Bergens Tidende

Slik unngår du som huseier å bli saksøkt

- MARITA RAMSVIK marita.ramsvik@bt.no

Eier du bolig? Dette er de tre tingene du må huske på når det snør.

ras». Etter dette må istappene fjernes fra taket med en gang.

Om noen skulle skade seg på grunn av for dårlig sikring på eiendommen din, kan du risikere å bli dømt for uaktsom legemsbesk­adigelse. I slike tilfeller må huseier betale erstatning, og særlig alvorlige tilfeller kan resultere i fengselsst­raff.

Glatte og isete fortau

Et annet viktig tiltak er salting og strøing av fortau. I Bergen kommune er det eier av hus eller grunn, som plikter å strø når det er glatt, til tross for at det ofte er kommunen som eier fortauet.

Hvis noen faller og skader seg på et fortau i nærheten av boligen din, kan du som eier bli erstatning­sansvarlig. Kommunen kan også iverksette opprydning­sarbeid som du må betale for, dersom du ikke gjør nok for å fjerne snø og is på fortauet.

Sørg for fri ferdsel

Det er huseiers plikt å sørge for fri ferdsel. Når det snør mye må du måke fortauet, i tillegg til å strø og salte. Husk å ikke kaste snøen ut i kjørebanen når du fjerner snøen.

Om du ikke fjerner snøen kan Bymiljøeta­ten gi deg gebyr. I starten er gebyret på 1000 kr, men hvis du gjentatte ganger ikke gjør det du skal, kan gebyrene bli høyere.

Ifølge Bymiljøeta­ten er måkingen og strøingen på fortauene i Bergen ofte ikke god nok. Det er ikke nok å strø litt salt på snøen og håpe på det beste. Både snø og is skal fjernes. En tommelfing­erregel er at det skal være mulig å trille to barnevogne­r ved siden av hverandre på samme fortau uten problemer.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? RASFARE: Huseier er pliktig å sette opp et skilt om det oppstår istapper på eiendommen.
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX RASFARE: Huseier er pliktig å sette opp et skilt om det oppstår istapper på eiendommen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway