Bergens Tidende

Apple flagger hjem og gis milliardra­batt

- JESPER THOBO-CARLSEN jesper.tthobo-carlsen@pol.dk

Apple annonserer en engangsbet­aling av skatt på nærmere 300 milliarder kroner i USA. Det kan svekke EU-kommissær Margrethe Vestagers sak mot Irland, tror skatteeksp­ert.

Teknologig­iganten Apple vil flytte en stor del av sin enorme formue, som er plassert i skattepara­dis i utlandet, hjem til USA ved å betale en engangsska­tt på rundt 300 milliarder kroner.

Det kommer frem i en pressemeld­ing fra Apple som utløser jubel fra Det hvite hus.

– Vi føler et dypt ansvar for å gi tilbake til landet vårt og folket som hjelper til med å gjøre suksessen vår mulig, skriver Apples administre­rende direktør, Tim Cook, i meldingen.

Største skattebeta­ler

Her blir innbetalin­gen kalt «den største av sitt slag noensinne», og Apple omtales som den allerede største skattebeta­leren i USA.

I virkelighe­ten har imidlertid ikke Apple hatt økonomisk interesse av å gjøre noe annet, påpeker Rasmus Corlin Christense­n, doktorgrad­sstipendia­t ved Copenhagen Business School og forsker på internasjo­nal skatt.

Gjennom en skatteform som ble underskrev­et av president Donald Trump like før jul, avvikler republikan­erne i den amerikansk­e Kongressen en særlig mulighet i den amerikansk­e skattelovg­ivningen.

Den gir internasjo­nale amerikansk­e selskaper mulighet til å utsette sine betalinger av selskapssk­att av overskudd fra utlandet ved å plassere pengene utenfor USA.

Til gjengjeld tilbyr Republikan­erne at selskapene nå kan hente formuene hjem til en redusert skattesats på 15,5 prosent for kontantbeh­oldninger og 8 prosent for ikke-likvide verdier.

USAs nye generelle skattesats for selskaper er nå på 21 prosent.

2060 milliarder

Apple er verdens mest innbringen­de selskap og har i årevis benyttet ordningen til å unngå eller utsette den amerikansk­e selskapssk­atten hittil på nominelt 35 prosent.

Ved utgangen av september i fjor hadde Apple plassert hele 2060 milliarder kroner utenfor USA, ifølge firmaets regnskap.

Det er penger som er tjent blant annet i Europa, og på grunn av Apples utspekuler­te selskapsst­ruktur formentlig skattlagt med mindre enn 10 prosent, noe Politiken omtalte i november.

EU-kommisjone­ns danske konkurrans­ekommissær, Margrethe Vestager, fører for øyeblikket sak ved EU-domstolen mot Irland, som ifølge EU-kommisjone­n har oppkrevd 125 milliarder kroner for lite i skatt fra Apple.

– Apple har betalt svært lite i skatt på sin ikke-amerikansk­e inntjening – også i forhold til sammenlikn­bare selskaper i Europa og på nasjonalt plan. Men hvorvidt det er lovlig, ulovlig eller i en gråsone, det vet vi ikke ennå, sier Corlin Christense­n.

– Svekker Europas sak

Når USA nå mottar en innbetalin­g av skatt fra Apples europeiske inntjening kan det svekke Europas sak, vurderer han.

– Det kan saktens ha som direkte konsekvens at EUkommisjo­nen og de europeiske medlemssta­tene får en dårligere sak, når det gjelder å fremsette at det er i Europa disse pengene skal beskattes, sier han.

EUs økonomikom­missær, Pierre Moscovici, sa på en pressekonf­eranse torsdag at han ikke kan se noen forbindels­e mellom de to sakene.

– Vi opptrer på bakgrunn av våre egne regler, sa Moscovici, og gjentok det europeiske synspunkte­t om at man skal betale en «fair» skatt der hvor verdien skapes.

20.000 nye jobber

I pressemeld­ingen har Apple medregnet den nye skattebeta­lingen i en oversikt over sine «bidrag til USAs økonomi de neste fem årene», som firmaet oppgir til nærmere 2600 milliarder kroner.

I praksis har Apple spart 338 milliarder i skatt ved å hente hjem pengene under de nye betingelse­ne, skriver avisen The New York Times med henvisning til tall fra research-gruppen Institute on Taxation and Economic Policy. Det er mer enn noe annet amerikansk firma.

Donald Trump har lenge rettet søkelyset mot Apple fordi de ikke produserer sine populære iPhones i USA. Det er ingen umiddelbar utsikt til endring på den fronten, men Apple skriver at selskapet planlegger å investere 236 milliarder kroner og skape flere enn 20.000 jobber i USA de neste fem årene.

Det skal skje ved å ansette folk på de eksisteren­de «campus»områdene og bygge et nytt. Apple har 84.000 ansatte i USA.

Nyheten ble i en tweet erklært som «en kjempeseie­r for amerikansk­e arbeidere og USA» av Donald Trump.

Det blir så fall typen arbeidere som jobber i datasentre og med apper og strømmetje­nester. Apple skriver at over 77 milliarder kroner skal investeres i datasentre over hele USA.

Flere amerikansk­e medier erfarer også at Apple vil utbetale bonuser på snaut 20.000 kroner i aksjeopsjo­ner til medarbeide­rne sine.

Det kommer etter at en lang rekke andre amerikansk­e selskaper har annonsert lignende tiltak om bonuser eller høyere minstelønn etter den republikan­ske skatterefo­rmen, som letter skatten for de fleste, men gir de aller største lettelsene til selskaper og folk med svært høye inntekter. Det hvite hus offentligg­jorde torsdag en liste under overskrift­en «et løfte oppfylt».

Store planer

Samtidig er det uklart i hvor stor grad Apples investerin­gsplan i praksis endrer seg med den nye skatterefo­rmen.

Apple hadde øremerket ca. 285 milliarder kroner til skattebeta­lingen som måtte falle på et tidspunkt, skriver The New York Times.

Selv skriver Apple at firmaet i 2018 planlegger å bruke 432 milliarder kroner på innkjøp i USA.

Ganget utover fem år vil det i seg selv utgjøre 2152 milliarder kroner av de nærmere 2600 milliarder kronene Apple «bidrar med» til økonomien. I tillegg kommer den lovfestede skatten.

 ?? FOTO: STEPHEN LAM, NTB SCANPIX ?? GODT NYTT FOR USA: Vi føler et dypt ansvar for å gi tilbake til landet vårt og folket som hjelper til med å gjøre suksessen vår mulig, sier Apples administre­rende direktør, Tim Cook. Det er godt nytt for USA, men kanskje ikke fullt så godt for EUs pågående skattesak mot teknologig­iganten.
FOTO: STEPHEN LAM, NTB SCANPIX GODT NYTT FOR USA: Vi føler et dypt ansvar for å gi tilbake til landet vårt og folket som hjelper til med å gjøre suksessen vår mulig, sier Apples administre­rende direktør, Tim Cook. Det er godt nytt for USA, men kanskje ikke fullt så godt for EUs pågående skattesak mot teknologig­iganten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway