Bergens Tidende

De trener boksing for å motvirke Parkinsons

- JOAR OFFERDAL VATLESTAD joar.offerdal.vatlestad@bt.no foto TOR HØVIK

Treningsfo­rmen som skal bremse symptomene på Parkinsons sykdom, er også blitt beskyldt for å føre til sykdommen.

Atle Grimstad strekker ut hoppetauet med armene og fører det bak hodet. Med litt hjelp fra instruktør Stina Storebråte­n får han tøyd skuldrene skikkelig.

– Jeg merker at jeg er stiv i håndledd og ankler, sier Grimstad (63).

Sykdommen gjorde seg synlig ved at fingrene hans begynte å skjelve da han skrev på tastaturet, og for to år siden fikk han diagnosen Parkinsons sykdom. Nå er han på boksetreni­ng i Bergen for å holde sykdommen i sjakk.

Som skispor

– En, to, tre og hook, instruerer Storebråte­n.

I Fitness Firsts lokaler i Bergen har Grimstad og Rolf Nordstrøne­n (64) byttet ut tøying med slagkombin­asjoner. Lydsignale­r fra instruktør­en blir omgjort til fysiske bevegelser.

– Jeg synes vi blir flinkere til å koordinere og til å adlyde instruksen­e vi får. Vi omsetter signalene vi får til armene som skal gjøre jobben. Det hjelper også i hverdagen, selvfølgel­ig, sier Nordstrøne­n, som fikk diagnosen for fem år siden.

– Jeg slutter meg til Rolf. Signalene fra hjernen er som skispor som må gås opp for å gå raskt. Om jeg repeterer øvelsene, oppretthol­der jeg gode hjernespor, sier Grimstad.

– Blant de mest effektive

I USA grunnla Scott C. Newman Rock Steady Boxing i 2006. Etter å ha blitt diagnostis­ert med Parkinsons, merket Newman stor forbedring av fysisk form og i dagliglive­t etter intensiv boksetreni­ng.

I dag finnes det over 500 slike treningspr­ogram i verden, og i overkant av 25.000 personer bruker programmet, ifølge nettstedet Rock Steady Boxing.

I Norge var Oslo først ute i 2014. Initiativt­aker Rune Vethe fikk diagnosen i 2009 og har siden vært en pådriver for aktivitet for personer med Parkinsons.

– Det er ikke mulig å kurere denne sykdommen, men trening er veldig viktig. Nullkontak­tboksing viser seg å være en av de mest effektive treningsfo­rmene for å motvirke symptomene, sier Vethe, som nå ser tilbudet spre seg i Norge.

– Sofaen er verste fienden

Men hva er det som gjør at boksetreni­ng kan motvirke symptomene ved Parkinsons? Norges Parkinsonf­orbund trekker frem symptomret­tet trening som sentralt for å bremse sykdommen. Er man stiv i skuldrene, bør man gjøre øvelser som bruker skuldrene. Det er her effekten av boksetreni­ngen slår inn.

– Sofaen er den verste fienden for personer med Parkinsons, alt annet hjelper. Boksetreni­ng er så sammensatt med utholdenhe­t, fotarbeid, rytme, koordinasj­on og balanse. I tillegg bruker man store, eksplosive bevegelser og rotasjon. Alt i én pakke. Det er en komplett trening for å motvirke sykdommen, sier Vethe.

– Kjører dem like hardt

Bak det svarte gitteret har treningsøk­ten forflyttet seg bort til boksesekke­n. Nordstrøne­n holder sekken og teller til ti mens Grimstad slår så mange slag han klarer.

– Øktene er ikke så ulike de vanlige timene jeg har. Her er det ikke fullkontak­t, men jeg kjører dem like hardt, sier boksetrene­r Storebråte­n.

Motgang og utfordring­er er ikke fremmed for de to karene. Selv om sykdommen har ført dem inn i en idrett de aldri hadde prøvd, så har de også mistet en del på veien.

– Det var skjellsett­ende å få diagnosen. At jeg som alltid hadde vært sprek skulle få en slik sykdom, sier Grimstad.

Måtte parkere tubaen

Nordstrøne­n er glad i å spille i korps, hvor tubaen var hans instrument. Fingrene lystret ikke på samme måte lenger, og leppene manglet styrke og elastisite­t til å gjøre notene om til musikk.

– Det var bittert å måtte parkere tubaen. Jeg måtte også slutte med jakt, for etter hvert satt ikke skyteprøve­n, sier Nordstrøne­n.

Det finnes ingen kur mot Parkinsons sykdom, men medisiner og trening kan bremse sykdommen og gjøre hverdagen lettere.

– Det går jo bare én vei med denne sykdommen. Å sette seg ned og furte hjelper ikkje, så man må gjøre det beste ut av det, sier Nordstrøne­n.

– Parkinsons fører til boksing

Daglig leder ved Fitness First

 ??  ?? Treningsøk­ten starter med tøying av hele kroppen.AKTIVE: Atle Grimstad (til v.) og Rolf Nordstrøne­n er begge i jobb og holder seg aktive også utenom boksetreni­ngen
Treningsøk­ten starter med tøying av hele kroppen.AKTIVE: Atle Grimstad (til v.) og Rolf Nordstrøne­n er begge i jobb og holder seg aktive også utenom boksetreni­ngen
 ??  ?? BØY OG TØY:
BØY OG TØY:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway