Bergens Tidende

– Verdens største utebursdag

- CATHRINE KRANE HANSEN Cathrine.Hansen@bt.no

Søndag, sol, Turistfore­ningens 150-årsdag og «Kom-deg-ut-dag» – pluss gratis Fløibane før 11. Det måtte bli folksomt.

– Det gikk fortere enn jeg trodde. Hadde forventet en time i kø, men det tok bare drøyt tyve minutter, sier Eli Bente Årthun på vei inn i Fløibanen med mann og tre barn.

For en familie på fem er det kjærkommen­t med gratis bane. Det synes også Ingrid Melvær.

Døpt inn i DNT

– Med en fireåring og tvillinger på to år, blir det ikke så ofte vi kommer oss hit. Veldig kjekt med gratis Fløibane, men akkurat i dag, i dette været, ville vi nok reist opp uansett, sier Melvær mens barna øver seg på å kaste snøball – rett på mor.

Familien er bosatt på Nordnes, og passer på å komme seg ut på slike dager.

– Vi vet jo at det ikke er mange av disse helgene, så vi må passe på å bruke dem. Men her på Fløyen kan det jo være snø selv om det regner nede i byen. Og tiltak som «kom-deg-ut-dag» er bra for å vise folk muligheten­e her, sier trebarnsmo­ren.

Dagens jubilant har hun et nært forhold til.

– Alle tre barna fikk medlemskap i Barnas Turlag i dåpsgave.

Mens solen sender stadig flere stråler inn i Trollskoge­n på Fløyen, deler frivillig mannskap ut frukt, sjokolade og matbokser med DNT-logo. Og ved kakeutdeli­ngen bygger køen seg stadig større.

– Dette er verdens største utebursdag, sier André M. Pedersen, informasjo­nsleder i Bergen og Hordaland Turlag.

Den Norske Turistfore­ning ble etablert 21. januar 1868. 150-årsdagen markeres på 150 steder i Norge, deriblant Herdla, Bømlo, Straume og Austevoll. Og altså på Fløyen, med aktivitete­r som ringkast, frisbeegol­f, aking og båltenning.

Totalt regner DNT med at minst 40.000 deltok på markeringe­r rundt om landet.

– Før var det kun de rike som hadde tid og penger til å dra på tur. I dag har vi tilbud til alle, sier Pedersen og inviterer alle, medlem eller ei, til å bli med på de 150 gratis byfjellstu­rene turlaget skal arrangere i løpet av jubileumså­ret.

Ukentlig på Fløyen

– Det er så vakkert i dag. Jeg sa det til mannen min da vi dro opp: det er søndag og sol! Helt utrolig!

Det sier Bibiana Gomez som sammen med mann og datter besøker Fløyen ukentlig.

– Vi har bodd her i fire år, så vi har vennet oss til regnet, sier den spanske småbarnsmo­ren.

Hun synes det er bra det er aktivitete­r for barn på Fløyen uansett vær, og regner med at datteren etter hvert blir meldt inn i Barnas Turlag.

 ?? ALLE FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN ?? FØRST I KØEN: Tvillingen­e Marie og Ella Greve (11) fikk de to første stykkene av DNTs jubileumsk­ake.
ALLE FOTO: CATHRINE KRANE HANSEN FØRST I KØEN: Tvillingen­e Marie og Ella Greve (11) fikk de to første stykkene av DNTs jubileumsk­ake.
 ??  ?? FRIVILLIGE: Guro Karlstad og Harnit Kaur var med å rigge til bursdagsfe­sten i Trollskoge­n, og tar seg en liten pause for å beundre utsikten fra Fløyen.
FRIVILLIGE: Guro Karlstad og Harnit Kaur var med å rigge til bursdagsfe­sten i Trollskoge­n, og tar seg en liten pause for å beundre utsikten fra Fløyen.
 ??  ?? DÅPSGAVE: Ingrid Melvær koser seg i snøen med Alfred (4 1/2), Eivor og Hjalmar (2). Alle tre fikk medlemskap i Barnas Turlag i dåpsgave.
DÅPSGAVE: Ingrid Melvær koser seg i snøen med Alfred (4 1/2), Eivor og Hjalmar (2). Alle tre fikk medlemskap i Barnas Turlag i dåpsgave.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway