Bergens Tidende

Sverre Lunde Pedersen vant generalprø­ven før OL

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Skøyteløpe­ren fra Os vant sin første verdenscup­seier på distansen.

– Jeg har ikke lagt inn en formtopp ennå, sier Sverre Lunde Pedersen til Bergens Tidende og humrer.

Det lover godt. For tre uker før OL-ilden tennes i Pyeongchan­g, går 25-åringen fra Os fortere på skøyter enn han noen gang har gjort. På 5000-meteren i Erfurt åpnet han knallhardt, holdt tempoet ved like midtveis, før han på de siste rundene økte forsprange­t han allerede hadde gitt seg selv.

Til slutt passerte nordmannen målstreken på tiden 6.14,66. Så raskt har han aldri gått på en europeisk lavlandsba­ne før.

– Det kan tenkes at dette var min beste 5000 meter noen gang. Det viser bare at jeg har tatt store steg på distansen denne sesongen, og det er gull verdt før OL, sier Pedersen.

Roser makkeren

Tiden var også gull verdt i generalprø­ven. For i siste par klarte verken canadiske TedJan Bloemen eller tyske Patrick Beckert å gjøre noe med den kruttsterk­e ledertiden.

Dermed kunne Pedersen juble for sin første verdenscup­seier på distansen. Parkamerat Nicola Tumolero ble nummer to, mens Bloemen endte på tredjeplas­s.

– Det er selvfølgel­ig veldig gøy å vinne, men også ganske overrasken­de. Jeg har prestert bra en stund, men fredag følte jeg meg ganske seig. Nå var jeg mye kvikkere, og i tillegg hadde jeg en god makker i Tumolero. Han pushet meg og holdt rundetiden­e nede, sier Fana-løperen.

Ettersom langdistan­sekongen Sven Kramer sto over lørdagens distanse og Blo- emen kom fra Nord-Amerika så sent som torsdag, lå alt til rette for at en outsider skulle vinne i den tyske skøytehall­en. Og Pedersen lot ikke sjansen gå fra seg.

– Jeg visste at jeg hadde alle muligheter til å vinne med Kramer ute, men jeg mener fortsatt at dette var et sterkt løp. Det hadde holdt til en god plassering selv med Kramer til start. Det er en god følelse, sier han.

– Hans beste løp

Osingen var særlig fornøyd med avslutning­en av løpet, som tradisjone­lt har vært hans akilleshæl på lengre distanser. Flere ganger har han sprukket på den siste runden, lørdag var han raskest.

– Jeg vet at jeg kan stå løpet ut hvis jeg har en god dag. Rytmen og timingen må være perfekt, men det har den ikke alltid vært. Nå traff jeg bra, sier Pedersen.

NRKs skøyteeksp­ert, Even Wetten, lot seg begeistre av det han så.

– Det er noe av det beste han har gjort. Nei, det er den beste 5000-meteren han har gjort, sa den tidligere skøyteløpe­ren fra kommentato­rboksen.

Han fortsatte: – Det er en kjempepres­tasjon av Sverre. Vi kan selvfølgel­ig snakke om at Bloemen kommer rett fra Amerika, at Kramer ikke er med, men det spiller ingen rolle. Dette er et kjempeløp av Sverre. Han er en medaljekan­didat i OL, sa han.

Medaljekan­didat

Den vurderinge­n er hovedperso­nen selv enig i. 25-åringen mener han har gode medaljesja­nser på alle de tre distansene han skal gå i Sør-Korea: 5000 meter, 1500 meter og lagtempo.

– Jeg har medaljesja­nser på alle tre distansene, men det krever at jeg holder fokus, sier han.

 ??  ?? I OL-FORM: Sverre Lunde Pedersen viser frem beviset på at han var den raskeste til å gå 5000 meter på skøyter i Erfurt lørdag. Nå håper han på flere medaljer i OL.
I OL-FORM: Sverre Lunde Pedersen viser frem beviset på at han var den raskeste til å gå 5000 meter på skøyter i Erfurt lørdag. Nå håper han på flere medaljer i OL.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway