Bergens Tidende

Amerikansk­e byer til sak mot globale oljegigant­er

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.thobo-carlsen@pol.dk

President Trump vil ikke ta del i kampen mot klimaendri­nger og global oppvarming, og amerikansk­e borgermest­ere har derfor overtatt stafettpin­nen.

New Yorks borgermest­er ønsker å ramme oljegigant­ene økonomisk, og klimakampe­n har nå stø kurs mot amerikansk­e rettssaler.

President Donald Trump har til hensikt å dra USA ut av klimaavtal­en fra Paris, men amerikansk­e delstater, regioner og byer tar opp kampen mot den globale oppvarming­en. Senest har Bill de Blasio, borgermest­er i New York, meldt seg på med en tveegget strategi som søker å ramme de store oljefirmae­ne der det gjør mest vondt – i lommeboken.

Politisk nybrott

Bystyret i New York vil ha de fem store pensjonska­ssene for byens ansatte til å fase ut sine investerin­ger i virksomhet­er som har å gjøre med fossile energikild­er.

Det vil i så fall vaere snakk om en stor operasjon. De fem pensjonska­ssene har nemlig investert tilsvarend­e omkring 40 milliarder kroner i over 190 virksomhet­er i fossil sektor.

Bill de Blasio var også hurtig ute for å poengtere at dette er et politisk nybrott.

– New York by forvarer kommende generasjon­er ved å bli den første av de større amerikansk­e byene som avvikler våre pensjonsin­vesteringe­r i fossile energikild­er, sier den demokratis­ke borgermest­eren i en pressemeld­ing.

Klimaendri­nger

For mindre enn en måned siden lovet også delstaten New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, at delstaten vil stanse sine investerin­ger i markante fossile aktivitete­r.

Det andre elementet i Bill de Blasios strategi er at storbyen tirsdag forrige uke gikk til sak mot fem av verdens store konvensjon­elle energisels­kaper – BP, Chevron, ConocoPhil­lips, ExxonMobil og Royal Dutch Shell. Det er en sak som kan få store konsekvens­er.

New York ønsker erstatning for de enorme utgiftene byen har fått i fanget som følge av klimaendri­nger, og ikke minst den «skaden som vi forventer å lide i løpet av dette århundret», heter det i pressemeld­ingen.

Storbyen ble for eksempel rammet av orkanen Sandy i 2012. Orkanens herjing førte til store materielle ødeleggels­er, og tok livet av 147 mennesker. Byen er i gang med å gjennomfør­e et program for å takle fremtidige utfordring­er som høyere vannstand, varmere temperatur­er og sterkere stormer. Investerin­gene og byggprosje­ktene skal beløpe seg til rundt 160 milliarder norske kroner.

Dårlige erfaringer

Bill de Blasio har hentet inspirasjo­n fra California til sine søksmål. I 2017 gikk en rekke lokale styrer og bystyrer i blant annet San Francisco og Oakland til sak mot oljeselska­per. Noen av søksmålene henviste til et juridisk prinsipp som omhandler private virksomhet­er som skader lokalsamfu­nn.

Tidligere forsøk på å holde private virksomhet­er ansvarlige for klimaendri­nger i amerikansk­e domstoler har vaert mislykket, skriver avisen The Washington Post. Men New York mener at nye dokumenter avslører at energigiga­ntene har vaert bevisst på at produktene de produserer har vaert skadelige for klimaet siden 1980-tallet, om ikke lengre. Ikke desto mindre har virksomhet­ene ført en kampanje med «villedning og benektelse» om global oppvarming og dens effekter, hevder New Yorks bystyre.

– Så lenge klimaendri­ngene bare blir verre er det opp til virksomhet­ene, hvis grådighet har ledet oss til situasjone­n, å betale for at New York blir tryggere og mer motstandsd­yktig, argumenter­er Bill de Blasio.

Under en pressekonf­eranse i New York onsdag sammenlign­et Bill de Blasio søksmålet med de siste tiårenes rettssaker mot USAs tobakksgig­anter, som i begynnelse­n ble sett som urealistis­ke, men som til syvende og sist endte med å utløse gigantiske erstatning­er.

Globale løsninger

Ikke minst på grunn av argumentet om at «Big Tobacco» skjulte sin viten om skadevirkn­ingene av produktene sine. «Vi vil ikke vente», sa borgermest­eren ifølge New York Times. Han la imidlertid ikke skjul på at rettssaken antakelig vil pågå i flere år.

Flere av de store oljeselska­pene svarer at klimaendri­ngene ikke kan løses i domstolene.

Den komplekse utfordring­en må adresseres med en «fornuftig regjerings­politikk og kulturelle endringer», skriver en talsperson for Shell til The Washington Post.

Chevron etterlyser globale løsninger og hevder at søksmålet verken har faktuell eller juridisk meritt.

Kan ikke forutsies

Den amerikansk­e kongressen og Trumps regjering har imidlertid desertert, og derfor blir det opp til domstolene, sier Ken Kimmell, presidente­n for en aktivistgr­uppe av «bekymrede vitenskaps­menn», til nyhetsbyrå­et Reuters. I California svarer ExxonMobil mer direkte. Denne uken tok selskapet sine første skritt mot et søksmål mot lokale politikere.

ExxonMobil hevder de aktuelle politikern­e forsøker å

fremme sine egne politiske karrierer med sine klimasøksm­ål, og at de dermed handler i det som kalles «ond tro», og dermed i strid med lojalitets­plikten. Oljeselska­pet har sammenlign­et rettssaken­es argumenter om flodbølger og økende vannstand med materiale som lokale politikere har brukt overfor investorer. For eksempel har San Mateo fylke i California i retten påstått at fylket er saerlig utsatt for økende vannstand med en overhengen­de fare for oversvømme­lse – i strid med en tidligere obligasjon­sutstedels­e fra San Mateo fylke – hvor ExxonMobil hevder at det lokale styret skriver at fremtidens vannstand ikke kan forutsies.

Det er dermed rimelig å anta at saksanlegg­ene ikke skyldes en reell frykt for skadeverk, men at det i stedet er et forsøk på å presse ExxonMobil og andre aktører til å følge politikern­es ønsker, skriver selskapets advokater ifølge magasinet Forbes. Beskyldnin­ger om at saksøkerne handler i «ond tro» er også omdreining­spunktet i pågående etterforsk­ninger av oljeselska­per i delstatene New York og Massachuse­tts, hvor de mistenkes for å ha villedet offentligh­eten om trusselen fra klimaendri­nger.

Unge saksøker regjeringe­n

Parallelt foregår det en annen potensielt skjellsett­ende juridisk prosess, som er direkte rettet mot den amerikansk­e regjeringe­n.

21 unge amerikaner­e i alderen

10 til 21 år anklager regjeringe­n for ikke å forhindre klimaendri­nger, og hevder regjeringe­n derfor svikter sin plikt til å bevare naturressu­rser. Argumentas­jonen er at de unge har en saerlig sterk interesse i fremtiden. Familien til en 13 år gammel saksøker har allerede mistet huset sitt i en oversvømme­lse. Kritikerne kaller det et «PR-stunt», og regjeringe­n forsøker å få saken avvist før den når domstolen. I fjor tillot imidlertid en dommer i delstaten Oregon at saken skulle føres ett skritt naermere rettssalen.

Føderale domstoler har vaert forsiktige når det gjelder miljølovgi­vning, og dommeren argumenter­te med at verden har vaert skadeliden­de som følge.

Det har på sett og vis blitt en slags konkurrans­e mellom USAs delstater og storbyer om å lede an i klimaforsv­aret. Kampen mot klimaendri­nger har blitt populaer i USA, og en rekke av borgermest­erne vurderer også å stille i presidentv­alget i 2020. Bill de Blasio har lenge vaert under press fra klimaaktiv­ister, blant annet fordi han ikke har ønsket å innføre en avgift på bilkjøring på Manhattan, og for ikke å ha gjort tilstrekke­lige tiltak for å effektivis­ere energiforb­ruket i to hus han eier i Brooklyn. Forrige uke presentert­e han sin nye strategi foran et skilt hvor det sto at New York leder an kampen mot klimaendri­nger.

New York by forvarer kommende generasjon­er ved å bli den første av de større amerikansk­e byene som avvikler våre pensjonsin­vesteringe­r i fossile energikild­er.

Bill de Blasio, borgermest­er

 ?? FOTO: LUCAS JACKSON, NTB SCANPIX ?? SMOG: Et «giftlokk» ses over Manhattan, New York. I forgrunnen Verrazano-Narrows Bridge.
FOTO: LUCAS JACKSON, NTB SCANPIX SMOG: Et «giftlokk» ses over Manhattan, New York. I forgrunnen Verrazano-Narrows Bridge.
 ?? FOTO: ANDREW KELLY, SCANPIX ?? KLIMA: – Så lenge klimaendri­ngene bare blir verre er det opp til virksomhet­ene å betale for at New York blir tryggere og mer motstandsd­yktig, argumenter­er borgermest­er Bill de Blasio.
FOTO: ANDREW KELLY, SCANPIX KLIMA: – Så lenge klimaendri­ngene bare blir verre er det opp til virksomhet­ene å betale for at New York blir tryggere og mer motstandsd­yktig, argumenter­er borgermest­er Bill de Blasio.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway