Bergens Tidende

For syv år siden tok Henning (28) kosttilsku­dd for å yte ekstra. Så ble han tatt i doping.

- SILJE DYREGROV silje.dyregrov@bt.no

Nå advarer eliteserie­spilleren i volleyball andre om å være bevisst på hvor de kjøper slike tilskudd. – Tilskudd fra norske produsente­r er helt trygge, sier Proteinfab­rikken.

2011: Henning Kjemperud Olsen skulle spille eliteserie­kamp i volleyball. Han følte seg trøtt og sliten, og da han ble tilbudt et energidrik­kpulver fra en han stolte på, takket han ja.

– Jeg var forholdsvi­s ung og hadde ikke så veldig mange tanker rundt at det jeg ble tilbudt skulle være utrygt. Jeg stolte jo på ham jeg fikk det fra, sier Olsen.

Etter kampen ble han dopingtest­et, som han også hadde blitt mange ganger tidligere.

Tre dager senere kom sjokkbeskj­eden. Dopingprøv­en viste spor av metylheksa­namin, et stimuleren­de middel som kom på antidoping­byrået Wadas forbudslis­te i 2009.

– Jeg skjønte ingenting, og han jeg fikk det av var like overrasket som meg. Han hadde fått tak i det i Sverige. På pakken sto det ikke metylheksa­namin. Det sto et labnavn. Men jeg kan skylde meg selv som ikke sjekket det veldig nøye, sier Olsen, som den gang ble utestengt fra all idrett i fire måneder.

Pulveret var av typen Jack3D, et preworkout­tilskudd (PWO) som man tar før trening for å yte bedre (se fakta). Tilskuddet forklarte brorparten av positive dopingprøv­er fra Antidoping Norge på den tiden.

Vil advare andre

28-åringen spiller fortsatt eliteserie­volleyball, nå for BK Tromsø. Han vil fortelle sin historie for å advare andre om å være varsomme med hvilket kosttilsku­dd de velger.

– Vær bevisst på hva du får i deg. Er du usikker på tilskuddet, sjekk det opp eller la være å ta det, sier Olsen.

Selv har han ikke tatt kosttilsku­dd etter dopingdomm­en for syv år siden.

– Jeg lærte mye den perioden der. Antidoping Norge ga meg en nøye og fin innføring i hvor forsiktig man bør være. Nå tar jeg ingen kosttilsku­dd, sier han.

– Ikke null-risiko

Antidoping Norge sier ulovlige stoffer i kosttilsku­dd er en utfordring, spesielt i tilskudd som hevder å være fettforbre­nnende, muskeloppb­yggende eller å gi mer energi.

– Mange unge bestiller kosttilsku­dd på nett. Da har man mindre kontroll på hva man får. Flere undersøkel­ser har vist at kosttilsku­dd kan inneholde ulovlige og/eller helseskade­lige stoffer som ikke står på boksen. I andre tilfeller kan ulovlige stoffer være oppgitt på boksen, men med navn som forbrukere­n kanskje ikke kjenner eller kobler til doping, sier Fredrik Lauritzen, leder for avdeling for forebyggin­g og folkehelse i Antidoping Norge.

– Men tilskudden­e man får kjøpt gjennom norske leverandør­er og produsente­r er trygge?

– Risikoen er nok noe lavere, men det er ingenting som heter null-risiko, sier Lauritzen. – Hvorfor det?

– Kosttilsku­dd er en internasjo­nal bransje, og det er grunn til å tro at kontrollen på produksjon og salg er bedre i Norge enn i mange andre land. Lovverket for hva som tillates tilsatt er også forskjelli­g mellom landene, sier Lauritzen.

Han sier at PWO-produkter har vist seg å ha større sjanse for å være forurenset eller tilsatt ulovlige stoffer, enn vitaminer, mineraler, sportsdrik­ker, energibare­r, antioksida­nter og proteinpul­ver.

– Helt trygt

Egil Berli-Johnsen er salgssjef i Proteinfab­rikken. Han mener Antidoping Norge bør holde seg for gode til å omtale hvordan man produserer kosttilsku­dd.

– Det har de ingen spesialkom­petanse på. Norske produsente­r av kosttilsku­dd er underlagt streng, norsk kontroll. Jeg kan ikke komme på en eneste norsk forurensin­gssak på norskprodu­sert kosttilsku­dd de siste 15 årene. Alle kosttilsku­dd, inkludert PWO, fra norske produsente­r som Proteinfab­rikken, Tech Nutrition og Myo, er helt trygge, sier Berli-Johnsen.

Han mener at, etter Norge, er produkter fra svenske og danske produsente­r de tryggeste.

– Men det er veldig liten helsemessi­g fare forbundet med å bruke PWO-tilskudd fra andre land enn dette også. Hvis det er en risiko, så er det at idrettsutø­vere kan få en positiv dopingprøv­e. Men en utenlandsk produsent vil vegre seg for å dumpe mye ulovlige virkestoff­er i kosttilsku­dd, fordi de er kostbare, sier Berli-Johnsen.

Jeg tar rett og slett ikke sjansen.

Henning Kjemperud Olsen

 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? I GOD TRO: Henning Kjemperud Olsen ble tatt i doping for syv år siden, etter å ha tatt det han trodde var et trygt kosttilsku­dd.
FOTO: HALVOR EKELAND I GOD TRO: Henning Kjemperud Olsen ble tatt i doping for syv år siden, etter å ha tatt det han trodde var et trygt kosttilsku­dd.
 ??  ?? Fredrik Lauritzen
Fredrik Lauritzen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway