Bergens Tidende

Hus under bygging blåste ned

- ANNE JO LEXANDER anne.jo.lexander@bt.no ADALHEIDUR AUDARDOTTI­R OLDEIDE foto BÅRD BØE

Et hus i Fjell i Hordaland kollapset på grunn av kraftig vind.

Brannmanns­kapene jobbet med å sikre et kollapset hus på Steinsvikh­augane i Fjell kommune søndag.

– Huset har blåst helt ned, vinden har tatt ganske kraftig i huset, sier vaktkomman­dør Karl-Arne Røyseth ved 110-sentralen.

Det er snakk om et hus under oppføring, og da vinden tok tak i stillaset utenfor, skal det ha dratt med seg resten av huset.

– Hektisk nå

Etter det BT forstår, var huset nesten ferdig oppreist da kollapsen skjedde.

– Det er ganske hektisk der ute nå, de forsøker å sikre stedet fordi det ser ut til at vinden øker på, sa Røyseth etter hendelsen.

Brannvesen­et fikk melding om kollapsen klokken 13.58.

Mulig ekstremvae­r

Det ble meldt full storm og risiko for ekstremvae­r utover kvelden søndag. Vêrvarslin­ga for Vestlandet har trappet opp beredskape­n til fase A. Det vil si at ekstra mannskap ble hentet inn for å følge utviklinge­n i vaeret.

– Det er i alle fall helt på grensen til ekstremvae­r. Det blåser en del allerede, og det blir verre, sa Terje Alsvik Walløe ved Meteorolog­isk institutt.

Ifølge Cecilie Villanger, meteorolog ved StormGeo ville en saerlig merke den kraftige vinden langs kysten på Vestlandet. Vinden kan komme opp i 40 meter i sekundet enkelte plasser, ifølge meteorolog­en.

Uvaeret skyldes et lavtrykk ved Island og et høytrykk over Russland.

– Vi ligger midt imellom. Det er dårlig nytt, sier Villanger.

Kolonnekjø­ring

Søndag ettermidda­g meldes det også om at den kraftige vinden har ført til at flere fjelloverg­anger har innført kolonnekjø­ring, skriver NTB.

Det gjelder foreløpig europavei 134 over Haukelifje­ll, riksvei 13 over Vikafjelle­t og riksvei 52 over Hemsedalsf­jellet. Ifølge Statens vegvesen kunne det bli innført kolonnekjø­ring på riksvei 15 over Strynefjel­let på kort varsel. Fylkesvei 27 over Venabygdsf­jellet var stengt på grunn av uvaeret.

– Vinden blir ikke like kraftig på alle fjelloverg­anger, sa vaktoperat­ør Roger Nedberg Hille ved Vegtrafikk­sentralen søndag. Han ber reisende om å holde seg oppdatert på veimelding­ene.

Utover mandag ventes det mye nedbør i Oslo, Akershus, Vestfold, Buskerud, Telemark, Agder-fylkene og Rogaland, noe som vil føre til vanskelige kjøreforho­ld.

 ??  ?? TATT: Et hus på Steinsvikh­augane som nesten var ferdig oppreist, raste etter et stillas ble tatt av vinden.
TATT: Et hus på Steinsvikh­augane som nesten var ferdig oppreist, raste etter et stillas ble tatt av vinden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway