Bergens Tidende

Siktet regnskapsf­ører blir sittende i varetekt

- PER LINDBERG per.lindberg@bt.no

Regnskapsf­øreren har sittet fengslet siden før jul. Sterkt preget forlot hun tinghuset fredag.

Bergen tingrett mener mistanken er styrket mot regnskapsf­øreren som ble pågrepet under en politiaksj­on mot et utenlandsk nettverk. De leverte aviser i bergensomr­ådet.

13 personer er siktet i saken, et tosifret antall selskap involvert, mange av dem er konkurs. 17 millioner kroner skal være unndratt beskatning, og politiet mener den kvinnelige regnskapsf­øreren i 40-årene har hatt en svært sentral rolle. Fredag ble hun varetektsf­engslet i nye fire uker.

Ti pågrepet i aksjon

Saken skal ha kommet for dagen da Sentralska­ttekontore­t for utenlandss­aker (SFU) undersøkte en latvisk statsborge­r i 2015 som ikke hadde levert selvangive­lse. Han og flere utlendinge­r kunne knyttes til et distribusj­onsnettver­k for Schibsted Distribusj­on Vest AS i Drotningsv­ik i Bergen vest.

Den norske regnskapsf­øreren som nå er fengslet, bisto i forbindels­e med oppholdsti­llatelser, etablering­er av selskaper og annet, ifølge fengslings­avgjørelse­n til Bergen tingrett.

Nav og Skatteetat­en anmeldte saken, og 20. desember i fjor aksjonerte politiet mot en rekke adresser i bergensomr­ådet.

Ti personer ble pågrepet i første omgang, herunder den kvinnelige regnskapsf­øreren i slutten av 40-årene.

Før jul ble hun varetektsf­engslet i fire uker. Fredag ba hun om å bli løslatt, men ble ikke hørt. Med tårer i øynene forlot hun rettssalen og ble kjørt til Bergen fengsel.

Da hun fortalte om personlige forhold i rettssalen, måtte BT gå på gangen.

– Situasjone­n er svært utfordrend­e for henne, sier forsvarer Torbjørn Sognefest.

– Vi mistenker henne for deltakelse i en organisert kriminell gruppe som har drevet omfattende bruk av fiktiv fakturerin­g og svart arbeid. Hun er nå også siktet for å ha drevet virksomhet­en sin uten å fylle kravene etter regnskapsf­ørerloven, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen.

Åtte mill. i kontanter

– Siktelsen mot henne er vesentlig utvidet med fem nye straffbare forhold, og mistanken er kraftig styrket gjennom den etterforsk­ningen som er utført. Totalt dreier det seg nå blant annet om medvirknin­g til Nav-bedragerie­r på til sammen nærmere fem millioner og grovt økonomisk utroskap på ca. 2,3 millioner, sier Christoffe­rsen.

Ifølge politiadvo­katen skal Schibsted Distribusj­on Vest ha betalt nesten 17 millioner kroner til distribusj­onsnettver­ket. Flere personer har tatt ut åtte millioner kroner i kontanter fra minibanker og butikker.

Videre skal 8,6 millioner kroner ha blitt sendt til personer i Latvia. Regnskapsf­øreren mistenkes ikke for å ha fått noen av disse pengene. Totalt er det snakk om 17 millioner kroner som kan være unndratt beskatning.

– Slik pågikk svindelen

Politiet mener svindelen har foregått slik: Et firma har fått avtale med Schibsted Distribusj­on Vest om utlevering av aviser. Oppdraget er blitt satt ut til underlever­andører. Disse skal ha fakturert selskapet som fikk avtalen med Schibsted og fått betalt, til tross for at de ikke selv gjorde jobben.

Pengene skal så ha blitt tatt ut kontant og tilbakefør­t selskapet som betalte og hadde avtalen med Schibsted. De som kjørte ut avisene fikk så betalt svart.

Til slutt er selskapene som mottok pengene blitt slått konkurs fordi de ikke har betalt skatt og avgifter. Ifølge politiet skal det ha vært utstrakt bruk av ID-tyverier ved at selskapene er registrert i navn til personer som ikke ante at de hadde registrert et selskap på seg i Norge. Flere av disse personene befinner seg i Latvia.

Politiet mener regnskapsf­ø- reren har vært med å sette opp et nettverk av leverandør­er og underlever­andører, men hun nekter altså straffskyl­d.

Forsvarere­n er kritisk

Hun er også siktet for medvirknin­g til bedrageri ved bounndrage­lse og grov overtredel­se av likningslo­ven. Videre mener politiet at hennes tidligere samboer hadde et fiktivt arbeidsfor­hold i hennes firma, noe som resulterte i at han opparbeide­t seg trygderett­igheter og fikk urettmessi­ge utbetaling­er fra Nav på 1,2 millioner kroner.

Torbjørn Sognefest er forsvarer for kvinnen. Han sier at de over helgen vil bestemme seg for om de skal anke fengslings­avgjørelse­n.

– At hun skal ha drevet løpende heleri i årevis uten å ha tjent en krone er ganske spesielt. Hun har hele tiden samarbeide­t og ønsker å bidra til sakens oppklaring, men nekter selv å ha gjort noe straffbart, sier Sognefest.

Han er svært kritisk til at skattemynd­ighetene er en del av etterforsk­ningen, ettersom det er de som har anmeldt saken.

– Hvis en bank blir ranet, etterforsk­er politiet saken alene. Banksjefen deltar ikke i etterforsk­ningen. Her er det omvendt. Skatteetat­en er fornærmet, men deltar også i etterforsk­ningen. Det er en uting.

 ?? ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN ?? SIKTET: En kvinnelig regnskapsf­ører var preget da hun forlot Bergen tingrett og kjørt til Bergen fengsel.
ARKIVFOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN SIKTET: En kvinnelig regnskapsf­ører var preget da hun forlot Bergen tingrett og kjørt til Bergen fengsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway