Bergens Tidende

Sykehusene leier årlig inn vikarer for 900 millioner

Norske sykehus har brukt 4,3 milliarder kroner på å leie inn leger, sykepleier­e og annet helseperso­nell siden 2012. Den store vikarbruke­n går på kvaliteten løs, mener sykepleier­e.

- TINE DOMMERUD tine.dommerud@aftenposte­n.no NINA SELBO TORSET foto OLAV OLSEN

eI fjor lyste Ahus ut 371 sykepleier­stillinger. Under halvparten var heltid, skriver Aftenposte­n.

Blir leid inn

Samtidig er Akershus Universite­tssykehus blant helseforet­akene som bruker aller mest på å leie inn sykepleier­vikarer. Det viser tall fra Sykehusinn­kjøp, som har ansvaret for å leie inn vikarer på vegne av helseforet­akene.

Ahus har siden 2012 leid inn sykepleier­e, leger og annet helseperso­nell for 312 millioner kroner. Bare landets største, Oslo universite­tssykehus, har brukt mer penger på vikarer.

I de fire siste kvartalene som det finnes tall for, til og med første halvår i fjor, er det brukt vikarer for nesten 900 millioner kroner.

– På bekostning av kvalitet

Bruk av vikarer påvirker de ansattes hverdag, mener hovedtilli­tsvalgt Torgeir Birkeland ved Ahus. Han drøftet bruk av vikarer og midlertidi­g ansettelse med ledelsen like før jul.

– Så utstrakt bruk av vikarer går på bekostning av kvaliteten. Vikarer som jobber for en kortere periode, har ikke den samme kompetanse­n som fast ansatte sykepleier­e har ervervet seg over tid, sier Birkeland.

Som hovedtilli­tsvalgt er han frikjøpt og jobber ikke nå direkte med pasientene, men bruken av vikarer bekymrer hans kolleger som jobber ved klinikken.

Må gi opplæring

– Sykepleier­ne forteller oss at det er slitsomt stadig å lære opp nye vikarer, i tillegg til nyansatte og studenter. De bruker mye av arbeidskap­asiteten på dette, tid som skulle vært brukt på pasientene, hevder Birkeland.

Etter møtet mellom hovedtilli­tsvalgte og ledelsen før jul, er Ahus nå i gang med et prosjekt for å etablere et eget bemannings­senter. Ett av målene er økt bruk av egne og faste ansatte, mindre bruk av vikarer og ekstern innleie, og derav bedre kompetanse.

– For pasientene vil et bemannings­senter bidra til at de

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway