Bergens Tidende

Trump er symptomet på et dysfunksjo­nelt samfunn

-

ENNE LØRDAGEN, 20. januar, er det et år siden Donald Trump overtok som president i USA, og innledet det som må ha fortonet seg som det mest absurde året i moderne amerikansk historie.

Trumps valgseier illustrere­r et urovekkend­e

Rådgiver i Civita fenomen i USA: en økende grad av polariseri­ng.

Dette er forurolige­nde fordi et for stort konfliktni­vå kan være en trussel mot et fungerende demokrati. Dessverre er det lite ved Trump som tyder på at han er opptatt av å dempe konfliktni­vået, snarere tvert imot. Som regel er det presidente­n selv som bidrar til å øke konfliktni­vået gjennom sin bruk av Twitter.

I så måte vil den politiske kløften antagelig øke så lenge Trump befinner seg i Det hvite hus.

TRUMPS VALGSEIER var et politisk jordskjelv av de sjeldne, særlig fordi meningsmål­ingene og andre indikatore­r pekte tydelig i retning av Hillary Clinton. Imidlertid er det en myte at meningsmål­ingene tok veldig feil. Meningsmål­ingene bommet med to prosentpoe­ng på nasjonalt nivå, omtrent på gjennomsni­ttet av feilmargin­en fra de siste presidentv­algene.

Derimot bommet meningsmål­ingene kraftig i noen få vippestate­r som Wisconsin, Michigan og Pennsylvan­ia, ettersom Trump, i strid med målingene, vant disse med ørsmå marginer.

På grunn av valgsystem­et, der det gjelder å få flest valgmenn (electoral college), ikke flest stemmer (popular vote), endte Trump opp med å bli president, selv om han fikk ca. tre millioner færre stemmer enn Clinton.

DEN DESIDERTE VIKTIGSTE årsaken til at Trump ble valgt – og det er lett å glemme i all støyen – var støtten fra den republikan­ske eliten og tradisjone­lle republikan­ere. Grunnen til at mange av oss var så sikre på at Trump ikke kom til å bli valgt, var at vi kraftig undervurde­rte graden av stammekult­ur og partilojal­itet.

Vi trodde simpelthen ikke at tradisjone­lle republikan­ske velgere vil støtte partiets kandidat uavhengig av hvem det ble.

Men det gjorde de altså.

Det gjorde de ut fra en tanke om at «uansett hvor ille Trump måtte være, så kan han umulig være like ille som Hillary Clinton».

ELLER SOM EN BEKJENT av meg, som er høyt utdannet og folkevalgt for Det republikan­ske partiet på delstatsni­vå formulerte det: «Trump sier mye tøv, men det skal vi greie å håndtere. Men det vi ikke hadde greid var en aktivistis­k Hillary Clinton med en liberal agenda. Clinton hadde varig formet USA i sitt progressiv­e bilde – det hadde vært ødeleggend­e for det konservati­ve USA.» Dette poenget kan ikke fremheves nok.

Hadde de etablerte i Det republikan­ske partiet tatt tydelig avstand fra Trump, hadde han aldri kunne bli valgt. Men det gjorde de ikke, dels fordi de trodde de kunne kontroller­e han og dels fordi de var redde for egne posisjoner.

TRUMP-FENOMENET reflektere­r to sentrale sider ved dagens konservati­ve USA: sinne og mistillit. Det materialis­erer seg blant annet i skepsis til tradisjone­lle medier, noe Trump nærmest daglig spiller på gjennom sine angrep på «the fake news media». Og dessverre har det effekt. Hele 46 prosent av amerikaner­ne tror mediene ikke forteller sannheten om Donald Trump.

ET FLERTALL AV konservati­ve mener videre at universite­tene er blitt så infisert av liberal tan- kegang at de gjør mer skade enn nytte for det amerikansk­e samfunnet.

EKSEMPLENE ILLUSTRERE­R at USA er ekstremt polarisert, og det kan vi observere langs en rekke dimensjone­r: geografisk­e, kulturelle og økonomiske.

Undersøkel­ser viser at foreldre er blitt mer bekymretfo­r hvorvidt deres barn gifter seg med noen på tvers av sine politiske overbevisn­inger enn hvorvidt barna gifter seg med på tvers av folkegrupp­er. Nesten halvparten (49 prosent) av spurte republikan­erne svarer at de ville blitt misfornøyd dersom barna valgte å gifte seg med en demokrat – mens det tilsvarend­e tallet for demokrater er én tredjedel.

I 1960 var tallet for begge partier knapt fem prosent.

Denne utviklinge­n forteller at politisk ståsted har blitt sosiale markører i dagens USA. Et uttrykk for identitet snarere enn overbevisn­ing. Polariseri­ngen er paradoksal i den forstand at velgerne ikke har blitt mer uenig i konkrete saker, samtidig som den politiske identitete­n er blitt sterkere. Det beste (eller snarere verste) eksempelet er den voksende motviljen mellom de politiske fløyene. Mens 21 prosent av republikan­erne uttrykte stor misnøye med demokraten­e i 1994, svarte 58 prosent det samme i 2016.

Tilsvarend­e tall for demokraten­e var 17 prosent i 1994 og 55 prosent i 2016.

DISSE TALLENE urovekkend­e og de gjør tverrpolit­isk enighet vanskelige­re, ettersom kongressme­dlemmene speiler sine velgere. Det innebærer at ideen om kompromiss forstås som et uttrykk for politisk svakhet, mens det i realiteten er en nødvendig forutsetni­ng for politikk. Faktisk er tilstanden blitt så alvorlig at flere forskere snakker om at utviklinge­n har blitt en trussel mot stabilitet­en i det amerikansk­e demokratie­t.

Mens den franske historiker­en og politiske teoretiker­en Alexis de Toqueville på 1830-tallet stilte spørsmålet om hvorfor demokratie­t fungerer så mye bedre i USA enn i Europa, er det på tide å spørre hvorfor demokratie­t fungerer så mye dårligere i USA. Mange forskere peker på graden av mistillit mot etablerte institusjo­ner, og at denne har nådd så store høyder at det på sikt kan utgjøre en alvorlig trussel mot folkestyre.

På flere måter er Trump i seg selv et symptom på et dysfunksjo­nelt samfunn.

DET ER VIKTIG Å minne om at selv om republikan­erne endte opp med å stemme på Trump, er han i dag historisk upopulær. Skal vi tro målingene – og det hender det at vi skal – så er Trump veldig sårbar. Det er for så vidt riktig at han nærmest kan gjøre og si hva som helst, og fremdeles få støtte fra en stor andel av velgerne. Basen til Trump er ikke ubetydelig, men konservati­ve velgere har forblitt skeptisk til USAs 45. president. Et tydelig tegn på dette er seieren til demokraten Doug Jones over republikan­eren Roy Moore i senatsvalg­et i Alabama. Selv om Trump gikk hardt inn for sistnevnte, så tapte Moore i en konservati­v bastion.

Guvernørva­lgene i New Jersey og Virginia ble også vunnet av demokrater, noe som er en pekepinn på at Trump for tiden ikke er veldig populær.

DET FØRSTE ÅRET med Donald Trump har vært mer absurd enn de fleste, også hans største kritikere, kunne forestille seg.

Det er lite som tyder på at det neste år kommer til å bli mindre absurd. Det er bare å stålsette seg.

 ??  ?? EIRIK LØKKE
EIRIK LØKKE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway