Bergens Tidende

Dette er laerernorm­en

-

Laerernorm­en skal, fra høsten 2018, sikre maks 16 elever pr. laerer i 1.- 4. klasse og 21 elever pr. laerer i 5. til

7. klasse.

Høsten 2019 strammes reglene. Da er det 15 elever pr. laerer for 1.- 4. trinn og

20 elever pr. laerer for 5.–10. trinn.

Hele reformen har fått en prislapp på over to milliarder kroner. Modellen er i tråd med hva Utdannings­forbundet har ønsket.

Det er stort sett de store kommunene som ikke oppfyller kravene og derfor må rekruttere flere laerere.

Bergen kommune mangler pr. i dag 132,3 laerere. Behovet samlet sett i Hordaland er 250.

Regjeringe­n har sagt at staten skal finansiere normen. Men kommunene vet ikke hvor mye de får utdelt før etter regjeringe­ns reviderte statsbudsj­ett. ner som ikke skal det. Vi frykter at små kommuner i distrikten­e kan tape laererne til store kommuner, sier Helge Eide, som er direktør for interessep­olitikk i KS.

Rundt 170 kommuner, i hovedsak småkommune­r, får ikke en eneste ny laerer med laerernorm­en. 40 prosent av de nye stillingen­e går nemlig til landets fem største kommuner.

– Det skal ansettes rundt 2800 laerere på kort tid. Dersom det ikke finnes et slikt laererover­skudd, vil man kunne oppleve at laerere fra små kommuner flyttes til større kommuner. Hva effekten av denne ressursfly­ttingen blir, vet vi ennå ikke, sier Eide.

Kommunenes inkassovar­sel

Anita Knapskog, leder for Utdannings­forbundet i Hordaland, sier de er svaert fornøyde med at laerernorm­en nå blir realitet.

– Regjeringe­n har i en årrekke økt kommunenes midler til flere laerere. Problemet er at pengene ikke har vaert øremerket, og derfor ikke alltid gått til det de var tiltenkt. Normen kan ses på som et inkassovar­sel til de kommunene som har brukt pengene til annet, sier Knapskog.

Tradisjone­lt har verken Bergen, eller de naerliggen­de kommunene, hatt rekrutteri­ngsproblem­er når det kommer til laerere. Knapskog tror likevel kommuner også i Hordaland kan få utfordring­er med rekrutteri­ngen.

– Vi vet at vi får en laerermang­el på sikt. Vi vet også at det finnes en stor reservesty­rke med laerere, som i dag jobber i andre yrker, sier Knapskog.

Hun mener at dersom man skal få utdannende laerere tilbake i klasseromm­ene, er det viktig at det settes i gang nasjonale tiltak for dette.

– Skal man ønske å bli vaerende i jobb som laerer, må arbeidsfor­hold som tid og lønn vaere på plass. Lønn er et viktig rekrutteri­ngstiltak. Det er også et paradoks at regjeringe­n har innført strengere kompetanse­krav, som gjør at mange laerer ikke har muligheten til å returnere til laereryrke­t, samtidig som de innfører høyere laerertett­het som krever flere laerere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway