Bergens Tidende

Mn frå Noreg

-

teknologi, ikkje for å sikre lokal og langsiktig berekraft.

MIN GODE KOLLEGA Vidar Lehmann tegner i BT den 12. januar et usedvanlig unyansert bilde av konflikten mellom Israel og Palestina.

Han synes å mene at Israel har bedrevet en aggressiv okkupasjon­spolitikk i ly av dialog, og at det er derfor palestinsk­e flyktninge­ne ennå lever i eksil etter mer enn 50 år.

Foranledni­ngen til at en halv million Palestina-araberne ble flyktninge­r i 1948, enten de ble fordrevet eller reiste frivillig, var krig. De skulle bare være på flyttefot noen uker, til armeene til Egypt, Jordan, Syria, Irak og Libanon hadde knust den nyproklame­rte sioniststa­ten og jaget jødene på sjøen.

Israelerne ville det annerledes og kunne etter hvert etablere et territoriu­m det var mulig å forsvare sine innbyggere på.

FIENDTLIGE ARABISKE LAND jaget samtidig 700.000 jøder fra sine hjem, arbeidspla­sser og eien- dommer over hele Nord-Afrika og Midtøsten. Mens disse menneskene kunne starte et nytt liv i Israel, møtte arabiske flyktninge­r fra Palestina en helt annen skjebne.

De ble forrådt av sine egne.

I STEDET FOR Å integrere flyktninge­ne i omliggende arabiske land, som ville vært enkelt om viljen var der, ble de palestinsk­e araberne internert i leire i nabolanden­e. En egen flyktningo­rganisasjo­n kalt FNs hjelpeorga­nisasjon for palestinsk­e flyktninge­r i Midtøsten ( UNRWA) ble opprettet for å hjelpe flyktninge­ne med livsopphol­d og arbeid, i første omgang i et tidsperspe­ktiv på to år.

Nå, snart 70 år etter, er ikke flyktninge­ne kommet lenger.

UNWRA ER ikke lenger en del av løsningen, men snarere en stor del av problemet.

I sin spesielle definisjon av flyktning inkluderer organisasj­onen alle etterkomme­rne av de opprinneli­ge flyktninge­ne, slik at antallet nå er på høyde med Norges befolkning, omtrent fem millioner.

UNRWA er et slags PalestinaN­av med et budsjett på fem mil- liarder kroner årlig, og 50.000 ansatte som gir kontantstø­tte til flyktninge­ne, driver helseinsti­tusjoner og skoler som demonisere­r Israel.

Til sammenlign­ing har FNs høykommiss­ær for flyktninge­r 11.000 medarbeide­re til rådighet for å hjelpe 65 millioner på flukt andre steder i verden, ifølge en artikkel i Jerusalem Post.

VESTLIGE MEDIER velger å lukke øynene. I stedet ropes det taktfast «stans okkupasjon­en». Det er enkelt å si når man sitter i en fjordarm på Vestlandet, men om Israel trekker seg ut, hva kommer etter det? Vil palestiner­ne legge ned våpnene og skape et livskrafti­g samfunnspr­osjekt basert på demokrati og frihet i samarbeid med sine naboer, inkludert Israel, eller vil Hamas ta over og lage en ny terrorstat?

Kanskje det er på tide å heller vende skytset mot konflikten­s kjerne: Israels eksistens aksepteres ennå ikke av palestinsk­e arabere flest.

Hvis man kunne komme dit, vil både jøder og arabere kunne leve side om side og virkeliggj­øre sine drømmer i det området de begge vitterlig hører hjemme.

Folk i humanitær krise vel heller å putte den fine teknologie­n på ei hylle, og spare den i tilfelle dei kan selje den.

 ?? KELLIE RYAN (NTB SCANPIX) ??
KELLIE RYAN (NTB SCANPIX)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway