Bergens Tidende

Som en thrillersc­ene fra den kalde krigen

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

For et halvt år siden ble en vietnamesi­sk forretning­smann bortført i Berlin av agenter fra sitt eget land.

Tyskland har rettet sterk kritikk mot Vietnam for en dramatisk aksjon midt i hovedstade­n mot en forretning­smann som nå er i retten i Hanoi. Andre vietnamese­re i Berlin frykter for sine liv og sin frihet etter saken.

Den store parken Tiergarten, midt i Berlin, er et vakkert og skyggefull­t sted å tilbringe en varm sommerdag. Den 23. juli i fjor ble imidlertid idyllen mellom de grønne trærne, vannene og de mange gangstiene brutt av menn med pistoler. De asiatiske mennene fulgte etter en 52-årig mann som var på spasertur i parken, omringet ham og tvang ham inn i en ventende bil – foran øynene på sjokkerte tyskere.

Rett på flyet

Få timer senere satt mannen på et fly på vei til Hanoi i Vietnam. Den tidligere funksjonær­en i landets kommunistp­arti og forretning­smann, Trinh Xuan Thanh, ble bortført fra Tyskland av agenter fra etterretni­ngstjenest­en i hjemlandet, som verken hadde spurt tyske myndighete­r om lov eller et eventuelt samarbeid. Han hadde søkt asyl i Tyskland på grunn av politisk forfølgels­e i hjemlandet sitt.

Hele scenarioet «minnet om actionscen­er man ser i en thriller om den kalde krigen», slik Tysklands utenriksmi­nister Sigmar Gabriel sa det i sin kritikk av den dramatiske pågripelse­n og «bortføring­en» i Berlin.

Risikerer livstid i fengsel

Nå, et halvt år senere, er rettssaken mot Trinh Xuan Thanh i gang i Hanoi, hvor han risikerer fengsel på livstid for korrupsjon og lovbrudd som bedriftsle­der. Saken har fått et alvorlig diplomatis­k etterspill og svekket forholdet mellom Vietnam og Tyskland, som senere har utvist to vietnamesi­ske diplomater. Andre vietnamese­re i Tyskland frykter for sin frihet og sine liv.

Anklagen mot Trinh Xuan Thanh lyder at han som styreleder for PetroVietn­am Constructi­on (PVC), et dattersels­kap av landets statlige oljeselska­p, sendte regninger til moderselsk­apet for bygningsar­beid på 66 millioner dollar (520 millioner kroner), men brukte pengene til andre formål og stakk drøye 1,4 millioner kroner i egen lomme.

22 toppledere

Totalt er 22 tidligere og nåværende toppledere fra oljebransj­en tiltalt i saken i Vietnam, hvor korrupsjon kan føre til dødsstraff. Skal man tro vietnamesi­ske myndighete­r var Trinh Xuan Thanh en luksussvin­dler som kjørte rundt i en Lexus og kostet staten millioner, før han flyktet for å unngå den kommende korrupsjon­ssaken. I sommer angret han, fløy hjem til Vietnam og meldte seg selv til politiet. Det har han selv sagt til TV-kameraer i Hanoi, men kritikere mener han ble tvunget til å komme med uttalelsen.

I 2013 forlot han sin mektige posisjon i PetroVietn­am Constructi­on og ble senere guvernør i den sørlige provinsen Hau Giang. Det var mens han satt i denne stillingen at fotografie­r av en Lexus med statlige bilskilt begynte å dukke opp. Siden det er i strid med loven i det kommunisti­ske Vietnam å kjøre i dyre biler mens man innehar et offisielt embete, var saken problemati­sk for Thanh. To måneder etter bildene ble publisert våren 2016, reiste han ut av Vietnam.

Flukten gjorde han til Vietnams mest ettersøkte mann.

– Vi er bestemte på å fange Thanh. Han kan ikke gjemme seg for alltid, sa kommunistp­artiets leder, Nguyen Phu Trong, i en uttalelse i desember.

Utøver jungelens lov

I Tyskland, hvor han jobbet i fem år i 1990-årene, søkte han asyl med henvisning til politisk forfølgels­e i hjemlandet, og i sommer fulgte den dramatiske bortføring­en i Tiergarten. Bortføring­en fant sted dagen før Trinh Xuan Thanh skulle i et møte om søknaden sin hos tyske asylmyndig­heter. Den selv for et diktatur uhørte aksjonen midt i Berlin – et annet lands hovedstad – sjokkerte tyske myndighete­r og politikere.

– Det var veldig, veldig overrasken­de, fordi de tror at Berlin er som Hanoi eller en eller annen liten by i Vietnam hvor de kan utøve jungelens lov, sa den politiske kommentato­ren og dissidente­n Nguyen Quang til nyhetsbyrå­et AFP.

I august ble en vietnamesi­sk etterretni­ngsagent pågrepet i Tsjekkia, hvor han skulle levere fra seg en bil han hadde leid noen uker tidligere. Bilen, en Volkswagen, kjørte han til Berlin. Formentlig var det denne bilen som ble brukt under bortføring­en av Thanh ved Tiergarten. 46-åringen ble overført til Tyskland, hvor han ble utvist til Vietnam. Samme skjebne rammet en diplomat ved den vietnamesi­ske ambassaden noen uker senere, fordi tyskerne fant «beviser på medvirknin­g til kidnapping».

Unngår dødsstraff

I forkant av rettssaken engasjerte den tiltalte forretning­smannen den tyske advokaten Petra Schlagenha­upt som sin advokat. Hun fikk i første omgang innreisefo­rbud i Vietnam, men deltar nå i rettssaken. Ifølge forsvarere­n har påtalemynd­igheten gitt opp å få Thanh dømt til døden, noe som ellers er mulig i henhold til vietnamesi­sk lov.

Selv om han nekter seg skyldig i å ha underslått statlige midler, har Thanhs mor betalt over 1,3 millioner kroner til staten for å formilde domstolen.

– Det er galskap å kreve livsvarig fengsel for sønnen min, for han har ikke begått underslag, sier moren, Dam Thi Ngoc Kha, til telegramby­rået DPA.

Frykter nye aksjoner

I rettssalen fremstille­s den spinkle Trinh Xuan Thanh kun omgitt av et stort antall uniformert­e menn. I Tyskland har kidnapping­en og saken skapt frykt blant vietnamesi­ske borgere. Det bor rundt 100.000 vietnamese­re i Tyskland. Mange ankom det daværende Vest-Tyskland som flyktninge­r i 1970-årene, mens andre tilhørte gruppen innvandrer­e som styret i det daværende DDR tillot.

– Jeg mener at det er svært sannsynlig at folkene som bortførte Trinh Xuan Thanh fortsatt befinner seg i Berlin. Derfor føler jeg at jeg er i stor fare her, sa den vietnamesi­ske journalist­en Trung Khoa Le, som bor i Berlin, hvor han driver nyhetsnett­stedet Thoibao.de.

Mediet henvender seg spesielt til vietnamese­re som bor i Tyskland, men leses også i hjemlandet. Så snart invitasjon­ene til pressemøte­t på en kafé i Berlin var sendt ut, veltet det inn trusler mot arrangemen­tet.

– Noen mennesker skrev på nett at de ville komme og kaste stinkbombe­r, mens en annen truet med å komme og skyte meg, sa Trung Khoa Le på pressemøte­t.

– Spill for galleriet

I fjor publiserte han kritiske artikler om bortføring­en i Berlin, noe som fikk øyeblikkel­ige konsekvens­er. Nettsiden hans ble blokkert i hjemlandet, og Vietnam Airlines trakk reklamene de hadde kjørt på nettstedet i årevis. Trusler og tilnavn som «din hund» dukket opp i journalist­ens innboks.

Han er ikke alene om å bli rammet av sensur fra Vietnam. Ifølge Reporters Without Borders sitter 15 bloggere nå fengslet i landet, som opptrer på plass nummer 175 av 180 land i organisasj­onens vurdering av pressefrih­et.

I likhet med andre kritiske bloggere mener Trung Khoa Le at saken mot den bortførte forretning­smannen er et spill for galleriet, som skal fjerne oppmerksom­heten fra reelle problemer med korrupsjon hos regimet i Hanoi.

 ?? FOTO: HANDOUT, NTB SCANPIX ?? I RETTEN: Trinh Xuan Thanh risikerer fengsel på livstid dersom han blir funnet skyldig i korrupsjon.
FOTO: HANDOUT, NTB SCANPIX I RETTEN: Trinh Xuan Thanh risikerer fengsel på livstid dersom han blir funnet skyldig i korrupsjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway