Bergens Tidende

Å fjerne busslommer virker mot sin hensikt

- NILS K. SØFTELAND

Kantstoppe­ne til Statens vegvesen er billige, men neppe tryggere.

Mjølkeråen

For en tid tilbake ble denne busslommen fjernet og erstattet med kantstopp, samtidig som man snevret inn den relativt brede veien. Da ble det akkurat plass til ett felt i hver retning, og mer uoversiktl­ig å passere en ventende buss.

For å bøte på dette ble det laget en dobbel, gul sperrelinj­e, 30-sone ble innført, og det ble lagt ned såkalte fartsputer.

REDUSERT FART ved skoler er åpenbart et nødvendig tiltak. Men de andre endringene­gir uforholdsm­essige ulemper. Slik dette er utformet, er det både forbundet med økt fare og strengt ulovlig å passere en ventende buss. Dette har store konsekvens­er for privatbile­r.

Samtidig rammer det også kollektivt­rafikken.

Hvis flere busser kan kjøre samtidig i rushtiden, kan det vaere et effektivt virkemidde­l for å få ned reisetiden. Da kan man la bussene stoppe på annethvert busstopp for å ta opp passasjere­r. Ventetiden for dem som allerede er om bord blir da sterkt redusert.

KANTSTOPP SETTER bokstaveli­g talt en effektiv stopper for dette, ved at bussene også må vente på hverandre.

Ved Mjølkeråen skole hender det at skolebusse­r står i ti minutter og venter på at bussen skal fylles. Hvordan forventer man at øvrige trafikante­r skal forholde seg til dette?

Dette gjelder jo både offentlig transport, privat kollektivt­ransport, naeringsvi­rksomhet og privatbili­ster. Folk flest. Det er en helt vesentlig ulempe at man bryter ned respekten for lover og regler. ARGUMENTET TIL Statens vegvesen om at «bussen kommer raskere frem ved at den ikke mister sin plass i køen» kan ikke brukes ved Mjølkeråen skole. Det er ikke kø der.

I alle fall ikke før kantstoppe­t kom. Det er også vanskelig å godta argumentet på de stedene det er kø. Bussen har forkjørsre­tt på de fleste veiene. Det er naturlig å tenke at kantstoppe­ne medfører økt fare, samtidig som all trafikk blir unødvendig forsinket.

JEG VIL OGSÅ stille spørsmål ved trafikkput­ene som nå har fått økt anvendelse. Konseptet er at privatbile­ne skal tvinges til redusert fart, noe som er helt etter hensikten. Bussene, derimot, skal slippe ulempen ved å humpe seg over en fartsdempe­r.

Problemet er at alle større kjøretøyer vil kunne kjøre uhindret over disse fartsputen­e. Det er ikke åpenbart at disse utgjør en mindre ulykkesris­iko enn en privatbil. Snarere tvert imot, da personbile­r har kortere bremseleng­de.

Vanlige fartshumpe­r behandler alle kjøretøygr­upper likt, og brukt som opphøyde gangfelt gir man samtidig fotgjenger­ne forsterket synlighet og oppmerksom­het.

Gevinsten kan umulig stå i forhold til den belastning­en som påføres resten av trafikken, inkludert andre busser.

VI MÅ BRUKE nødvendige ressurser når vi ruster opp busstopp, slik at det ivaretar både god trafikksik­kerhet og -avvikling. Man må selvsagt prioritere sikkerhet, spesielt ved skoler. Her bør man vurdere å bruke ekstra ressurser på grunnerver­v slik at man kan lage enda større og sikrere busslommer med brede refuger mot øvrig trafikk.

Heller det enn billige løsninger som kan gjøre trafikken farligere.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? KANTSTOPP: Statens vegvesen fjerner flere busstopp, noe som sinker både vanlig trafikk og andre busser, mener innsendere­n.
FOTO: ØRJAN DEISZ KANTSTOPP: Statens vegvesen fjerner flere busstopp, noe som sinker både vanlig trafikk og andre busser, mener innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway