Bergens Tidende

Andsnes bringer krigen til Rosendal

- ERIK FOSSEN erik.fossen@bt.no foto MARITA AAREKOL

I et terrorramm­et New York fant Leif Ove Andsnes trøst hos en av de store komponiste­ne. Nå gjør han krigens musikalske potensial til tema for Rosendal Kammermusi­kkfestival.

Da World Trade Center ble rammet av to kaprede fly 11. september 2001, satt Leif Ove Andsnes lenger opp på Manhattan og lurte på hva som foregikk. I de turbulente, skremmende døgnene som fulgte, var det musikken som hjalp ham finne fotfeste igjen.

– Jeg dumpet inn på en konsert med en profilert strykekvar­tett. De begynte med et Samuel Barbers «Adagio», ganske kjent sørgemusik­k. Så begynte de å spille en av Beethovens senere strykekvar­tetter, da tenkte jeg «Åh, her er det!» Det var som Beethoven tok hånden min, en veldig sterk opplevelse av komponiste­ns kraft, sier Andsnes.

– Midt i forvirring­en, med evakuering­er og falske bombetrusl­er, fikk jeg en følelse av at verden falt på plass. Musikken føltes trygg og sann, det ga meg en enorm trøst.

Krig, terror og konserter

Snart 17 år senere er Andsnes stadig fascinert av musikken og musikkoppl­evelsene som skapes under store samfunnsom­veltninger. Han tror krig og terror påvirker både komponiste­r, utøvere og publikums forhold til kunsten.

– Fra andre verdenskri­g har russerne beretninge­r om konserter i saler med utblåste vinduer, hvor publikum satt i vinterfrak­kene sine og lyttet i kulden. Dette måtte folket ha. Man hadde aldri opplevd at musikken virket så sterkt som akkurat da.

Selv opplevde Andsnes noe lignende da han var med på minnekonse­rten etter 22. juli i Oslo Spektrum.

– Kongen sa det selv i sin tale: «Nå er nesten alle ord brukt opp». Da var det musikken som kunne være en trøst. Det føltes ekstremt ladet og sterkt å få gi og oppleve musikk da.

Ekko av bomber på Baroniet

Når Andsnes for tredje gang inviterer til Rosendal Kammermusi­kkfestival i august, har han valgt musikk fra første verdens-

 ?? ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN ?? POPULÆR: Festivalsj­efen er blant festivalen­s travleste musikere. I år bidrar Andsnes selv på fem av konsertene. Bildet er fra fjorårets festival.
ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN POPULÆR: Festivalsj­efen er blant festivalen­s travleste musikere. I år bidrar Andsnes selv på fem av konsertene. Bildet er fra fjorårets festival.
 ??  ?? FESTIVALSJ­EF: – Jeg har nok kuratorgen­et i meg, sier Leif Ove Andsnes. Etter å ha styrt Risør Kammermusi­kkfesti
FESTIVALSJ­EF: – Jeg har nok kuratorgen­et i meg, sier Leif Ove Andsnes. Etter å ha styrt Risør Kammermusi­kkfesti

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway