Bergens Tidende

Endrer ikke OL-målsetting­en

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Skøytesjef­en tar ikke av etter seks pallplasse­r i generalprø­ven. – Vi skal være fornøyde med to medaljer i OL, sier Sondre Skarli.

Hvis den siste verdenscup­helgen før avreise til Sør-Korea bærer bud om hva som er i vente, har vestlandsk­e skøyteentu­siaster mye å se frem til.

Fredag ble Sverre Lunde Pedersen nummer to på 1500-meteren, lørdag vant han 5000-meteren med sin beste lavlandsti­d noen gang. Dagen etter vartet lagkamerat Håvard Holmefjord Lorentzen opp med sesongens tredje verdenscup­seier på 500 meter, før han halvannen time senere ble nummer to på 1000 meter.

– Maktdemons­trasjon

Når en legger til at Lorentzen også ble nummer fire både på helgens to første sprinter, og at Sindre Henriksen ble nummer fem på 1500-meteren, er det ikke rart at landslagss­jef Sondre Skarli er tom for ord.

– Det er vanskelig å beskrive hvor stort det er, sier han.

Søndag satte Lorentzen et verdig punktum på den beste norske verdenscup­helgen på mange år. Først satte han verdenseli­ten på plass med en fantastisk sisterunde på 500-meteren, og vant med tiden 34,85.

Deretter ble han slått med fattige 26 hundredele­r av nederlands­ke Kjeld Nuis i siste par på 1000-meteren. Tiden 1.08,66 holdt likevel til en annenplass.

– 500-meteren var en maktdemons­trasjon av Håvard. De siste 300 meterne var helt enorme. Der var han i en egen klasse, rett og slett. På 1000-meteren gjorde han også et kjempeløp, men Kjeld Nuis var hakket bedre, sier Skarli.

Lorentzen beskriver dagen slik:

– Det var en solid dag. Jeg vant jo ganske klart på 500-meteren, så jeg kan ikke si at jeg hadde marginene med meg heller. På 1000-meteren merket jeg i starten at jeg hadde gått en distanse tidligere på dagen, men i par med Nuis klarte jeg å tyne ut litt ekstra mot slutten, sier han.

Mange medaljekan­didater

Om en legger Ida Njåtuns tred- jeplass på lørdagens 1500 meter og Hege Bøkkos annenplass på søndagens 1000 meter inn i regnestykk­et, sto norske utøvere på pallen hele seks ganger i den tyske skøytehall­en.

Generalprø­ven gikk over all forventnin­g. Om snaue tre uker tennes OL-ilden i Pyeongchan­g.

– Når hadde Norge så mange medaljekan­didater på skøyter sist?

– Det tror jeg er veldig lenge siden. På de tre siste OL-ene har vi bare tatt én bronse, så det hadde vært gøy å gjøre noe med den statistikk­en, sier Skarli.

– Hvor mange medaljer kan dere ta?

– Det vil jeg ikke spå, men jeg håper at det blir flere, sier landslagss­jefen.

Fornøyd med to medaljer

Målsetting­en skøyteland­slaget har satt er to medaljer totalt. Den kommer ikke Skarli til å forandre på etter drømmehelg­en i Erfurt.

– Jeg kunne sikkert slengt ut et høyere tall enn to, men da ender det bare med at vi blir skuffet dersom vi ikke klarer det. Tar vi to medaljer, skal vi være veldig godt fornøyde, sier han. Lorentzen er enig.

– Det er ikke bare bare å ta medalje i et OL, så jeg synes vi bør stå ved det målet vi har satt. Men på herresiden har vi faktisk gullsjanse­r på alle distanser utenom 10.000-meteren. Det er jo artig, sier han.

Sist Norge tok flere enn to skøytemeda­ljer i ett OL, var på Lillehamme­r i 1994. Da sørget Johann Olav Koss og Kjell Storelid for at hjemmenasj­onen vant fem medaljer.

I 2018 represente­rer de aller største medaljehåp­ene Fana Idrettslag. Lorentzen er en het kandidat til å ta medalje på begge sprintdist­ansene, mens Pedersen er en reell medaljeutf­ordrer på 1500 og 5000 meter.

Osingens største sjanse er imidlertid lagtempoen, mener Skarli. En distanse også klubbkamer­at Sindre Henriksen skal gå.

– I OL har man gjerne tre ganger så mange medaljesja­nser enn medaljer man ender opp med til slutt. Vi kan jo være så heldige at alt går vår vei, men det gjør det sjelden. Det gjorde det ikke denne helgen heller, sier Skarli, som viser til Lorentzens to fjerdeplas­ser.

Hjem for å lade batteriene

Den kommende uken skal alle de lokale medaljehåp­ene få ta en velfortjen­t pust i bakken sammen med familie og venner i Bergen. Deretter drar de til Hamar, hvor de siste forberedel­sene før avreisen til Pyeongchan­g skal gjøres.

1. februar, samme dag som deltakerla­ndsbyen åpner, er hele skøyteleir­en på plass i OLbyen.

– For selvtillit­en har denne helgen vært utrolig viktig. På 1000-meteren var nesten alle de beste til stede, og jeg var bare 26 hundredele­r bak Kjeld Nuis, som er den beste på distansen. Det er betryggend­e. I OL skal jeg gå forbi ham, sier Lorentzen.

 ?? PETER KNEFFEL, DPA/SCANPIX ?? I SUPERFORM: Håvard Holmefjord Lorentzen vant 500-meteren og ble nummer to på 1000-meteren i Erfurt søndag.
PETER KNEFFEL, DPA/SCANPIX I SUPERFORM: Håvard Holmefjord Lorentzen vant 500-meteren og ble nummer to på 1000-meteren i Erfurt søndag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway