en rekke svakheter ved rettspsyki­atrien endelig offentlig oppmerksom­het. Som en konsekvens ble forslag til nye utilregnel­ighetsregl­er utredet av et bredt offentlig utvalg, som la frem flere forslag til endring i 2014.

Det er urovekkend­e at Justisdepa­rtementet later til å ha forkastet disse tunge, faglige rådene til fordel for egenutvikl­ede ideer.

Å VAERE UTILREGNEL­IG innebaerer at en lovbryter har et så forvrengt virkelighe­tsbilde at straff blir urimelig. Hittil har den rettslige betegnelse­n vaert «psykotisk», men nå vil Justisdepa­rtementet erstatte dette vilkåret med «alvorlig sinnslidel­se». Problemet er at dette allerede er et etablert begrep innenfor psykisk helsevern, men med et annet meningsinn­hold. Det er egnet til å forvirre.

Ifølge fagfolkene er den nye definisjon­en av utilregnel­ighet mangelfull, lite klargjøren­de og knapt begrunnet. Lovforslag­et inneholder helt nye og uklare formulerin­ger, og det har dessuten ikke vaert på høring.

JUSTISMINI­STER Per-Willy Amundsen (Frp) svarer at kritikken er unyansert og preget av tradisjons­tro tenkning. Den bør ikke avskrives så lett.

Det er ikke hvem som helst som stiller seg bak protesten. Kronikkene er signert av ti eksperter, deriblant psykiater Randi Rosenqvist, strafferet­tsprofesso­r Linda Gröning ved UiB og lege og jussprofes­sor Aslak Syse ved UiO. Disse utgjør landets fremste ekspertise innenfor innenfor rettspsyki­atri. At de går sammen om et felles utspill, er et tungt signal.

MØTET MELLOM PSYKIATRI og straff er en problemsti­lling som har plaget rettssyste­met i flere hundre år. Dette er kompleks og krevende materie, uten noen åpenbar løsning. Nettopp derfor gjør politikern­e klokt i å lytte til fagfolk.

Når landets fremste ekspertise mener et lovforslag er for tynt, og at departemen­tet verken forstår kompleksit­eten i saksfeltet eller konsekvens­ene av det de foreslår, bør politikern­e lytte.

HVIS JUSTISMINI­STEREN nekter å ta så vektig kritikk på alvor, må Stortinget gripe inn.Et regelverk med så store implikasjo­ner både for rettsvern og samfunnssi­kkerhet, må i det minste gjennom en grundig høringsrun­de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway