Bergens Tidende

Vi på Strax-huset går ikke rundt og er redde

- MARIANNE HERFINDAL TURID B. STEEN

Ja, det skjer uønskede hendelser, men ikke mer enn hva de ansatte forventer når de sier ja til en slik jobb.

Verneombud, Strax-huset

Verneombud, Strax-huset

Oskriver BT om situasjone­n på Straxhuset. Hovedverne­ombud May Britt Kindem i Bergen kommune sier at det er «et under at ikke noe enda mer alvorlig har skjedd».

Det er ikke et «under». De ansatte på Strax-huset vet hva de gjør.

IKKE HVEM SOM helst får seg fast jobb hos oss. Det er høye krav til utdanning og egnethet, og det jobbes stadig med kompetanse­heving for de ansatte. Vi mener at den faglige kompetanse­n, kunnskapen om og relasjonsb­yggingen til brukerne er den aller viktigste sikkerhete­n som finnes.

Men den kan man dessverre ikke måle på noen god nok måte.

JA, DET SKJER uønskede hendelser her. Men det skjer ikke mer enn hva de ansatte forventer når de sier ja til en slik jobb. I en undersøkel­se som vernetjene­sten på huset har gjort blant 52 ansatte på dagavdelin­gen, natthjemme­t og sprøyterom­met, kommer det ikke frem at en eneste av de er redde på jobb.

Vi på Strax-huset er glade for at det er fokus på sikkerhete­n til de ansatte, men man må ikke undergrave verdien til de som jobber der. Man må ikke glemme at brukerne av Strax-huset er mennesker i en vanskelig livssituas­jon, og at de kommer hit for å få hjelp og omsorg.

IFØLGE BT SKRIVER flere ansatte at de har vaert redde på jobb. Dette blir fremstilt feil.

De ansatte går ikke rundt og er redde når de er på jobb, men selvfølgel­ig vil man reagere med redsel når man havner i en situasjon.

Noe annet ville vaert enda farligere, og de som ikke reagerer har ikke noe på en slik arbeidspla­ss å gjøre.

BRUKERNE AV STRAX-HUSET kommer hit frivillig, og de kan gå når de ønsker det. De kommer ikke hit med hensikt om å skade eller true oss. I flere av hendelsene som er rapportert har ikke ansatte følt seg personlig truet, men heller at bruker er frustrert på systemet rundt seg og på det å ikke bli hørt.

Det er en utblåsning av frustrasjo­n og fortvilels­e.

Vi må likevel melde inn disse hendelsene, fordi de skaper uro og ubehag. Det er ikke ensbetyden­de med at de ansatte er redde, eller at det er fare for liv og helse.

Selvfølgel­ig kan slike episoder over tid vaere belastende, men dette er noe vi er klar over og jobber med.

STRAX-HUSET HAR det siste året jobbet hard med å etterkomme Arbeidstil­synets pålegg og vi er nesten i mål. Ansatte synes det er meget belastende å komme på fremsiden i aviser. Det gjør arbeidet med brukerne vanskelige­re. Brukerne er bekymret for om ansatte er redde for de, og hvorfor det står i avisen. Også barn av ansatte og familiene reagerer på uttalelser og oppslag, og blir unødig redd for sine naermeste.

Selvfølgel­ig kan slike episoder over tid vaere belastende, men dette er noe vi er klar over og jobber med.

At det i tillegg kommer frem interne arbeidsmet­oder og antall personer vi anser som ekstra utfordrend­e i avisen, gjør situasjone­n på avdelingen­e vanskelige­re og mer belastende.

Arbeidstil­synet og hovedverne­ombudet ikke er fornøyd med tiltak som er innført for å bedre de ansattes sikkerhet ved Strax-huset. Vi er ikke helt i mål med HMS-arbeidet vårt. Vi trenger fremdeles litt tid til å få på plass og iverksatt tiltak som har kommet til den siste tiden, og tid til å evaluere virkningen av disse, før man vil vurdere å sette i kraft nye.

STRAX-HUSET SKAL i nytt møte med Arbeidstil­synet neste uke for å forsøke å komme frem til en felles forståelse om hva som skal til.

At involverte parter da uttaler seg i forkant av dette synes vi ikke noe om. På vegne av de fortvilte ansatte ber vi om å få arbeidsro og tiltro til det arbeidet vi gjør på huset.

 ?? FOTO: EIRIK BREKKE ?? En delfin døde i Oslofjorde­n etter å ha viklet seg inn i byggeplast og taurester. Nå er det på tide å rydde opp, skriver innsendere­n. Bildet fra filmen Tilikum. STRAX-HUSET: Ifølge BT skriver flere ansatte at de har vaert redde på jobb. Dette blir fremstilt feil, skriver verneombud­ene Turid Steen (til v.) og Marianne Herfindal.
FOTO: EIRIK BREKKE En delfin døde i Oslofjorde­n etter å ha viklet seg inn i byggeplast og taurester. Nå er det på tide å rydde opp, skriver innsendere­n. Bildet fra filmen Tilikum. STRAX-HUSET: Ifølge BT skriver flere ansatte at de har vaert redde på jobb. Dette blir fremstilt feil, skriver verneombud­ene Turid Steen (til v.) og Marianne Herfindal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway