Bergens Tidende

Staten skal ansette tusenvis av folk med hull i CV-en

Den nye blågrønne regjeringe­n varsler massiv innsats for å få flere i jobb og hindre at folk blir stående permanent utenfor arbeidsliv­et.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Minst fem prosent av nyansatte i staten skal vaere personer med nedsatt funksjonse­vne eller «hull i CV-en».

Det betyr tusenvis hvert år. Ifølge kommunal- og moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner (H) er det rundt 160.000 ansatte i staten, og rundt 10 prosent av disse jobbene lyses ut hvert år.

eEn god del av dem som slutter, begynner i andre jobber i staten, men likevel er det snakk om svaert mange stillinger som det skal ansettes nye personer i.

Erna Solberg varsler tett oppfølging av alle statlige etater:

– Etatene vil få pålegg om og ha måltall for ansettelse­r. Dette skal de levere på, lover hun.

Solberg mener privat naeringsli­v er mye flinkere enn det offentlige til å ansette slike personer. Det er å få jobb som er viktig, sier hun.

Samtidig varsler den nye regjeringe­n også skatte- og trygdegrep for å hindre at flere faller utenfor arbeidsmar­kedet.

Skal lønne seg å jobbe

– Det kan ikke vaere like lønnsomt å gå på trygd som å vaere i arbeid. Vi må hele tiden vurdere hvilke velferdsor­dninger vi har, sier Erna Solberg.

I regjerings­plattforme­n til H, Frp og V står det at de vil «innrette trygde- og skattesyst­emet for å stimulere til arbeid» og «gjøre det mer lønnsomt å jobbe, spesielt for personer med lave inntekter, blant annet ved å senke skatten på inntekt.»

– Vi skal prioritere skattelett­e for de lavere inntektene, sier Erna Solberg.

Kan spare én milliard

Samtidig varsler hun også en kritisk gjennomgan­g av de ulike tiltakene i avtalen om et inkluderen­de arbeidsliv (IA-avtalen). I plattforme­n vises det til at sykefravae­ret i Norge er høyt og «langt høyere enn i land det er naturlig å sammenlign­e seg med.»

Erna Solberg varsler at det kan bli aktuelt å kutte ut et element som koster staten én milliard kroner i året:

– Vi bruker en milliard kroner i året på arbeidsliv­ssentre. Det er ikke sikkert vi skal bruke pengene på det. Av og til kan man få inntrykk av de tar over oppgavene til ordinaer bedriftshe­lsetjenest­e, og det er ikke sikkert de hjelper folk å komme i arbeid. Hvis partene ønsker en ny IA-avtale, skal vi forhandle om dette. Regjeringe­n kommer til å prioritere at folk kommer i jobb, sier Erna Solberg til BT.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway