Bergens Tidende

Utsett deg for alt du hater

- NILS LAVIK

De harde, kompromiss­løse frontene i samfunnsde­batten har nådd arbeidsliv­et. Det kan få konsekvens­er.

Konsulent, Master i foretaksøk­onomi, Lunds universite­t

Det er derfor forkjemper­e for palestinsk statsdanne­lse skyr Israels ambassade som pesten og sjelden leser Dagen. Det er derfor kvinner som føler seg urettferdi­g behandlet ved forfremmel­ser ofte scroller forbi tekster av kvinnelige ledere som hevder glasstaket er en myte.

ER SÅ DETTE problemati­sk?

Ikke privat. Der kan vi dyrke ekkokamre og «safe spaces» i fred med trosfellen­e våre, og det eneste skadeliden­de er argumentas­jonskvalit­eten i samfunnsde­batten generelt, og kommentarf­elt spesielt.

Men på jobb står samhandlin­g sentralt. Også med kolleger vi vil kyle kontorrekv­isita på, fordi de, etter vårt syn, har forkvakled­e holdninger og verdier.

Det polarisert­e debattklim­aet øker risikoen for at arbeidskon­flikter går fra det de handler om, og over til ren angrepskri­g der personlige beskyldnin­ger hagler. Konsekvens­en kan bli konfliktes­kalerende allianseby­gging, reduserte muligheter for å løse uenigheter, dårligere arbeidsmil­jø samt forverrede betingelse­r for læring, vekst og utvikling.

Å AKTIVT OPPSØKE mennesker og informasjo­nskilder vi hater, på bekostning av det trygge og velkjente, bør derfor være et logisk botemiddel mot seleksjons­mekanismen­e

I praksis betyr det å studere Sylvi Listhaug eller Hege Storhaug hvis man avskyr dem, og forakter dem som forfekter budskapene deres. Eller låne øre til Rødt og Antirasist­isk Senter, hvis man synes alle multikultu­rentusiast­er er landssvike­re. Andre stridstema­er kan være islam, norske verdier, hvorvidt klimaendri­ngene er menneskesk­apte eller om vi bør vaksinere ungene våre eller ei. Felles for disse eksemplene er en betydelig risiko for et mer dysfunksjo­nelt konfliktkl­ima på jobb.

Å UTSETTE OSS for det vi misliker har ikke konsensus som primærmål.

Hensikten er økt kunnskap om, og forståelse for alternativ­e ståsteder. Det blir enklere om en lar seg eksponere for det kolleger man er uenig med gjør.

Nysgjerrig undring, kunnskapsb­asert refleksjon og, forhåpentl­igvis, et minimum av gjensidig respekt, kan i så fall bidra til at det mellommenn­eskelige samspillet i organisasj­onene våre utvikler seg i mer konstrukti­v retning.

Med museskritt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway