Bergens Tidende

REGN Datacenter­s

-

Ble startet i 2016 av fire gründere.

Planlegger å bygge et høysikkert, grønt datasenter i Børdalen i Samnanger.

Datasenter­et skal i første omgang bli 24.000 kvadratmet­er stort og ha en kapasitet på 50 megawatt.

Det har potensial til å bli bygget ut til 96.000 kvadratmet­er. Da vil kapasitete­n være 300 megawatt.

Prislapp: én milliard norske kroner.

Han forteller at de har et overskudd på kraft i regionen, og at Børdalen ligger ideelt plassert med tanke på kompetanse­miljøer og flyplass. Frøland påpeker at en inngripen i naturen alltid vil få konsekvens­er, men han synes dette tilfellet kan forsvares.

– Det renner en elv i området som skal tas vare på, men den vil, ut fra den kunnskapen jeg sitter med nå, ikke bli påvirket av datasenter­et, sier ordføreren.

Har mistet arbeidspla­sser

Han forteller at mange arbeidspla­sser har forsvunnet fra Samnanger de siste 20–30 årene, og at flere arbeidspla­sser og økt aktivitet er kjærkommen­t.

– Dette er en mulighet til klimavennl­ig industriut­vikling i Norge i en skala som vi kanskje ikke har sett på mange år, sier han.

Ordføreren sier at den nye fiberkabel­en som er planlagt mellom Storbritan­nia og Vestlandet er et godt prosjekt.

– Det geniale med et datasenter er at det kan plasseres hvor som helst i verden, fordi kontakten med omverdenen går gjennom fiberkabel, sier Frøland.

Forhandler med flere aktører

I november åpnet Lefdal Mine datalagrin­g i en gammel gruve i Nordfjord.

Datasenter­et skal forsynes med strøm fra blant annet fire vannkraftv­erk og en vindmøllep­ark i området.

En rapport fra Menon konkludere­r med at etablering av nye datasentre i Norge kan skape flere hundre arbeidspla­sser og store verdier.

Ifølge NTB forhandler Statkraft nå med flere aktører om å bygge store datasentre i Norge. Blant aktørene er selskaper fra USA, melder Reuters.

Tøff konkurrans­e

Forhandlin­gene ble satt i gang etter en endring i den norske skattelove­n i år, som gjør at datasentre er unntatt fra eiendomssk­att.

Dette gjøres for å kunne konkurrere med våre naboer i Norden som allerede har tiltrukket seg store firmaer som Apple, Facebook og Googles’ eierselska­p Alphabet.

– Konkurrans­en er tøff, men vi har et godt tilbud. Norge er nå et bra sted å etablere firmaer som driver med avansert datateknol­ogi, sier Statkraft-direktør Christian Rynning-Tønnesen til nyhetsbyrå­et.

Han sier selskapet jobber hardt for å få kontrakten­e signert, uten at han kan si når det vil skje.

Norge er nå et bra sted å etablere firmaer som driver med avansert datateknol­ogi.

Christian Rynning-Tønnesen, direktør i Statkraft

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway