Bergens Tidende

Fikk vite om alvorlig hendelse, uten å følge opp

Erlend Svardal Bøe bekrefter at en alvorlig seksuell episode var tema da han tiltrådte som generalsek­retær i Unge Høyre i 2015. Året etter ble Kristian Tonning Riise gjenvalgt som leder.

- ROBERT GJERDE robert.gjerde@aftenposte­n.no MARITA E. VALVIK THEA STORØY ELNAN NINA SELBO TORSET

eI forrige uke kunne Aftenposte­n avsløre at Kristian Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsm­øte i 2014.

Daværende generalsek­retær Christophe­r Wand fikk varsel om hendelsen. Tre måneder senere ble Riise valgt til leder i Unge Høyre.

Året etter ble Erlend Svardal Bøe ny generalsek­retær i ungdomspar­tiet. Bøe har ikke tidligere ønsket å svare på om han ble gjort kjent med tidligere varsler da han tiltrådte som generalsek­retær.

Nå bekrefter han overfor Af- tenposten at saken var et tema da han tok over jobben. Han ønsker ikke å stille til intervju, men svarer i en uttalelse på SMS:

«Jeg kan bekrefte at denne hendelsen var et tema i min opplærings­periode, men ønsker ikke å gå i detalj på dette.»

Bøe skriver videre at han kjente til hendelsen, men «ikke til omfanget og omstendigh­etene rundt».

– Skulle gjort mer

På spørsmål om hvorfor ikke Bøe sjekket om Riise var skikket til å være leder da han tiltrådte som generalsek­retær, svarer han følgende:

«En generalsek­retær er administra­tivt ansatt og har leder og sentralsty­ret som sin arbeidsgiv­er. Vi skulle gjort mer for å stoppe Kristians atferd, og jeg er lei meg for at det ikke ble gjort. Jeg har konfronter­t Kristian med hans atferd, men har ikke vært i nærheten av å vite omfanget av alle sakene som nå har kommet frem.»

Tidligere generalsek­retær Christophe­r Wand sier i en epost til Aftenposte­n at han ikke ønsker å kommentere hva som ble gitt av informasjo­n til hans etterfølge­r i opplærings­perioden.

«Igjen vil jeg understrek­e at jeg er lei meg for at vi ikke gjorde nok. Dette burde vært håndtert bedre. Jeg håper og tror at lignende saker håndteres annerledes i fremtiden», skriver Wand.

Sekretær for valgkomite­en

Aftenposte­n har tidligere skre- vet at flere fylkeslag forsøkte å hindre Riise i å bli gjenvalgt som leder i 2016.

Erlend Svardal Bøe satt med informasjo­n om saken med 16-åringen samtidig som han var sekretær i valgkomite­en som innstilte på gjenvalg.

Bøe, som i dag er gruppelede­r for Høyre i bystyret i Tromsø, har uttalt til avisen Nordlys at han er «forferdet av omfanget i saken».

– Jeg tenker først og fremst på de menneskene som er berørt, de som har varslet om ugreie forhold i partiet, sa han til avisen torsdag.

– Du var sekretær for valgkomite­en da den innstilte Riise til gjenvalg i 2016. Hvorfor informerte du ikke valgkomite­en om det du visste?

«I kraft av min stilling som generalsek­retær var jeg sekretær for valgkomite­en. Jeg ønsker ikke å kommentere samtaler eller diskusjone­r som har foregått i valgkomite­en», svarer Bøe.

– Kan du avkrefte eller bekrefte at du informerte valgkomite­en om det du visste om hendelsen på årsmøtet?

«Jeg ønsker ikke å kommentere samtaler eller diskusjone­r som har foregått i valgkomite­en. De spørsmålen­e må rettes til andre.»

– Visste alt om saken

I etterkant av publiserin­g av denne saken, ber Bøe om å få legge til følgende:

«Jeg informerte ikke valgkomite­en om hendelsen. I ettertid ser jeg at det burde jeg helt klart ha gjort, og det gjør meg vondt å tenke på. Jeg forsto ikke omfanget av hendelsen og var ikke klar over omstendigh­etene rundt. Det beklager jeg.»

En kilde som var fylkesstyr­emedlem i 2014 og fant den berusede 16-åringen på et soverom med Riise, sier Erlend Bøe var godt kjent med varselet om hendelsen.

– Erlend Bøe visste alt om saken. Da han var generalsek­retær, sa han til meg at han visste om saken, sier kilden, som senere fikk en enda mer sentral posisjon i Unge Høyre.

Bøe selv avviser å ha snakket om hendelsen mellom 16-åringen og Riise med det tidligere fylkesstyr­emedlemmet.

«Det er ikke riktig. Jeg har orientert Høyre om all kjennskap jeg har til denne saken og andre saker som gjelder Kristian Tonning Riise», skriver han.

Redegjørel­sen om Riises atferd overfor partiet ble gjort forrige uke.

Bøe erkjenner at mye burde vært gjort annerledes i denne saken, og at det nok er mange som har og føler et ansvar for dette.

«Det har vært en kollektiv svikt. Jeg er glad for at Høyre og Unge Høyre nå skal etablere bedre og tydeligere rutiner for hvordan slike saker skal håndteres», skriver Bøe.

Utover dette vil ikke Bøe kommentere saken ytterliger­e.

18 varsler totalt

Høyre opplyste torsdag at de har fått inn totalt 18 varsler om upassende oppførsel. Ti av dem gjelder den tidligere lederen av ungdomspar­tiet. Resten gjelder andre politikere både i Unge Høyre og Høyre.

Kristian Tonning Riise er sykmeldt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway