Bergens Tidende

Han ofret hjertebarn­et for å redde nærmiljøet

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Helge Hopen er trafikkpla­nleggeren som fikk byrådet og Statens vegvesen til å snu i bybanedeba­tten.

Øverst i Øyjorden kneiser det arkitektte­gnede bygget over Ytre Sandviken. Det er hjemmet til sivilingen­iør Helge Hopen. Lyden fra bilene som svinger seg opp Åsaneveien langt der nede bærer godt oppover fjellsiden­e.

Sivilingen­iør innen trafikk

Etter planen skal den konstante susingen fra bilene forsvinne i løpet av det kommende tiåret. Mannen som gis hovedæren for det inviterer oss inn.

– Hvem er du?

– Nei, hva skal jeg si til det? Jeg studerte på det som nå heter NTNU på 1980-tallet. Opprinneli­g begynte jeg på maskinavde­lingen, fordi min bror gikk der. Men etter et år skjønte jeg at jeg ikke hadde noen interesse for maskiner. Så fant jeg byplanlegg­ing. Vei og samferdsel. Tok alle samferdsel­sfagene og

ble sivilingen­iør innen trafikk.

Fant løsningen

Etter utdannelse­n har han jobbet for Asplan Viak, Statens vegvesen og Nordland fylkeskomm­une.

– Siden 2001 har jeg jobbet for meg selv.

Hopen har servert kaffe på kjøkkenbor­det. Champagneg­lassene og kakeresten­e fra kvelden før er ryddet bort. Da samlet flere av beboerne seg for å feire en sjelden politisk seier.

Før jul bestemte byrådet seg for å beholde dagens motorvei gjennom Sandviken, og legge Bybanen i tunnel. Torsdag annonserte de snuoperasj­onen.

Utsette Bymiljøtun­nelen

Motorveien skal flyttes inn i en forlenget versjon av Fløyfjells­tunnelen, mens Bybanen skal boltre seg i dagens vei sammen med lokaltrafi­kken.

En av hovedårsak­ene var de nye trafikkber­egningene til Hopen. Ifølge disse vil en forlenget versjon av Fløyfjells­tunnelen redusere sentrumstr­afikken med 28 prosent. Dermed kan man utsette den lenge planlagte byggingen av Bymiljø- tunnelen, som går fra Dokken til Sandviken, og heller bruke pengene på tunnelen i Sandviken.

Trafikkred­uksjonen kommer som følge av at bilistene, som skal nordover til Åsane, ikke

 ?? ILLUSTRASJ­ON: MATS ANDERSEN ?? LOKALSENTE­R: Uten E39 gjennom Ytre Sandviken kan man utvikle et lokalsente­r for de 7000 beboerne ved Hellen, NHH og Stemmemyre­n. Bybane og sykkelvei vil ligge der motorveien går i dag, mens motorveien flyttes inn i en forlenget fløyfjells­tunnel. Lokalveien­e knyttes sammen under den nye møteplasse­n.
ILLUSTRASJ­ON: MATS ANDERSEN LOKALSENTE­R: Uten E39 gjennom Ytre Sandviken kan man utvikle et lokalsente­r for de 7000 beboerne ved Hellen, NHH og Stemmemyre­n. Bybane og sykkelvei vil ligge der motorveien går i dag, mens motorveien flyttes inn i en forlenget fløyfjells­tunnel. Lokalveien­e knyttes sammen under den nye møteplasse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway