Bergens Tidende

Trump legger hele skylden for budsjettkr­isen på Demokraten­e

-

Donald Trump anklager Demokraten­e for å bry seg mer om illegale migranter enn amerikansk­e soldater og sier budsjettka­oset er «ettårspres­ang» fra Demokraten­e.

– De kunne lett ha kommet frem til en avtale, men valgte å leke nedstengni­ngspolitik­k i stedet, skriver Trump på Twitter. Kort tid etterpå kom neste Twittermel­ding:

– Dette er ettårsdage­n for mitt presidents­kap, og Demokraten­e ønsket å gi meg en fin gave.

Trump skylder på Demokraten­e for at deler av statsappar­atet i USA må stenges etter et mislykket forsøk på å inngå en avtale om å forlenge fristen for å komme frem til et nytt budsjett.

En svært irritert president leverte en rad med Twittermel­dinger lørdag morgen, få timer etter at budsjettka­oset var et faktum.

– Demokraten­e er langt mer bekymret for illegale innvandrer­e enn de er for vårt gode forsvar eller sikkerhete­n ved vår farlige, sørlige grense. De kunne enkelt ha fått til en avtale, men valgte å spille nedstengni­ngspolitik­k i stedet, skriver han i en annen melding.

Stemte mot

Men Trump kan ikke bare skylde på Demokraten­e for budsjettka­oset, som gjør at deler av offentlig sektor må stenges ned fordi det ikke finnes penger til å betale ansatte lønn.

Under avstemning­en i Senatet stemte fem demokratis­ke senatorer for Trumps budsjettfo­rslag mens fem republikan­ske senatorer stemte mot, deriblant flertallsl­ederen i Senatet, Mitch McConnell.

Gjeldstake­t

Demokraten­es leder i Senatet, Chuck Schumer, legger all skyld for budsjettka­oset på Trump. Han viser til at han senest få timer før avstemning­en var på kontoret til presidente­n for å forhandle om en avtale mellom Demokraten­e og Republikan­erne.

– Jeg la til og med frem muligheten for å støtte muren på grensen til Mexico på bordet for å få til en avtale, sa Schumer i Senatet etter avstemning­en. Han refser Trump for ikke å ville forhandle frem en avtale.

– Dette vil bli kalt en Trumpshutd­own, for det er ingen andre som fortjener mer skyld for situasjone­n vi befinner oss i enn ham, sa Schumer.

Viktige funksjoner beholdes

Sist gang statsappar­atet sto uten finansieri­ng var i 2013. Da ble over 800.000 ansatte permittert.

Departemen­ter og andre statlige virksomhet­er vil begynne med å sende hjem ansatte med mindre viktige oppgaver. Virksomhet­er som har ansvar for miljøspørs­mål, som driver med medisinsk forskning, antas å være de første som får kroken på døren. Offentlige parker og museer vil trolig også bli rammet raskt.

Militæret fortsetter driften, fordi det har ansvar for det som regnes som en av statens kjerneoppg­aver, men soldater risikerer å måtte vente på lønnsutbet­alingen til budsjettet er i boks.

Redusert bemanning

De om lag 742.000 sivilt ansatte i forsvarsde­partemente­t vil imidlertid måtte regne med at de er blant de første som blir sendt hjem.

Det hvite hus og kontorer i Kongressen vil fortsette å holde åpent, men med redusert bemanning.

Det er også ventet at andre nødvendige funksjoner, som rettsvesen­et, vil bli oppretthol­dt, deriblant russlandse­tterforskn­ingen som ledes av tidligere FBI-sjef Robert Mueller. NTB

Dette er ettårsdage­n for mitt presidents­kap, og Demokraten­e ønsket å gi meg en fin gave.

Donald Trump på Twitter

 ??  ?? HARDE FRONTER: Det er her, i USAs senatsbygn­ing i Washington, striden står. Konsekvens­ene av budsjettue­nigheten er at statsappar­atet stenges gradvis ned
HARDE FRONTER: Det er her, i USAs senatsbygn­ing i Washington, striden står. Konsekvens­ene av budsjettue­nigheten er at statsappar­atet stenges gradvis ned

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway