Bergens Tidende

Museumstri­kken kan snart nå frem til Engen

- HÅKON GLATVED-PRAHL hakon.glatved-prahl@bt.no foto EIRIK BREKKE

Museumstri­kken fra Møhlenpris til Engen har aldri vært så nær ferdigstil­lelse som nå. Bare to korte strekninge­r med skinnelegg­ing gjenstår.

– Vi har en målsetting om at den halvannen kilometer lange traseen skal være kjørbar når arrangemen­tet Fjordsteam går av stabelen i starten av august i år, sier Thomas J. Potter i foreningen Bergens Elektriske Sporvei (BES).

Han er en av entusiaste­ne som i mange år har jobbet med å forlenge den historiske linje 3 helt frem til Engen ved Den Nationale Scene. Som kartet viser er det bare skinnelegg­ing i Øysteins gate og Sydnesplas­sen som hindrer at traseen er komplett. Totalt ca. 200 meter.

Budsjett på tre millioner

Men det er ikke nok bare å ha skinnelagt hele traseen fra Møhlenpris til Engen, den skal også elektrifis­eres i luft. I dag er dette på plass opp til Hulen. Videre opp til Studentsen­teret er mastene kommet plass, men forbi Muséplasse­n, Johanneski­rken og ned til Engen mangler ledninger og veggfester.

– Til sist trenger vi strømforsy­ning, en matestasjo­n som kan transforme­re vekselstrø­m fra nettet til likestrøm på 600 volt, forteller Potter.

Nostalgisk bilde fra Engen da linje 3 gikk ned Komediebak­ken til Sukkerhusb­ryggen på Nøstet.

En av trikkelinj­ene fotografer­t på Danmarks plass, rundt 1960. Solheimsvi­ken bak til venstre.

– Og alt dette skal være klart til august?

– Det er det vi jobber for. Før jul fikk vi en bevilgning på 1,5 millioner kroner fra Bergen kommune, de pengene kommer godt med, sier han.

Budsjettet for hele arbeidet er på ca. tre millioner kroner. I tillegg til kommunens tilskudd har foreningen selv i underkant av en million kroner, så det gjenstår litt før det er fullfinans­iert.

Sørgemarsj nyttårsaft­en

Nyttårsaft­en 1965 var Bergens trikkeepok­e over. Da gikk siste trikk mellom Minde og Engen (se fakta).

– Jeg husker veldig godt markeringe­n denne triste dagen for oss trikketilh­engere. Ordfører Harry Hansen la ned krans på en av vognene ved Stender-hjørnet, og Sporveiens orkester spilte Frédéric Chopins «Sørgemarsj», sier Svein Eriksen, styreleder i stiftelsen med samme navn som foreningen.

Det er stiftelsen som eier de fem motorvogne­ne og materiell som i dag står i Trikkehall­en, samt infrastruk­turen på linje 3, mens foreningen­s entusiaste­r er opptatt med det praktiske arbeidet for å få hele traseen frem til Engen ferdig.

Et planlagt samspill

Kommunens utbygging av det sugende bossnettet har gitt museumstri­kken drahjelp de siste årene. Når kommunen graver opp gater for å legge ned bossrør og eventuelt nye vannlednin­ger, er avtalen at sporveisfo­reningen skal få legge trikkeskin­ner like før gaten igjen asfalteres eller tilføres brostein.

Arbeidet skjer også i samspill med aktører som Telenor og Bir.

– Hvordan skal trikkelinj­en driftes i fremtiden?

– Vi holder på å gjøre våre tanker om det nå. Egentlig heter det at et slikt tilbud skal være tilgjengel­ig i museets åpningstid­er, og det er jo søndager. Men vi tror en fremtidig trikkelinj­e vil være interessan­t for turistnæri­ngen, og at det da kan bli et press om et betydelig utvidet tilbud, sier han.

– Trikkelinj­en blir helt opplagt et aktivum for byen. Underveis og ved endestasjo­nene er det flere interessan­te institusjo­ner. Kanskje den kunne fått navnet kulturtrik­ken, sier Lars Dørheim Nilsen, en annen av trikkefork­jemperne.

En fremtidig trikkelinj­e vil være interessan­t for turistnæri­ngen.

Svein Eriksen, styreleder i BES

– Vil tilføre mye

Julie Andersland, byråd for klima, kultur og næring i Bergen kommune, skryter av de frivillige bak museumstri­kken.

– Det er ildsjeler som dem som gjør byen vår til det den er. De er et prima eksempel på hvordan frivillige kan jobbe sammen med lokale myndighete­r til det beste for nabolagene.

Hun peker på at Møhlenpris, Nygårdshøy­den og Engen allerede er flotte, historiske områder å bo i.

– Museumstri­kken vil så avgjort tilføre mye, både kultur, historie og opplevelse. Jeg er også imponert over hvordan frivilligg­ruppen klarer å koble det historiske til dagens og morgendage­ns byutviklin­g, med fokus på alt som hjelper oss å bygge en bærekrafti­g by laget for mennesker, ikke bare for biler, sier Andersland.

 ??  ?? Her på Sydnesplas­sen mangler det trikkeskin­ner bort til Langes gate. Trikkeentu­siastene Lars Dørheim Nilsen (til v.) og Svein Eriksen har et håp om at trikkelinj­e 3 fra Møhlenpris til Engen blir komplett i løpet av sommeren.
Her på Sydnesplas­sen mangler det trikkeskin­ner bort til Langes gate. Trikkeentu­siastene Lars Dørheim Nilsen (til v.) og Svein Eriksen har et håp om at trikkelinj­e 3 fra Møhlenpris til Engen blir komplett i løpet av sommeren.
 ?? ARKIVFOTO: BT ?? HOLDEPLASS:
ARKIVFOTO: BT HOLDEPLASS:
 ??  ?? ENGEN:
ENGEN:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway