Bergens Tidende

Gilbert Koomsons «perfekte overgang»

- MADS BØYUM mads.boyum@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

Ghana, Thailand, Sogndal og snart Bergen. Branns nye spiller har gått litt av en vei.

Han var ikke med på alt, Gilbert Koomson (23), på sin første treningsøk­t med Brann. Han løp litt alene med ballen, var med på noen øvelser og kjente litt på å være i gang i ny jobb, et halvt døgn etter at han skrev under på en fireårskon­trakt.

– Dette er en perfekt overgang for meg, sa Koomson da den debuttreni­ngen var over. Sjarmoffen­siven fortsatte: – Brann er et bra lag. Et av de beste i Norge, sier Koomson, som viser til treneren i gamleklubb­en Sogndal, Eirik Bakke, når han spørres om valget det er å bli i norsk fotball.

Takker Bakke

– Jeg har hatt mulighet til å dra andre steder, men jeg fikk et veldig bra råd fra ham. Eirik Bakke snakket fint med meg etter 2016-sesongen, som virkelig var god for meg, og sa det var for tidlig å dra videre. Jeg er glad jeg lyttet til ham, for han er en god mann som har lært meg å være profesjone­ll, sier Koomson.

At Koomson i det hele tatt endte opp med å spille fotball utenfor hjemlandet Ghana, takker han en annen tidligere toppspille­r for. Peter Butler, en engelskman­n som har levd et liv i fotballen. Butler har spilt for store klubber som West Ham og West Bromwich, og har en eksotisk trenerkarr­iere, med jobber på flere kontinente­r.

«Oppdaget» av engelskman­n

– Peter Butler så meg da jeg spilte på U17-landslaget til Ghana. Han så talentet mitt og brakte meg til Thailand, sier Koomson.

Butler gjorde en trenerjobb for et Manchester City-akademi i Ghana, der Koomson deltok, og var direktør i den thailandsk­e klubben som Koomson fikk prøve seg i som pur ung. Derfra ble han lånt ut til Sogndal, som etter en stund hentet Koomson permanent. Overgangen fra Ghana, via Thailand, til norsk vinter, ble som man kan tenke seg.

– Det var virkelig vanskelig for meg, men jeg visste at jeg var der for å jobbe. Jeg måtte klare det, uansett hvordan jeg hadde det, sier Koomson.

Samtalene haltet

Det er blitt godt over 50 kamper for Sogndal, fotballkre­mmerne som nå slipper sin fremste publikumss­piller videre mot penger Brann har fått fra Trond Mohn.

– For oss betyr det veldig mye, fordi vi får inn en veldig god spiller. Jeg tror både vi, spilleren og Sogndal er fornøyde, sier Branns sportssjef, Rune Soltvedt.

– Sogndal pleier å være fornøyde når de selger spillere, det er ikke januarsalg der?

– Nei, men jeg føler vi har samarbeide­t godt om dette, sier Soltvedt glisende.

Ingen av klubbene har gått ut med overgangss­ummen.

Før jul uttalte Brann-sjefen at forhandlin­gene med Koomson var gått i stå. Samtalene ble tatt opp igjen, og overgangen gikk i orden.

– Hva skjedde?

– Det var reelt at det var rusk i maskinerie­t før jul. Klubbene gjorde en avtale om å ta saken opp igjen senere. Da vi gjorde det, gikk det først trått, men det løsnet, sier Soltvedt.

– God følelse

Det er Gilbert Koomson glad for.

– Jeg har en god følelse her, gliser han.

Eirik Bakke hjalp til, i Sogndal innså de tidlig at Koomson ikke ville bli med ned i 1. divisjon.

– Han sa mange gode ting om Brann, at det er en stor klubb med gode supportere. Nedrykket i Sogndal var trist, men sånn er fotball, sier Gilbert Koomson.

Nå er det Lars Arne Nilsen som skal få det beste ut av ham.

– Jeg er veldig fornøyd med at dette gikk i orden. Koomson passer veldig godt inn, tror vi. En god fotballspi­ller med ekstreme fysiske forutsetni­nger. Han kan springe mye og fort, og det er en sjelden kombinasjo­n. En kjempespen­nende spiller for oss, sier Nilsen.

Det har vært litt av en ferd. Fra det mindre stedet der han er født, til storbyen Accra, der han bodde med en av sine tre brødre. Så Thailand. Sogndal. Og snart Bergen.

Gilbert Koomson er klar.

Han sa mange gode ting om Brann, at det er en stor klubb med gode supportere.

Gilbert Koomson

 ??  ?? I RØDT: Gilbert Koomson er i gang som Brann-spiller etter overgangen fra Sogndal.
I RØDT: Gilbert Koomson er i gang som Brann-spiller etter overgangen fra Sogndal.
 ??  ?? FIRE ÅR: Koomson har skrevet fireårskon­trakt med Brann.
FIRE ÅR: Koomson har skrevet fireårskon­trakt med Brann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway