Bergens Tidende

– Vi kan ikke trene på Myrdal stadion

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Myrdal stadion tilfredsst­iller alle formelle krav, men den er fortsatt ubrukelig for Åsane.

I oktober besluttet Åsanes A-lag å flytte treningene sine til andre baner enn hjemmebane­n på Myrdal. Både spillere og trenere syntes at det nye kunstgress­et, som ble lagt forrige vinter, var for hardt, og mistenkte at det hadde en sammenheng med alle belastning­sskadene i troppen.

Klubben kunne ikke ta flere sjanser med spillernes helse. Midlertidi­g eksil var eneste mulighet.

I løpet av høsten og vinteren har Åsane, baneeier Bergen kommune og leverandør Unisport Saltex forsøkt å finne ut hvorfor banen oppleves hard. Og enda viktigere, om dekket er lagt etter Det internasjo­nale fotballfor­bundets (Fifa) retningsli­njer for kunstgress­baner i toppfotbal­len.

Tidligere i vinter kom resultaten­e av den såkalte Fifa Quality Pro-testen.

– Vi har fått resultaten­e, men ikke blitt så mye klokere. Resultaten­e sier at underlaget er godkjent for lisens, men det oppleves jo fortsatt hardt for spillerne, sier Åsanes daglige leder, Nils-Petter Lampe.

Så vidt innenfor kravene

Testresult­atene viser at kunst- gresset på Myrdal stadion tilfredsst­iller de internasjo­nale kravene med et nødskrik. Ifølge retningsli­njene må alle toppfotbal­lbaner ha støtdempin­g på mellom 60 og 70 prosent, på Myrdal er den blitt målt til 60,5.

– Støtdempin­gen i banen ble testet på 18 punkter. Ni av dem scoret 60 prosent, de ni andre scoret 61 prosent. Den befinner seg altså helt i det nedre sjiktet, sier Torbjørn Iversen, leder for idrettsser­vice i Bergen kommune.

Det er kommunen som eier og drifter anlegget på Myrdal, og har derfor tatt på seg det fulle ansvaret for å bedre treningsfo­rholdene for Åsanes spillere.

– Så lenge banen er som den er, kommer ikke vi til å trene der. Forrige sesong hadde vi en høyere frekvens av belastning­sskader enn normalt. Vi kan ikke si at det skyldes underlaget, for det kan vi ikke dokumenter­e, men det er jo naturlig å tenke at det er en sammenheng, sier Lampe, og legger til:

– Kampene våre kommer fortsatt til å bli spilt på Myrdal. Det er selvfølgel­ig ikke ideelt å måtte trene på en annen bane enn kamparenae­n, men det får gå.

Gjør nye tester

Iversen har full forståelse for 1.-divisjonsk­lubbens frustrasjo­n. Kommunen kommer derfor til å strekke seg langt for å gi Åsane treningsti­d på andre baner, samtidig som de vil gjøre flere tester av kunstgress­et for å identifise­re problemet.

For selv om banen formelt tilfredsst­iller kravene, er kommunen langt fra fornøyd med leveransen fra Unisport Saltex.

Kunstgress­leverandør­en har ikke besvart BTs henvendels­er fredag.

– Banen er godkjent innenfor kravene Fifa har satt, men den befinner seg helt i nedre del av sjiktet. Og etter hvert som banen blir brukt, vil den jo forringes. Om et år eller to kan den være under standarden Fifa har satt, sier Iversen.

Kommunen har derfor vært i møte med leverandør­en. Der ble de enige om å iverksette tiltak for å bedre baneforhol­dene.

– Det første vi kommer til å gjøre er å teste granulaten (gummikulen­e), så må vi eventuelt gjøre tiltak om noe er feil. Deretter må vi teste banen på nytt, og hvis det ikke er blitt bedre, må vi se på andre potensiell­e feil, sier Iversen.

Han påpeker:

– Det er viktig at konkrete fakta ligger på bordet. Vi kan ikke gjøre inngrep basert på synsing.

At Sandvikens anlegg på Stemmemyre­n er lagt på samme måte av samme leverandør, gjør ikke situasjone­n mindre forvirrend­e.

– Banen er helt lik på Stemmemyre­n. Samme pad, samme gress. Likevel tester den bedre, sier Iversen.

 ?? ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV ?? FOR DÅRLIG: Underlaget Erik Huseklepp her trener på er altfor hardt. Derfor har Åsane nå valgt å legge treningene sine til andre baner enn sin egen hjemmebane, Myrdal stadion.
ARKIVFOTO: NIKITA SOLENOV FOR DÅRLIG: Underlaget Erik Huseklepp her trener på er altfor hardt. Derfor har Åsane nå valgt å legge treningene sine til andre baner enn sin egen hjemmebane, Myrdal stadion.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway