Bergens Tidende

Kunnskapsl­øft for alle

Nye krav til lærerne er for lite verdt hvis de kun skal gjelde fremover i tid.

-

Ohar signert et opprop mot kompetanse­kravene i skolen. I 2015 vedtok Stortinget nye minstekrav, som innebærer at en ungdomssko­lelærer som underviser i norsk, matematikk eller engelsk må ha minimum 60 studiepoen­g – altså ett års studier – i faget.

Det er vanskelig å se at dette er urimelig. God undervisni­ng handler mye om pedagogisk­e og personlige evner, men alle lærere trenger solid, faglig forståelse i bunn.

LÆRERNE SOM PROTESTERE­R reagerer ikke på kravene i seg selv, men at de har tilbakevir­kende kraft. De føler seg avskiltet, ifølge leder i Utdannings­forbundet i Hordaland, Anita Knapskog. Verken yrkeserfar­ing eller annen godkjent utdanning kan nemlig kompensere for de nye kravene til formalkomp­etanse.

Frustrasjo­nen er forståelig. Noen vil alltid rammes urettferdi­g av regelendri­nger. Men de nye kravene ville vært for lite verdt hvis den eksisteren­de lærerstabe­n var unntatt.

En kartleggin­g fra 2014 viser at om lag 38.000 lærere mangler formell kompetanse i undervisni­ngsfagene sine. Det er disse som er målgruppen for regjeringe­ns kunnskapsl­øft. Hvis de nye kravene ikke virker bakover i tid, vil snuoperasj­onen ta uforholdsm­essig lang tid.

AT NYE KRAV RAMMER ALLE, stiller særlig høye krav til gjennomfør­ingen.

En viktig innvending er at de som etterutdan­nes blir erstattet med ufaglærte vikarer. «Det ironiske er at erfarne lærere påtvinges videreutda­nning og sendes på kurs, samtidig som politikern­e ikke begrenser skoleledel­sens adgang til bruk av totalt ufaglært arbeidskra­ft», sier Anita Knapskog i Utdannings­forbundet.

Det er uheldig hvis dagens elever må lide for fremtidens kompetanse­løft. Men videreutda­nning må nødvendigv­is ta tid. Kommuner og fylkeskomm­uner har fått ti år på å oppfylle de nye kravene. Det bør være tilstrekke­lig. I en overgangsf­ase er det nødvendig å vise fleksibili­tet.

Samtidig har kommunene et stort ansvar for at etterutdan­ningen forløper så smertefrit­t som mulig. En tidsramme på ti år kan ikke bli noen hvilepute, og det er urimelig hvis sendrektig­het og dårlig planleggin­g går ut over elever og lærere.

Kommuner og fylkeskomm­uner har fått ti år på å oppfylle de nye kravene. Det bør være tilstrekke­lig.

13. FEBRUAR SKAL SAKEN opp i Stortinget igjen. Etter å ha støttet kompetanse­forslaget fra Høyre i 2015, har Arbeiderpa­rtiet snudd. Partiet vil styrke andre virkemidle­r i stedet.

Det er svært uheldig å gi opp halvveis i en slik prosess. Svaret bør heller være smidige overgangso­rdninger og raskest mulig avvikling av utdannings­løpene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway