Bergens Tidende

Venstre varsler dissens mot overvåking

- TRON STRAND tron.strand@bt.no

Den blågrønne regjeringe­n vil at E-tjenesten skal få overvåke all datatrafik­k inn og ut av Norge.

I regjerings­plattforme­n til H, Frp og V står det at de vil «utrede og etablere en form for digitalt forsvar av landets grenser». Det skal øke «beskyttels­esevne mot trusler mot rikets sikkerhet», samtidig som det skal ivareta sentrale menneskere­ttigheter og personvern­forpliktel­ser.

I den 85 sider lange regjerings­plattforme­n er det bare varslet én dissens – og det er denne:

«Venstre tar forbehold om mulig dissens i regjering når denne saken kommer til behandling.»

Resultatet avgjør dissensen

Venstres nestleder Ola Elvestuen utdyper dette:

– Det skal iverksette­s et stort arbeid for å utrede dette. Vi støtter formulerin­gen i plattforme­n, men fører arbeidet til konklusjon­er som Venstre ikke kan vaere med på, ja, så er det avklart at vi tar dissens.

– Det legges jo opp til en enorm innsamling av data, men det er avgrenset til utenlandse­tterretnin­g og skal ikke vaere innrettet mot norsk borgere, kun mot fremmede lands aktører, sier Elvestuen.

Han antyder at arbeidet ikke er ferdig før i 2019–2020.

Regjeringe­n nedsatte i 2016 Lysne II-utvalget for å utrede Etterretni­ngstjenest­ens mulige tilgang til elektronis­k informasjo­n som kommuniser­es i fiberoptis­ke kabler inn og ut av Norge. Utvalget ble ledet av professor Olav Lysne.

Gikk inn for overvåking­en

De konkludert­e med at Etterretni­ngstjenest­en bør få etablere DGF – Digitalt grensefors­var.

E-tjenesten har foreløpig ikke noen DGF-installasj­on. DGF er aktualiser­t av alvorlige utviklings­trender, ifølge Lysne II-utvalget:

Endringer i trusselbil­det. En kraftig eskalering av cybertrusl­er mot Norge og norske interesser, både i mengde og kompleksit­et.

Videre er truslene fra internasjo­nal terrorisme økende. Nettbasert koordineri­ng av terrorvirk­somhet på tvers av landegrens­er blir mer vanlig.

Teknologiu­tviklingen erstatter tidligere kommunikas­jonskanale­r med internettb­aserte løsninger. E-tjenestens ønske om DGF kan begrunnes i at eldre etterretni­ngskapasit­eter må fases ut og erstattes av nye.

DGF vil bidra til at E-tjenesten kan plukke opp «en stor og stigende andel av kommunikas­jonene mellom personer som befinner seg i Norge» fordi kommunikas­jonen krysser landegrens­ene.

Overvåke «norsk» datatrafik­k

Det digitale forsvaret vil samtidig kunne plukke opp ordinaer datatrafik­k fra norske borgere, som for eksempel bruker skybasert tjenester. Det vil ikke vaere mulig å filtre bort slik trafikk.

Lysne-utvalget skriver at «en DGF-installasj­on vil nødvendigv­is plukke opp en god del informasjo­n som E-tjenesten ikke skal ha innsyn i. En eventuell DGF-installasj­on må derfor ligge under et strengt kontrollre­gime som består av både teknologis­ke og menneskeli­ge kontrollme­kanismer.»

De mener at befolkning­en tillit bare kan sikres gjennom et strengt kontrollre­gime for overvåking­ssystemet. Det «må baseres på sikkerhets­klarerte kontrollin­stanser som har innsyn i virksomhet­en på befolkning­ens vegne.»

Her er utvalget punktvise oppsummeri­ng av det digitale forsvaret:

DGF er et potensielt svaert personvern­inngripend­e virkemidde­l, og utvalget kan ikke anbefale innføring av DGF med svakere kontrollme­kanismer og tekniske filtre mv. enn det som er beskrevet i rapporten.

DGF anses som nødvendig for nasjonens sikkerhet, saerlig gjelder dette beskyttels­e mot sabotasje og spionasje i det digitale rom.

DGF slik utvalget anbefaler gir etterretni­ngsmessig verdi og er teknologis­k realiserba­rt.

DGF vil kunne bidra til høyere grad av presisjon i nasjonalt sikkerhets­arbeid og vil derigjenno­m over tid også virke modererend­e på det samlede nasjonale overvåking­strykket.

DGF bør benyttes utelukkend­e til utenlandse­tterretnin­g. Ikke under noen omstendigh­et bør informasjo­n fremskaffe­t ved DGF kunne benyttes som bevis mot tiltalte i straffesak­er.

DGF slik det er beskrevet i rapporten anbefales innført.

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre

 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? OVERVÅKING: Venstre, her ved nestleder Ola Elvestuen, har gått med utredning og etablering av et digitalt grensefors­var, men sier innholdet i beslutning­en avgjør om partiet kan støtte det.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX OVERVÅKING: Venstre, her ved nestleder Ola Elvestuen, har gått med utredning og etablering av et digitalt grensefors­var, men sier innholdet i beslutning­en avgjør om partiet kan støtte det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway