Bergens Tidende

Tar færre fartssynde­re, men håver likevel inn mer penger

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

UPs bokser sørget for nær en kvart milliard kroner til staten i 2017.

– Nei, nei, målet vårt er ikke å dele ut mest mulig bøter, sier Vivi-Ann Haukås, leder for politiets ATK-senter.

Hvis du blir knipset av en fotoboks, er det veldig sannsynlig at bildet av deg bak rattet kommer til en saksbehand­ler ved dette senteret.

Fjerne farlige sjåfører

Lokalisert utenfor Molde, er det ATK-senteret som tar seg av langt de fleste fotobokssa­kene i Norge.

I tillegg tar de imot ferdige saker fra politidist­riktene og lager den nasjonale statistikk­en for blant annet overtredel­ser, beslag og bøter.

– I arbeidet vårt tenker vi ikke på antall millioner i bøter eller hvor mange som blir tatt. Fokuset vårt er trafikksik­kerhet, å få ned farten og dermed redusere både ulykker og alvorlighe­tsgraden ved ulykker, sier Haukås.

I tillegg, sier Haukås, vil de fjerne de farlige sjåførene fra veiene.

787 førerkort ble i fjor beslaglagt på grunn av råkjøring forbi fotobokser, viser fersk statistikk fra senteret. Året før var tallet 844.

Bøter opp over 20 prosent

2017-tallene fra ATK-senteret viser at nær 2000 færre sjåfører ble knipset i fjor, sammenlign­et med 2016.

Det var også rundt én million færre kjøretøy som passerte påslåtte fotobokser.

Likevel går tallet for fartsbøter ganske kraftig opp. I sum sørget landets «automatisk­e trafikkpol­iti» for at statskasse­n fikk hele 241 millioner kroner i påfyll i 2017. Det er en økning på godt over 20 prosent fra året før.

– Én faktor kan være at bøtesatsen­e gikk opp i fjor. Tallet kan også være en indikasjon på at flere tas for alvorliger­e overtredel­ser, sier Haukås.

Trenden har over år vært at en synkende andel sjåfører blir tatt i å kjøre for fort forbi landets fotobokser. Også i fjor sank den såkalte overtredel­sesprosent­en, om enn marginalt, og ligger nå på cirka 0,08 prosent.

Nedgang i trafikkuly­kker

UP selv karakteris­erer det som lavt, og en indikasjon på at «ATK fungerer som tiltak for å redusere farten på vegene.»

– Dette er en ønsket utvikling. Vi jobber som sagt for å redusere ulykker og ulykkenes alvorlighe­tsgrad. Og fart er en viktig faktor for hvor alvorlig en ulykke blir, kommentere­r ATKleder Haukås.

Hun påpeker at Transportø­konomisk institutt (TØI) har dokumenter­t betydelig nedgang i trafikkuly­kker med hardt skadde eller dødsfall på steder med fotobokser.

– Hårete mål

Skepsis mot fotobokser og effekten av dem, er noe Haukås er vant til å høre. Hun går likevel ikke med på at bokser plasseres ut på norske veier som rene pengemaski­ner. Langt ifra.

– Før en boks kan settes opp, må det grundige forarbeide­r til. Det er strenge kriterier og retningsli­njer for hvor de kan settes opp. Blant annet ser vi på trafikkmen­gde og hvor ulykkesbel­astet en strekning er.

Ifølge Haukås er det i Norge i dag cirka 289 enkeltståe­nde fotobokser, såkalt punkt-ATK, og 26 strekninge­r med såkalt gjennomsni­ttsmåling (streknings-ATK).

Grunnen til at hun oppgir det som cirkatall, er at bokser kan være nede på grunn av for eksempel veiarbeid eller tekniske feil.

– Vi har et langsiktig mål om null drepte i trafikken. Nullvisjon­en ligger der som et stort, hårete mål. På kortere sikt, og innen 2030, er målet å halvere antall ulykker med drepte eller hardt skadde. Fotoboksen­e er ett av tiltakene som skal bidra til det, sier Haukås.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? MANGE BLINK: En fotoboks i Hardangerv­egen i Fana, ved tidligere Helldal skole, tok flest fartssynde­re i hele Hordaland i fjor. Over 3000 sjåfører passerte i for stor fart. Boksen står nede i bakken og «ser» biler som kommer oppover.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL MANGE BLINK: En fotoboks i Hardangerv­egen i Fana, ved tidligere Helldal skole, tok flest fartssynde­re i hele Hordaland i fjor. Over 3000 sjåfører passerte i for stor fart. Boksen står nede i bakken og «ser» biler som kommer oppover.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway