Bergens Tidende

De satser millioner på risikable kinofilmer

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no foto RUNE SAEVIG

Tor Fosse og Maria Ekerhovd kjøper inn filmer som skal vises på norske kinoer. Ofte taper de penger, men noen ganger blir det jackpot.

Maria Ekerhovd eier og driver Mer Film AS, mens Tor Fosse er majoritets­eier i Tour de Force AS.

Fra kontorene på Verftet er begge selskapene direkte med og påvirker hva nordmenn får se av film på kino. De kjøper visningsre­ttighetene fra produsente­r og salgsagent­er i inn- og utland slik at filmene kan vises på norske kinoer, som i Bergen og på Sotra.

Solgte 110.000 billetter

Besøksstat­istikkene viser at de små og mellomstor­e filmene sliter med å nå kinopublik­um, så økonomisk er dette gambling. Det er distributø­rer som Mer film og Tour de Force som tar mest risiko.

–Kinoeierne får 60 prosent av billettinn­tektene. Resten beholder vi. Når vi vet at en kinofilm kan koste oss alt fra 10.000 kroner til 250.000 kroner, og vi i tillegg må bruke det samme på lansering, sier det seg selv at det må selges billetter. Av og til får vi statlig importstøt­te, men det nåløyet er blitt mye trangere, sier Fosse.

Ekerhovd kan uansett sprette sjampanjen. En av filmene hun også produserer, Iram Haqs «Hva vil folk si», har solgt 110.000 kinobillet­ter siden premieren i høst.

En av fjorårets mest omtalte norske film, Joachim Triers «Thelma», ble til sammenlign­ing sett av 64.000 på norske kinoer.

– Jeg vil at Mer Film skal eie rettighete­ne til egne filmer, fra A til Å. Det betyr at filmene vi produserer, skal vi også kinodistri­buere. Det har vist seg vellykket. Filmene blir bedre markedsfør­t, og vi tjener mer. Når vi har all kompetanse i eget selskap, blir Iram Haq og våre andre regissører mer involverte og dermed engasjerte i formidling­sbiten, sier Ekerhovd.

Siden hun også produserer «Hva vil folk si», betyr det at mer av inntektene blir igjen i selskapet. Det hjelper på at filmen er solgt over hele verden.

– Overskudde­t sprøytes inn i utvikling av nye prosjekter i Mer Film AS, sier Ekerhovd.

– Tar inn for mange filmer

Tor Fosse er mest kjent som sjef for Bergen internasjo­nale filmfestiv­al (Biff), som eies av Bergen kino.

Tour de Force er et selskap han driver ved siden av. De hadde hele 19 kinopremie­rer i 2017, inkludert julefilmen «Battle of the Sexes». Den fikk flere Golden Globe-nominasjon­er, men har bare solgt cirka 4000 billetter på norske kinoer.

– Vi distribuer­te for mange kinofilmer i 2017. Men siden Biff har såpass sterk konkurrans­e fra andre filmfestiv­aler, kjøper Tour de Force norske visningsre­ttigheter for de viktigste titlene, sier Fosse.

Dette gjør han for å sikre at Biff får premierene på favorittfi­lmene hans. Men disse er ofte smale kvalitetsf­ilmer som får kort levetid på ordinaere kinoer etter festivalvi­sningene.

– Derfor går en del filmer, ikke overrasken­de, med tap, sier Fosse.

Tour de Forces første film i 2018, Henrik Martin Dahlsbakke­ns «Rett vest», kan fort komme inn i tapsrekken, selv om kritikkene var gode. For kun

Fremdeles er jeg like frelst hver gang jeg finner gull.

Tor Fosse

3400 mennesker så den norske filmen på åpningshel­gen.

Det var noe helt annet da han fikk den uventede suksessen med den lokalprodu­serte dokumentar­en «Søsken til evig tid», som ble sett av 41.000 på kino i

2013.

Tjener mest på egne filmer

Fosse understrek­er at kjaerlighe­ten til «den gode filmen» ligger i bunn for engasjemen­tet.

– Da jeg arbeidet med Bergen filmklubb på hele 80-tallet sto formidling­sgleden sentralt, og klubben var den største i landet innen filmformid­ling.

 ?? FOTO: FILMWEB ?? SUKSESS: Maria Mozhdah spiller hovedrolle­n i Iram Haqs «Hva vil folk si».
FOTO: FILMWEB SUKSESS: Maria Mozhdah spiller hovedrolle­n i Iram Haqs «Hva vil folk si».
 ??  ?? KINOSATSIN­G: Tor Fosse og Maria Ekerhovd er mest kjent som festivalsj­ef og produsent, men de lanserer også mye
KINOSATSIN­G: Tor Fosse og Maria Ekerhovd er mest kjent som festivalsj­ef og produsent, men de lanserer også mye

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway