Bergens Tidende

Nordmenn brøt loven ved å se gratisfilm­er

- LINUS RØVIK HAUGE, NTB nyhet@bt.no

Flere hundre tusen nordmenn har brutt loven når de har sett filmer og TV-serier gjennom gratistjen­esten Popcorn Time.

Det fastslår Follo tingrett i en fersk dom.

Popcorn Time er en gratis tjeneste som tilbyr strømming av filmer og TV-serier på lik linje med andre aktører på markedet, slik som Netflix.

Forskjelle­n er at Popcorn Time verken betaler rettighets­haverne eller har fått tillatelse til å vise innholdet.

Den enkelte bryter loven

I dommen fra Follo tingrett fastslås det at den enkelte bruker bryter åndsverklo­ven ved å se filmer og serier gjennom strømmetje­nesten.

– Dommen er klar og tydelig på at også de som ser film og TVserier gjennom Popcorn Time, selv bryter åndsverklo­ven, sier politiadvo­kat Maria Bache Dahl i Økokrim til NTB.

Det er tjenestens funksjonal­itet som gjør at brukerne av tjenesten vurderes å bryte loven. Årsaken er den såkalte bittorrent-teknologie­n for deling av filer.

Kan ha tapt 500 millioner

– Et særtrekk ved denne teknologie­n er at deler av filen hentes fra et uendelig stort antall brukere. Brukere som ser filmer og TV-serier gjennom Popcorn Time, vil vanligvis selv bidra til denne fildelinge­n ved at andre brukere kan hente deler av filen fra dem mens de ser på film. Det er denne tilgjengel­iggjøringe­n fra brukerne som Follo tingrett sier utvilsomt er i strid med åndsverklo­ven, sier Dahl.

Rettighets­havere i Norge kan ha tapt så mye som 500 millioner kroner, fastslo Willy Johansen i retten.

Han er leder av Rettighets­alliansen og generalsek­retær i Norsk Videogramf­orening.

Det ble også vist til en artikkel i Aftenposte­n i mai 2015, hvor en undersøkel­se fra TNS Gallup viste at 315.000 nordmenn brukte Popcorn Time ukentlig.

Forebyggen­de

Økokrim håper og tror at dommen vil virke forebyggen­de mot opphavsret­tskrenkels­er på inter- nett. Det er imidlertid uklart om norske brukere av Popcorn Time risikerer å bli straffefor­fulgt.

– Brukere av ulovlige fildelings­tjenester kan etter dette ikke hevde at de ikke var kjent med at handlingen­e er ulovlige, og det vil forhåpentl­ig medføre at flere av brukerne avstår fra slike lovbrudd. Generelt kommentere­r Økokrim ikke hvilke saker vi tar inn til etterforsk­ning, men det er på det rene at også brukere av Popcorn Time i prinsippet kan straffefor­følges, sier Dahl.

Domene inndratt

Saken i Follo tingrett dreide seg om hvorvidt bruksrette­n til domenet popcorn-time.no skal inndras, noe tingretten nå har fastslått at den skal. Økokrim tok beslag i domenet i mars i fjor.

Mens Popcorn Time har besørget rask og enkel vei til nedlasting og visning av filmer og TV-serier som er opphavsret­tslig beskyttet materiale, har det norske domenet forsterket muligheten for dette, fastslår retten.

Domenet popcorn-time.no eies av Imcasreg8, en forening som er opprettet gjennom Internet Marketing Consults AS. Selskapet har opprettet denne og en rekke foreninger med lignende navn for å registrere domenenavn for sine kunder.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway