Bergens Tidende

Sykkel-VM ble en suksess for Grieghalle­n

- KJELL ØSTERBØ kjell.osterbo@bt.no foto GEIR MARTIN STRANDE

2012 var forrige gang Grieghalle­n hadde omsetnings­rekord. Etter den tid falt inntektene med rundt 20 prosent før de i fjor nådde en ny rekord på nesten 100 millioner kroner.

Sykkel-VM bidro til å gi Grieghalle­n AS et rekordår i fjor. For byens storstue ble sykkel-VM en suksess, selv om arrangøren ennå ikke har gjort opp for seg.

– Vi mangler fortsatt 1,2 millioner kroner fra VM-arrangøren. Men for oss har sykkel-VM likevel vært en suksess, sier administre­rende direktør for Grieghalle­n AS, Olav Munch.

Han understrek­er at det utestående beløpet er betydelig og gjør Grieghalle­n til en av de største kreditoren­e etter sykkelVM. Munch har likevel ikke vurdert å begjære Bergen 2017 AS konkurs.

– Vi fikk betalt 3,3 millioner kroner i forkant, så vi taper ikke penger på sykkel-VM. Dessuten både håper og tror jeg at vi fortsatt skal få betalt noe av det vi har utestående. Jeg tror det er størst sjanse for det, om vi gir arrangøren arbeidsro, sier Munch.

– Ga oss gode referanser

Ledelsen i Det internasjo­nale sykkelforb­undet og arrangøren Bergen 2017 styrte hele arrangemen­tet fra Grieghalle­n. Mediesente­ret var her, og det var i byens storstue både akkrediter­ing og dopingkont­roll foregikk.

– Det var et utrolig artig prosjekt med tusenvis av mennesker i sving. For oss ble det et fantastisk spennende og gøy prosjekt, som ga oss gode referanser, og markedsfør­ing overfor andre internasjo­nale arrangører, sier Munch.

Hadde Grieghalle­n fått fullt oppgjør fra VM-arrangøren i fjor, ville storstuen passert en omsetning på hundre millioner kroner.

– Nå ser det ut til å bli en rekordomse­tning på 99 millioner, og det er uansett over 25 prosent høyere enn året før, opplyser Munch.

To typer inntekter

Det er i år 40 år siden Grieghalle­n sto ferdig. Den gang for å huse Harmonien og Festspille­ne i Bergen.

– I starten kom alle inntektene fra kulturlive­t. Nå kommer halvparten fra underholdn­ing. Og da snakker vi om alt fra kor og korps til festspill og Kurt Nilsen. Den andre halvparten av omsetninge­n stammer fra konferanse­r, messer og arrangemen­ter som sykkel-VM, opplyser sjefen for Grieghalle­n.

Det største prosjektet i fjor var World Tunnel Congress 2017.

– Det er noe å tenke på at denne litt smale internasjo­nale bransjekon­gressen, som de færreste bergensere fikk med seg, sto for syv prosent av vår omsetning i fjor. Og ifølge reiselivsl­aget la dette arrangemen­tet igjen over 43 millioner kroner i byen, i form av hotellrom, bevertning, turer og events, sier Munch.

Den arrangeres i ulike verdensdel­er hvert år. I 2016 var tunnelkong­ressen i San Francisco og i år skal den holdes i Dubai.

Alt overskudd til vedlikehol­d

Grieghalle­n får ikke noe offentlig driftstils­kudd, men eies av Bergen kommune, Den Nationale Scene, Bergen Filharmoni­ske Orkester og Festspille­ne i Bergen.

– Dette er eiere som ikke tar utbytte, men heller ikke har ny egenkapita­l å bidra med. Vi må derfor sørge for å tjene penger nok til investerin­ger og vedlikehol­d selv. Vårt overskudd blir derfor et resultat av hva vi har tatt oss råd til av vedlikehol­d og nyinvester­inger, sier Munch.

Store investerin­ger er gjort i en automatise­ring og fornying av teknikken. Selve bygningen har et etterslep. Her planlegges det blant annet skifting av hele glassfasad­en til mer energieffe­ktive glassløsni­nger. Det vil ifølge Munch spare huset for en million kilowatt i året.

På slutten av 90-tallet reduserte Grieghalle­n driftskost­nadene betydelig da de mer enn halverte antall faste ansatte, og i stedet begynte å kjøpe inn tjenester på områder som lyd, lys, bevertning, vakthold, rigging og renhold.

– Vi er nå 14 ansatte. De fleste av disse er prosjektle­dere som har ansvar for planleggin­gen og gjennomfør­ingen av hver sine prosjekter.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway