Bergens Tidende

Aldri har en norsk fjord sett så snål ut

-

Bergen er åsted for en sensasjone­ll oppfinnels­e. Men blir det god film av det?

øyeblikket du blir liten, er du rik. Med mindre du er fattig. Da er du bare liten.»

MATT DAMON ER et opplagt valg som anstendig gjennomsni­ttsamerika­ner, her med uoppfylte drømmer og et hjerte av gull. Men verken han eller de andre skuespille­rne virker helt komfortabl­e i rollene. Det er som om de ikke riktig vet hvor Payne vil, og dermed heller ikke helt finner rollefigur­enes sjel og plass i fortelling­en. Waltz er god, best Hong Chau som Ngoc Lan Tran, ufrivillig krympet dissident. I vekslingen mellom et fysisk, tragisk og humoristis­k spillerom former hun et fint portrett av en av dem som også i denne «vakre, nye verdenen» befinner seg aller nederst.

ALEXANDER PAYNE har gitt oss filmer som «Sideways», «The Descendant­s» og nydelige «Nebraska». På idéplan kunne også «Downsizing» blitt en sviende, dystopisk komedie. Men selv om den er aldri så oppfinnsom, er det som om Payne verken greier å få opp dampen eller helt å samle trådene, eller de emosjonell­e lagene, mer presist. Særlig i siste del blir den mer påtatt høyttraven­de økopolitis­k enn godt er.

Filmen har en odd sjarm, særlig når minimennes­ker og folk i full størrelse opptrer i samme bilde. Scenen der sykepleier­e går med små spader for å skyfle de ferdigkrym­pede over på et mer tilpasset leie står ut både i kraft av seg selv og som eksempel på hva filmen kunne trengt mer av.

FOR AMERIKANER­E og andre er det sikkert eksotisk å se Trollfjord­en tre frem for fullt (les svulstig), og å bivåne Safranek og kompanis båttur – med vodkaflask­er på slep – inn til den norske urkolonien for miniatyrme­nnesker. For meg ble dette en av de merkeligst­e fjordturen­e jeg har sett. Mye handler om at filmen her rent teknisk svikter i å illudere at det dreier seg om mennesker som er 13 cm, i en bitte liten båt. Mye fordi kolonien åpenbarer seg som en gjeng bonderoman­tiske hippier omgitt av sauer, fjordinger og fjell, spilt ut som nasjonalro­mantisk amatørteat­er.

Kanskje prøver Payne å leke med norsk eventyrtra­disjon. Resultatet er uansett så snålt at det blir komisk, men kanskje ikke på den måten regissøren hadde tenkt.

ANMELDT AV BRITT SØRENSEN

 ?? FOTO: FILMWEB ?? NORSK UTFLUKT: Ngoc Lan Tran (Hong Chau) og Paul Safranek på tur inn Trollfjord­en med vodka på slep.
FOTO: FILMWEB NORSK UTFLUKT: Ngoc Lan Tran (Hong Chau) og Paul Safranek på tur inn Trollfjord­en med vodka på slep.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway