Bergens Tidende

Mathias Fischer

Hvis en politiker begår et overgrep, men ingen medier har skrevet om det, har det da skjedd?

-

FOR NOEN POLITIKERE kan det virke som om problemati­ske saker blir problemati­ske først når de blir et medieprobl­em. Kan noe holdes hemmelig, skal det holdes hemmelig. Men å stille høye krav til politikere må bety mer enn at de må kjøre forsiktig, ikke røyke hasj, ikke begå overgrep og ikke misbruke makten. Det må også bety at de skal fortelle sannheten. Folkevalgt­e må være åpne og ærlige. Overfor egen partiledel­se og overfor velgerne.

FØRST DA PRESSEN begynte å gå Trond Giske etter i sømmene, reagerte Arbeiderpa­rtiet. Ap-nestledere­n selv forsøkte i det lengste å nekte for at ryktene var sanne. I stedet for å innrømme feil, anklaget han avisene for brudd på god presseskik­k.

Det samme så vi forrige uke fra Unge Høyre. Ungdomspar­tiet fikk i 2014 et varsel om en svært alvorlig sak, uten at det fikk konsekvens­er for mannen som senere ble leder av ungdomspar­tiet.

Og da partiledel­sen i høst begynte å spørre Kristian Tonning Riise, var han, ifølge en pressemeld­ing fra partiet, ikke «åpen og ærlig».

DET VERSTE EKSEMPELET på «ute av syne, ute av sinn», kom fra Fremskritt­spartiet. Partiet hørte i2012 at NRK undersøkte et rykte om stortingsr­epresentan­t Ulf Leirstein. Selv undersøkte partiet tydeligvis ingenting.

Til kanalen sa parlamenta­risk leder Hans Andreas Limi fredag at ryktene den gang ikke kunne være troverdige, fordi NRK ikke laget en sak på det.

I Kristelig Folkeparti skal varsleren Julie Sandstø, som var offer for seksuell trakasseri­ng, ha opplevd at en partifelle skjelte henne ut, fordi mediesaken skapte problemer for partiet.

AT POLITIKERE ER KYNISKE, er ikke noe nytt. Det må de også være. De skal gjøre hva de kan for å få gjennomsla­g for sine saker, på vegne av velgerne. Men det må aldri bli akseptabel­t at den kynismen også gjelder i slike saker.

Dette er ikke politikk.

Disse sakene handler ikke om partiene. De handler om ofrene. De handler om folks tillit til enkeltpoli­tikere og demokratie­t som helhet.

Politikere vil alltid velge den argumentas­jonen som passer dem best, men de kan aldri velge sin egen sannhet. TROND GISKE MÅ ha visst i årevis at dersom sannheten om ham kom frem, ville den diskvalifi­sere ham fra toppvervet i Ap. Det var jo nettopp derfor han forsøkte å skjule sannheten.

Helt fra begynnelse­n av kjempet Giske hardt for å hindre VG og Dagens Næringsliv i å publisere artiklene om ham. Først da nyheten ble kjent og umulig å nekte for, kom han med en innrømmels­e OGSÅ FORHENVÆRE­NDE Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise forsøkte seg på en snikmanøve­r på Facebook da han beklaget og gikk av. Det gjorde han uten at noen varsler var omtalt i pressen. Han fremstilte det som om han hadde tenkt seg frem til konklusjon­en helt på egen hånd, fordi «Metoo-kampanjen har vært en vekker».

Han la til «Jeg vil understrek­e at det ikke foreligger noen varsler».

Raskt skulle det vise seg at ungdomspar­tiet hadde fått inn flere «bekymrings­meldinger» om Riise. Det ble også kjent at han og generalsek­retæren i Høyre hadde hatt samtaler om dette siden november. Og at Aftenposte­n i flere uker hadde undersøkt historier om Riise.

Så ble det kjent at Unge Høyre-ledelsen mer eller mindre hadde ignorert varselet om en svært alvorlig sak, der Riise skal ha hatt sex med en kraftig beruset 16 år gammel jente.

Han var 25 år og sentralsty­remedlem, og satt til å passe på jenten.

HVIS GISKE, RIISE OG Leirstein trodde at de kunne holde disse sakene skjult for velgerne, ville de da ha trukket seg fra sine verv?

Hvis medieaspek­tet var irrelevant, ville folkene rundt dem ha rådet dem til å trekke seg? Ville partiledel­sen ha undersøkt rykter og historier for å finne ut om toppolitik­erne hadde gjort noe galt?

GRUNNEN TIL at disse tre mennene måtte gå av, handler ikke om at sakene ble kjente for offentligh­eten. Det handler om innholdet i varslene og sannheten om hva de har gjort. Det er det som diskvalifi­serer dem, ikke at folk nå vet om det.

Valgkomite­er og nominasjon­snemnder i partiene har ikke gjort jobben sin når de igjen og igjen har innstilt på at de burde få tillitsver­v. Partiledel­sen, partifelle­r og ansatte i partisekre­tariatet har ikke gjort jobben sin.

Og minst av alt de tre politikern­e: De burde ha forstått at det beste for dem selv, for partiet og for politikken, ville være å gå av. Helt uavhengig av om sakene ble offentlige eller ikke.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? METOO-MENNENE: Ulf Leirstein (Frp), Trond Giske (Ap) og Kristian Tonning Riise (H) har alle trukket seg fra sine verv. Men ingen av dem var åpne om hva de hadde gjort galt, før det ble umulig for dem å nekte for det. Den kynismen hører ikke hjemme i politikken, skriver Mathias Fischer.
METOO-MENNENE: Ulf Leirstein (Frp), Trond Giske (Ap) og Kristian Tonning Riise (H) har alle trukket seg fra sine verv. Men ingen av dem var åpne om hva de hadde gjort galt, før det ble umulig for dem å nekte for det. Den kynismen hører ikke hjemme i politikken, skriver Mathias Fischer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway