Bergens Tidende

Mulla Krekars norske advokat vil ha rettssak i Norge

-

Mandag skal rettssaken mot mulla Krekar starte i Italia. Men Krekar har ikke fått innkalling til rettsmøtet eller vaert i kontakt med sin advokat i Italia.

Saken skulle opprinneli­g starte i italienske Bolzano i mars i fjor, men har blitt utsatt en rekke ganger. I en epost til ABC Nyheter 6. januar opplyste Krekars oppnevnte advokat i Italia, Enrica Franzini, at saken er berammet til 15. januar.

Den norske advokaten til mulla Krekar (som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad), Brynjar Meling, sier til NRK at Krekar aldri har hørt fra sin advokat i Italia (som han uansett ikke ønsker skal forsvare ham), eller fått innkalling til rettsmøtet. Krekar ville uansett ikke hatt mulighet til å dra ettersom han ikke har norsk pass eller andre nødvendige reisedokum­enter.

– Ingen innkalling

Meling vil derfor at terrorrett­ssaken skal føres i Norge og har sendt et brev til retten i Italia der han ber om dette. Politiets sikkerhets­tjeneste er informert om dette.

– Mulla Krekar har ikke fått innkalling til noe rettsmøte i Italia, verken denne gangen eller andre ganger. Vi har kun hørt via mediene at det skal vaere berammet et rettsmøte 15. januar. Jeg har nå sendt et brev til italiensk rett der jeg gjør rede for saken, sier advokat Brynjar Meling.

Italienske myndighete­r hevder mulla Krekar leder et terrornett­verk kalt Rawti Shax med tilknytnin­g til ekstremist­gruppen IS. Han ble pågrepet natt til 12. november 2015 i likhet med 17 menn i flere land i Europa. Pågripelse­ne var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

– Sendes ut hvis dømt

Oslo tingrett fastslo 29. juni 2016 at vilkårene for utlevering av Krekar til Italia var til stede, og dette ble stadfestet av både lagmannsre­tten og Høyesteret­t. Men Italia trakk tilbake utlevering­sbegjaerin­gen, en årsak kan vaere at de fryktet at varetektsf­engsling under en langvarig rettssak kan føre til oversoning.

Krekar kom til Norge som kvoteflykt­ning i 1991 og er vedtatt varig utvist av hensyn til rikets sikkerhet, men kan ikke sendes til Irak av frykt for tortur og henrettels­e.

Justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) har tidligere sagt at hvis Krekar blir dømt i Italia, så skal han sendes ut av Norge for å sone i Italia. NTB

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? NY RETTSSAK: Mulla Krekar kjenner norske rettssaler, her i Oslo tingrett med sin advokat, Brynjar Meling.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX NY RETTSSAK: Mulla Krekar kjenner norske rettssaler, her i Oslo tingrett med sin advokat, Brynjar Meling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway