Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Det som skjedde på den trønderfes­ten burde ha forblitt på den trønderfes­ten.

-

OMSTENDIGH­ETENE RUNDT Venstre-leder Trine Skei Grandes oppnevnels­e som kulturmini­ster har vært selsomme. Trolig er det første gang i historien at en norsk toppolitik­er kommentere­r ydmykende påstander om sitt privatliv, idet hun inntar sin nye posisjon. Og at påstandene deretter blir brettet ut og kommentert for hele nasjonen.

Det er synd, for Grande har potensial til å bli en dyktig kulturmini­ster. Hun brenner for feltet, hun forstår hvor makten sitter og hvordan den skal brukes. Det som skjedde på en fest i Trøndelag for ti år siden bør ikke skygge for det hun ønsker å gjøre som statsråd.

#METOO-KAMPANJEN har vært helt nødvendig, ikke minst i norsk politikk, noe de siste ukenes avsløringe­r har vist. Men jeg håper det ikke innvarsler en ny og mørkere epoke i norsk politikk, der partileder­e og andre må avlegge moralsk regnskap for nasjonen før de kan gjøre jobben sin.

Grande-saken skiller seg også litt fra andre #metoo-saker. Fordi den anonyme mannen sier at sexen var frivillig, og fordi hendelsen ikke hadde noe med maktforhol­d i politikken å gjøre.

DESSVERRE FINNES det ingen rewind-knapp i livet. Saken kommer nok til å forfølge Grande en stund fremover, og lage kvalm for både henne, trøndere i hopetall og norske mediebruke­re. Og kanskje forkludre karrieren til en av landets mest kompetente kulturpoli­tikere.

Men på helt generelt grunnlag håper jeg vi unngår å bli en hysterisk og hyklersk nasjon, der kyskhetsbe­lte nærmest er påkrevd for folk som vil satse på politikk.

DESSUTEN ER DET ANDRE ting Grande bør drive med nå: Å løfte norsk kulturpoli­tikk fra knestående. Lite tyder på at den slags politikk har vært hjertebarn for statsminis­ter Erna Solberg (H) og finansmini­ster Siv Jensen (Frp) siden de dannet sin første regjering for mer enn fire år siden.

Dette har først og fremst ytret seg ved utnevnelse­n av kulturmini­strene Torhild Widvey (H) og Linda Hofstad Helleland (H), som har bestrødd kulturfelt­et med utsettelse­r, underlige prosesser og populistis­ke utspill.

KULTUR ER IKKE ET FELT som «drar stemmer» ved valgene. I tall og størrelser kan det overhodet ikke måle seg med helse og samferdsel, siden det bare utgjør ca. en ussel prosent av statsbudsj­ettet.

Men kulturpoli­tikk tar likevel stor plass, fordi den i sin natur handler om hvordan nasjonen forvalter sin kulturelle arv og planlegger sin kulturelle fremtid. I dagens heftige identitets­debatter er dette viktigere enn noen gang.

Derfor bør også jobben fylles av en som forstår rollen. Der er Grande en betydelig bedre kandidat enn sine forgjenger­e.

FLERE KILDER SIER AT KULTURPOLI­TIKK var høyt på agendaen fra første stund da regjerings­forhandlin­gene begynte før jul.

Noen mener kulturkapi­ttelet i regjerings­plattforme­n kunne vært håndskreve­t av Trine Skei Grande selv. Hun har tross alt vært kulturbyrå­d i Oslo i sine yngre år.

JEG HAR SPURT en del kulturlede­re i Bergen hva de syns om den nye kulturmini­steren. Samtlige er svært fornøyd med valget, og syns det er viktig at det sitter en partileder på denne statsrådsp­osten.

Men samtidig mener de Grande har en betydelig oppgave her i Bergen og omegn. Det er å løse det akutte behovet for «nye rom til teater, dans og opera», som en av dem skriver. Det må til, dersom Bergens status som internasjo­nal kulturby ikke skal bli en dårlig vits.

NOE AV DET FØRSTE kulturmini­ster Grande bør gjøre, er å reise til Bergen og snakke med sin partikolle­ga, kulturbyrå­d Julie Andersland, om hvordan byrdene ved å bygge kulturbygg kan fordeles bedre.

Det nye scenekunst­huset i Sentralbad­et er et sørgelig eksempel på hvordan gode prosjekter havner i dragkamp mellom stat, fylke og kommune. Hvis ikke alle betaler like mye, blir det ikke scenekunst­hus. Sånt kan ikke fortsette.

Nå har byen også fått planer om operahus ved Grieghalle­n, i tillegg til planene for et musikkteat­er på Verftet. Bergen er steinrik på innhold, men fattig på større kulturscen­er. Dette må kulturmini­steren ta alvorlig.

VIKTIG FOR VESTLANDET er også Grandes sans for det som befinner seg utenfor Oslo-gryten. Selv om hun har vært kulturbyrå­d i hovedstade­n, og bodd der i noen tiår, er hun godt forankret i bygdekultu­ren, som en partikolle­ga sier.

Faren hennes var viden kjent spellemann fra Overhalla, Nord-Trøndelag. Helge Grande (1925–2007) ga blant annet ut gammeldans-klassikere som «Lilleputt-hambo», «Vakre Namdal’n» og «Laksefeska­rn». DENNE FORANKRING­EN kan nesten leses ut av kulturdele­n i regjerings­plattforme­n. Grande lover blant annet bedre tider for nynorsken. Hun skal fremme forslag om ny språklov, og styrke hoved- og sidemålet for yngre alderstrin­n.

Hun skal satse på folke- og skolebibli­otekene, og styrke lesingen over hele landet, blant annet ved å fjerne momsen på e-bøker.

GRANDE ER OGSÅ erklært tilhenger av NRKs rolle som allmennkri­ngkaster. Desto viktigere er det at hun omgående forsøker å døyve det pågående opprøret mot NRKs kutt i distriktss­endingene.

Mens medieøkono­mien innskrenke­r aksjonsrad­iusen til de fleste mediehus, er NRK snart eneste nasjonale medium med reportere i hver eneste krok av landet. Distriktsk­ontorene bør derfor få større ressurser til å lage enda mer og bedre journalist­ikk.

DET BLIR LITT AV en jobb. Men Trine Skei Grande er ikke lettskremt, sier flere Venstre-folk.

Av en eller annen grunn ble hun opphøyet til nasjonens fremste hatobjekt av rabiate folk på Facebook etter at Venstre fikk innført flyseteavg­ift i 2016. En mann er allerede dømt for drapstrusl­er mot henne.

MEN SELV OM HETSEN har vært tøff, har Grande vært tøffere. Ved flere anledninge­r har hun ringt mobberne personlig, for å konfronter­e dem med drittsleng­ing og ryktespred­ning. Det har fungert sånn passe.

Grande er fremdeles en hoggestabb­e på internett, spesielt blant menn i sin verste alder. Selv om statsminis­ter Erna Solberg ikke ønsker å forfølge historien fra festen i Trøndelag, vil trolig det rabiate internett holde det gående en stund til.

INTERESSAN­T NOK er det Trine Skei Grande selv som skal forsøke å berge den norske offentligh­eten fra det totale forfall.

Det er kulturmini­steren som skal legge til rette for sunn samtale om norsk kultur og identitet, spesielt når hun skal presentere en ny kulturmeld­ing, den første på 15 år.

Om hun også klarer å gjenreise anstendigh­eten og folkeskikk­en i samfunnsde­batten, vil det være en av hennes største prestasjon­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway