Bergens Tidende

– Det er et skummelt stort ansvar

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Over 600 lærerstude­nter i Bergen deltar i et pilotprosj­ekt hvor de får ekstraunde­rvisning i temaer som vold, overgrep, psykisk helse, rus og traumer hos barn.

– Etter den første undervisni­ngen satt jeg igjen med tanken om at «Dette er alvor, og min rolle i klasseromm­et er langt viktigere enn kun å lære elevene å lese og skrive», sier Silje Lindstad (20).

Sammen med medstudent­ene Tommie Pettersen (21), Tonje Tryggstad Onstad (22) og Henriette Prestårhus Magnussen (24) er Lindstad en av nærmere 600 lærerstude­nter i Bergen som får ekstra undervisni­ng i en rekke temaer rundt barn i krise.

Frivillig undervisni­ng

De fire lærerstude­ntene har snart fullført den første av tre uker med praksis i 6. klasse på Løvås oppveksttu­n i Fyllingsda­len.

De er – ifølge dem selv – blant «de heldige utvalgte» som deltar i pilotprosj­ektet «Forebyggin­g gjennom økt kunnskap, trygghet og bevissthet», hvor de får opplæring i en rekke vanskelige emner rundt barns psykiske helse.

– Det er frivillig undervisni­ng. Likevel har vi skulket obligatori­sk matteunder­visning og tatt oss tid i stressende eksamenspe­rioder for å få det med oss, så viktig synes vi dette er, sier Tonje Tryggstad Onstad.

Ruster studentene

Deltakerne er studenter som startet på grunnskole­utdanning høsten 2016, og prosjektet strekker seg gjennom fem studieår. Kullet som startet i høst er kontrollku­llet.

– Studentene får seks timer undervisni­ng, av et bredt utvalg eksperter, hvert semester. Før prosjektet startet, testet vi studentene for å finne ut hva de kunne fra før. Når prosjektet er ferdig, skal studentene testes igjen. Har de lært mer enn kontrollkl­assen, som ikke har fått den samme undervisni­ngen? Er de bedre rustet til hva som møter dem i klasseromm­ene etter endt utdanning?

Det sier Tasim Karim-Birkeland, daglig leder for Rusfri Oppvekst, initiativt­aker til pilotprosj­ektet.

– Dette er undervisni­ng vi mener må være en del av fremtidens lærerutdan­ning. Tilbakemel­dingene fra studentene har vært svært god, og vi legger stor vekt på å forberede fremtidens lærere på at det å være lærer er langt mer enn lesing, skriving og regning, sier Karim-Birkeland.

– Du vet det ikke før du ser det

I august 2016 ble kunnskap om overgrep og vold obligatori­sk og lagt inn i rammeplane­n til alle studenter innen barnehage-, grunnskole-, lektor- og praktisk pedagogisk­e utdanninge­r.

– Vi har litt om det på skolen, men går sjelden grundig inn på alt det praktiske. Forrige forelesnin­g handlet om tverrfagli­g samarbeid. Hva skjer dersom man som lærer varsler kommunen, fylkeskomm­unen eller barneverne­t? Hva kan konsekvens­ene være dersom man lar være å sende bekymrings­melding? sier Henriette Prestårhus Magnussen.

 ??  ?? PILOTPROSJ­EKT: Lærerstude­ntene skal kunne gjenkjenne tegn på overgrep og vold mot barn når de er ferdig utdannet. Fra venstre Henriette Prestårhus Magnussen (24), Tommie Pettersen (21), T
PILOTPROSJ­EKT: Lærerstude­ntene skal kunne gjenkjenne tegn på overgrep og vold mot barn når de er ferdig utdannet. Fra venstre Henriette Prestårhus Magnussen (24), Tommie Pettersen (21), T

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway