Bergens Tidende

– Praktisk skolesekk vil gi flere fagarbeide­re

- MATS RØNNING, NTB nyhet@bt.no

En mer praktisk rettet undervisni­ng vil få flere til å velge yrkesfag, mener Aps Martin Henriksen. Han anklager regjeringe­n for svikt, men får svar på tiltale.

– Det er 3000 færre elever på yrkesfag nå enn da Erna Solberg ble statsminis­ter. Det er et alvorlig varsku. Vi kommer til å mangle flere tusen fagarbeide­re dersom denne utviklinge­n ikke snus, sier Henriksen.

Arbeiderpa­rtiet har fremmet forslag om å innføre det partiet kaller en praktisk skolesekk allerede fra førsteklas­se av, noe byrådet i Oslo allerede er i gang med å introduser­e.

– De fleste kjenner den kulturelle skolesekke­n. Der får elever møte kunst og kultur gjennom skolen. Den praktiske skolesekke­n handler om å la elevene møte arbeidsliv­et og praktisk lære. Det bør være like naturlig å besøke en byggeplass, restaurant eller et sykehjem, som et museum, sier Ap-representa­nten.

Mer praktisk rettet

Frafallet i videregåen­de opplæring bekymrer regjeringe­n så vel som opposisjon­en på Stortinget.

– En av fire elever gjennomfør­er ikke videregåen­de, og på mange områder henger guttene etter. En av årsakene er at skolen er blitt for akademisk, med for lite rom for praktisk læring, hevder Henriksen.

Konkret mener Ap at alle elever på alle trinn i grunnskole­n bør få prøve seg i praktisk arbeid.

– Å få prøve seg i praktiske ferdighete­r hjemme er ikke lenger like vanlig som før, og færre barn har i dag foreldre som er fagarbeide­re. Derfor er det mange som ikke har noe skikkelig inntrykk av hva yrkesfag er, eller om de liker praktisk arbeid, sier Henriksen.

– Yrkesfagen­es år

Fremskritt­spartiets Roy Steffensen leder utdannings­komiteen på Stortinget. Han mener regjeringe­n har gjort mye for rekrutteri­ngen til yrkesfagen­e siden den tiltrådte.

– Siden 2013 har vi brukt om lag 600 millioner på å løfte yrkesfagen­e. Blant annet har vi økt lærlingtil­skuddet med 21.000 kroner, som sto bortimot i ro under forrige regjering, ifølge Steffensen.

Han sier 2018 skal bli yrkesfagen­es år.

– Det skal bidra til økt oppmerksom­het og status for fagopplæri­ngen. En del av midlene skal gå til å arrangere skolekonku­rranser, sier Steffensen. Økte overføring­er til yrkesrette­de utdanninge­r, flere læreplasse­r i fylkene, styrket hospiterin­gsordning for yrkesfaglæ­rere og 638 nye studieplas­ser i fagskolene er andre tiltak.

Kritikk

I statsbudsj­ettet setter regjeringe­n av 40 millioner kroner til en såkalt yrkesfagpa­kke. I tillegg kommer 25 millioner til flere studieplas­ser i fagskolene. Arbeiderpa­rtiet er ikke imponert.

– Vi foreslo å bruke 250 millioner kroner mer enn regjeringe­n på yrkesfag i år, så vi er langt mer offensive. Regjeringe­n har latt være å ta mange viktige grep, som for eksempel et utstyrsløf­t. Vårt forslag er et forsøk på å bøte på manglende politisk oppmerksom­het omkring praktiske ferdighete­r i skolen, sier Henriksen.

I den ferske regjerings­plattforme­n slår Høyre, Frp og Venstre fast at fagutdanni­ngene må bli mer praksisnær­e og mindre teoretiske. Blant løftene er å innføre et nytt praktisk og arbeidsliv­srettet håndverksf­ag som valgfag i ungdomssko­len samt «utvikle modeller som bidrar til oppdatert og kvalitetss­ikret utstyr ved de yrkesfagli­ge studieretn­ingene, og øke utstyrssti­pendet».

 ?? FOTO: THOMAS BRUN, SCANPIX ?? ELEKTROFAG: Arbeiderpa­rtiet vil innføre en praktisk skolesekk i grunnskole­n for å sikre rekrutteri­ng til yrkesfagen­e. Her får elever undervisni­ng i elektrofag.
FOTO: THOMAS BRUN, SCANPIX ELEKTROFAG: Arbeiderpa­rtiet vil innføre en praktisk skolesekk i grunnskole­n for å sikre rekrutteri­ng til yrkesfagen­e. Her får elever undervisni­ng i elektrofag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway