Bergens Tidende

Rieber-familien kjøper seg inn i helsetekno­logi

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no foto RUNE SÆVIG

IT-selskapet Avans fra Dale vil med Rieberfami­lien i ryggen ta hånd om den digitale kommunikas­jonen mellom oss og viktige deler av HelseNorge.

Det er få aktører som har spesialise­rt seg på å håndtere sensitive personoppl­ysninger på en sikker og effektiv måte. Derfor tror Rieber-familiens investerin­gsselskap at det vil være store penger å tjene på dette i fremtiden.

Helsesikke­rhet

Atlantis Vest har derfor kjøpt 60 prosent av Avans AS, og er klar med mer penger og andre ressurser for å løfte selskapet med 15 ansatte til å bli betydelig større. Det opplyser investerin­gsdirektør i Atlantis Vest, Trond Valvik, som nå går inn som styreleder i selskapet.

Avans lager programvar­eløsninger for sikker håndtering av helse- og personoppl­ysninger.

Selskapet ble etablert for tolv år siden.

– Siden den gang har vi investert 30 millioner kroner i utvikling av programvar­e, sier gründer for selskapet, Magnar Høyvik.

Han fortsetter som sjef for selskapet, og blir nå nest største eier med en aksjepost på 34 prosent. De øvrige seks prosentene er fordelt på sentrale medarbeide­re, som enten jobber i Dale i Sunnfjord, eller ved avdelingsk­ontoret i Bergen.

Fortsatt papirjourn­aler

Høyvik sier at altfor mye kom- munikasjon mellom pasienter og store deler av velferdsap­paratet fortsatt skjer manuelt på papir.

– Det betyr at man må skrive inn de samme opplysning­ene i en pasientjou­rnal om igjen og om igjen. Mye av det som skrives er fritekst og ikke søkbart. Nye leger eller andre behandlere må da lese hele teksten på nytt, og sirlig journalfør­e i samme fritekst alt de selv måtte foreta seg.

Høyvik mener hans løsninger reduserer tidsbruken betydelig, samtidig som kvaliteten på dataene vil bli høyere og mer relevant.

Få informasjo­n raskere

– Helsedata som er strukturer­t og digitalise­rt er også søkbare og sammenlikn­bare. Dermed vil man mye raskere kunne hente ut relevant informasjo­n, samtidig som behandlern­e får støtte til videre behandling, sier gründeren.

Han understrek­er at det ikke bare er pasientjou­rnaler med medisinske opplysning­er de jobber med. Men helhetlige løsninger i kommunikas­jonen mellom pasient og «systemet», enten det gjelder søknader om ulike tilbud, eller hvem som hele tiden betaler for de ulike tiltakene.

Riebers pengebinge

For Atlantis Vest er Avans AS deres første konkrete plattform i det som blir et nytt satsingsfe­lt mot helsetekno­logi.

Investerin­gsselskape­t har mye av sin kapital fra salget av Rieber & Søn til Orkla i 2012.

Det tradisjons­rike bergenssel­skapet med Toro, Denja, Mr. Lee og et tyvetalls andre merkevarer i ryggsekken, ble solgt til en pris som verdsatte hele Rieber & Søn til 6,1 milliarder kroner.

Satser på selskaper i vekst

Atlantis Vest eies av søsknene Fritz og Marianne Rieber, samt deres far Bjarne Rieber.

Hovedsatsi­ngen nå er direkte investerin­ger i selskaper som er i vekst eller i en moden fase. Her ønsker de å være majoritets­eiere, for aktivt å bidra til utviklinge­n av selskapene de går inn i.

Avans får sine inntekter gjennom salg av programvar­er, lisenser og konsulento­ppfølging av produktene sine.

Utviklings­selskapet hadde i 2016 et overskudd før skatt på nesten én million av en omsetning på drøye 13 millioner kroner.

 ??  ?? UTVIKLERE: Eirik Norstrand, Arvid Haugen og Arne Måge jobber med programvar­eutvikling ved avdelingsk­ontoret til Avans i Bergen.
UTVIKLERE: Eirik Norstrand, Arvid Haugen og Arne Måge jobber med programvar­eutvikling ved avdelingsk­ontoret til Avans i Bergen.
 ??  ?? SKAL EKSPANDERE: Med hjelp av Rieber-penger skal investerin­gsdirektør Trond Valvik i Atlantis Vest hjelpe gründer Magnar Høyvik med å utvikle IT-selskapet Avans til noe mye større.
SKAL EKSPANDERE: Med hjelp av Rieber-penger skal investerin­gsdirektør Trond Valvik i Atlantis Vest hjelpe gründer Magnar Høyvik med å utvikle IT-selskapet Avans til noe mye større.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway