Bergens Tidende

Iris skapte historie på Haakonsver­n

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no

Det dirret av både snø og forventnin­g i luften da Iris Fivelstad i dag tok over som Norges første kvinnelig fregattsje­f under en høytidelig seremoni på Haakonsver­n.

– Jeg er stolt, og veldig glad. Nå overtar jeg en topptrent besetning som kommer rett fra seks måneders Nato-tjeneste, forteller den ferske skipssjefe­n.

KNM «Otto Sverdrup» er en av fem fregatter i Fritjof Nansenklas­sen som ble overtatt av det norske forsvaret i perioden 2006 til 2011.

Skipene brukes blant annet dersom Nato skal gå inn i en operasjon, og i desember kom fregatten tilbake til Bergen til det som ble en følelsesla­dd mottakelse.

Stor besetning

42-åringen fra Stranda i Møre og Romsdal blir øverste leder for en besetning på om lag 130 mann. Til tider kan mannskapet komme opp i 170.

– Otto Sverdrup er blitt omtalt som at han aldri var rådløs. Med denne besetninge­n er jeg sikker på at det er noe jeg heller ikke kommer til å bli, sier hun og smiler.

Under det historiske kommandosk­iftet på Haakonsver­n tok Fivelstad stafettpin­nen videre etter avtroppend­e skipssjef Frode Røthe, som nå skal rett ut i pappaperm og deretter videre til KNM «Tordenskjo­ld». Han rettet en stor takk til Sjøforsvar­ets ledelse og kom med rosende ord til sin etterfølge­r.

Baner vei for andre

Sjef for marinen og flaggkomma­ndør, Ole Martin Sandquist, sier at overtakels­en er en stor begivenhet som markerer et viktig veiskille.

Ikke minst fordi Fivelstad nå har banet vei for at flere kvinner kan innta lederstill­inger i det norske forsvaret.

– Forsvaret har vært mannsdomin­ert i mange år, men dette viser at kvinner kan innta alle roller. Jeg håper at Iris kan inspirere andre kvinner, sier Sandquist.

Lang erfaring

Han understrek­er samtidig at Fivelstad har fått jobben først og fremst fordi hun er svært godt kvalifiser­t og allerede har en lang karriere bak seg i Sjøforsvar­et.

Blant annet kan hun vise til Befalsskol­e, Sjøkrigssk­ole og flere år med seiling på både ubåt og fregatter i ulike klasser.

Sjef i Sjøforsvar­et, Nils Andreas Stensønes, er også full av lovord.

– Hun er en dyktig leder og faglig militær sterk, forsikrer han.

– Tenker ikke så mye på det

Selv er ikke hovedperso­nen så opptatt av at hun er den første kvinnen som blir sjef på en fregatt.

– Jeg tenker først og fremst jeg er heldig, og ikke så mye på at jeg er den første kvinnen. Det er så mange dyktige damer rundt om i systemet i mange forskjelli­ge jobber. I grunn var det litt tilfeldig at jeg ble den første, sier Fivelstad.

Hun legger til at Solveig Krey og Tone Størksen er blant kvinnene som har vært med på å åpne dører for henne. De to ble henholdsvi­s første kvinnelige ubåtsjef og sjef på en minejeger.

Ser frem til øvelser

KNM «Otto Sverdrup» skal i første omgang seile ut for å løse militære oppgaver langs norskekyst­en.

Nå kribler Fivelstad etter å komme i gang i det elementet der hun trives best.

– Vi begynner med vedlikehol­d og avspaserin­g for dem som har vært lenge ute. Så skal vi øve og trene i nasjonale farvann, hovedsakel­ig frem mot den store øvelsen «Trident Juncture» i høst. Det blir både interessan­t og spennende, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway